Torsk på debatt

På torsdagskvällen debatterades EU:s fiskepolitik i Göteborg. Enigheten om att överfisket är det viktigaste problemet var stor – även om yrkesfiskarna vägrar gå hela vägen och i stället kommer med förklaringar som mer påminner om folktro än om vetenskap.
Det var en imponerade skara som äntrade scenen när EU-parlamentets Informationskontor bjöd in till debatt. Mest namnkunnig var EU-parlamentarikern, journalisten och författaren Isabella Lövin. Hon mötte Lars Tysklind, Folkpartiet, yrkesfiskarnas ordförande Henrik Svenberg, Boel Lanne från Naturskyddsföreningen i Bohuslän och Franz Lamplmair från EU-kommissionens fiskeridirektorat.
Isabella Lövin pratade om en framtid där fisken i havet försvunnit och ersatts av maneter och alger. Yrkesfiskarnas Henrik Svenberg menade att situationen var ”bekymmersam”, men att det fortfarande är gott om fisk i havet. Han ansåg att fisken simmat ut från land och numera finns på 80 till 240 famnars djup. Forskarna delar inte riktigt den bilden, vilket Isabella Lövin var snabb med att påpeka.
Uppfattningen att åtgärder måste vidtas för att rädda våra fiskbestånd delades dock av alla. I framtiden kommer fisket inom EU ingå i en mer övergripande förvaltning av den marina resursen. Sportfiskarna i Europa är en stor och växande grupp som man på EU:s Fiskeridirektorat ser som allt viktigare aktör i framtiden. Franz Lamplmair pratade bland annat om den stora utvecklingspotential som sportfisket har som upplevelsebaserad näring med mycket liten påverkan på miljö och fiskbestånd.
Anders Nicander

Debatten var stundtals het. Här ser vi några av huvudkombattanterna: Isabella Lövin, Lars Tysklind och Henrik Svedberg.

Debatten var stundtals het. Här ser vi några av huvudkombattanterna: Isabella Lövin, Lars Tysklind och Henrik Svenberg.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!