Torneälven älvräddad

Det blir inget försökskraftverk i Torne älv. Efter en kraftfull insats från Älvräddarna har projektansvariga gjort helt om och säger nu att den bästa placeringen av kraftverket är vid Taipale i Sangisälven.
Det var i augusti som Älvräddarna uppmärksammade att Luleå Tekniska Universitet fått tillstånd att uppföra ett försökskraftverk för småskalig vattenkraft i Kukkolaforsen i Torne älv. Torne älv är visserligen en så kallad nationalälv och skyddat mot utbyggnad, men detta hade man kringgått genom att gränsälvskommissionen gett tillstånd. En av de sista åtgärderna från kommissionen, som nu avvecklas.
– Vi är i grunden positiva till försöken att göra den småskaliga vattenkraften mera miljöanpassad. Det behövs, eftersom det finns många små vattenkraftverk i Sverige som behöver åtgärdas, säger Älvräddarnas  ordförande Christer Borg och fortsätter:
– Det vi vände oss mot var tanken att placera försökskraftverket i den skyddade nationalälven. Nu har projektledningen förklarat att Sangisälven hela tiden funnits med som alternativ. Att placera kraftverket i Torneälven tycks mest ha varit en prestigefråga för lokala politiker i Haparanda.
Borg är fortsatt mycket kritisk mot Haparandapolitikerna som ifrågasatt Älvräddarnas rätt att ta kontakt med de olika intressenterna och diskutera frågan. Man kan ju undra lite över deras demokratisyn.
Svenne Andersson

Nationalklenoden Kukkolaforsen får fortsätta att sjunga sin brusande sång. Det blir inget försökskraftverk i Torneälven. (Foto: Urpo Taskinen)


Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!