Tonfisk på 400 kilo olagligt fångad

Ny studie visar att den genomsnittliga reduktionen av kvicksilver i båfenad tonfisk var 19 procent mellan åren 2004 och 2012.

Den danska sportfisketidningen Fisk og Fri rapporterar nu om en minst 400 kilo stor tonfisk som olagligt har fångats och återutsatts i Skagerack av danska sportfiskare. 
Efter att tonfisken tagit betet klockan 17.05 i måndags, följde en fajt utan motstycke, rapporterar Fisk og Fri. Som mest var det 500 meter lina ute från rullen. Efter en timme och åtta minuter var fisken inne vid båten och kunde mätas till hela 303 cm i längd och fisken var i mycket god kondition. Fokus var, enligt fångstmännen själva, hela tiden på att kunna återutsätta fisken i gott skick. Eftersom de bara var två man ombord, så blev det varken någon vägning eller fokus på bilder. Men uppskattningsvis bör denna fisk ha vägt en bit över 400 kilo. Fångstmännen är anonyma.
En jämförelse kan göras med den danske storviltsfiskaren Tomas Petersens blåfenade tonfisk från Kanada som var 289 cm lång och vägde 448 kilo.

Både Fiskejournalen och Fisk og Fri uppmanar alla som funderar på att tjuvfiska tonfisk att låta bli.

Att det fungerar med Catch & Release på tonfisk, vet vi från andra ställen i världen. Det är dock inte lagligt att fiska riktat efter tonfisk varken i Danmark eller Sverige. Både Fiskejournalen och Fisk og Fri uppmanar därför alla som funderar på att tjuvfiska tonfisk att låta bli. Om det nu är så att tonfisken är tillbaka i tillräckligt mängd för att sportfiska på, så är det viktigt att vänta tills det blir tillåtet.
– Det vore en katastrof att förstöra detta läge vi har nu att skapa en god förvaltning med hållbara kvoter där vi sportfiskar kontrollerat. De som ägnar sig åt olovligt fiske, äventyrar hela sportfiskets trovärdighet som en hållbart sätt att förvalta fiskresursen, säger Martin Falklind på Fiskejournalen.
Senare idag, fredag, kommer Fiskejournalen.se att publicera en artikel där forskarna ger en överblick över tonfiskläget i världen. Vi kan utlova spännande nyheter.

 

Publicerad: 22 September 2016
Av: Fiskejournalen