Torsken ska räddas

Fiskeriverket lovar att redan i höst ta initiativet till ett storskaligt försök att återinföra torsken i Bohusläns fjordar.
I en debattartikel som publicerades i Göteborgs Posten i förra veckan skriver Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad om att man i ett storskaligt försök ska återintroducera torsken i Väskustens fjordar. Många av de lokala bestånd som en gång fanns har förmodligen försvunnit för alltid. Men här och var finns det restebestånd av lekande kusttorsk.
Öresund får tjäna som exempel på ett ställe där fiskeförvaltning lyckats (trålfiske har varit förbjudet sedan 1932) och torskbeståndet fortfarande är livskraftigt. Fiskekvoterna i Skagerrak och Nordsjön måste också minska eftersom den så kallade fiskeridödligheten fortfarande är alldeles för hög enligt forskarna.
Torsken var tidigare karaktärsfisken i Bohuslän, den var storvuxen och förekom i rik mängd. Att den försvunnit beror utan tvekan på att fisketrycket varit för högt. En återetableringsplan där starka begränsningar i fisket kan ge oss torsken tillbaka samtidigt som flera andra arter, som gått samma öde till mötes, ges en chans. I samband med att man försöker återetablera utfiskade bestånd är det naturligtvis oerhört viktigt att man stoppar allt fiske med nät, not och ryssjor. Och att det storskaliga lysfiske efter sill, som fått fortsätta att utarma till exempel Hakefjorden, nu försvinner måste ses som en självklarhet.

Kusttorsken var förr den salte sportfiskarens vanligaste byte. Slår Fiskeriverkets satsning väl ut kan den bli det igen. (Foto: Anders Nicander)
Kusttorsken var förr den salte sportfiskarens vanligaste byte. Slår Fiskeriverkets satsning väl ut kan den bli det igen. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Publicerad: 30 July 2010
Av: Anders Nicander