Torskransonen för trålfiske höjs

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, höjer nu torskransonen för yrkesfiskare i östra Östersjön. Ransonen höjs från 900 kilo till 1 000 kilo per ranson och vecka för trålfiskare. Anledningen är att tio fartyg redan har fiskat upp sin kvot.
Ett tiotal av fartygen, främst de större, har redan fiskat upp sin trålranson. Om vi inte gör något tvingas de ligga stilla resten av året, säger Marie Ingerup, utredare på enheten för tillståndsprövning och statsbidrag på HaV.
Trålfiske efter torsk i Östersjön regleras med årsransoner. Den totala kvoten är 12 791 ton som fördelas utifrån fartygens storlek. 47 fartyg trålar i dag torsk i Östersjön, av dessa har tre fiskat upp hela sin årsranson och ytterligare två har fiskat upp 90 procent. För fiske med andra redskap, exempelvis garnfiske, är den totala kvoten 2 920 ton och där finns inget ransoneringssystem.
Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap nyttjats.
Sveriges fiskares riksförbund, SFR, har därför begärt att HaV ska föra över de kvoter som reserverats garnfiske till trålfiske. Även Torskfiskarnas producentorganisation, STPO, har framfört önskemål om att den svenska torskkvoten ska kunna nyttjas fullt ut.
– Vi säger nej till den begäran. Men har istället hittat en lösning där vi använder oss av outnyttjade kvoter för torsk från 2011. Det rör sig om 1 372 ton som nu fördelas enbart till trålfisket, säger Marie Ingerup.

HaV väljer att lägga ransonerna på 1 000 kilo per ranson och vecka, vilket blir något högre än de 1 372 ton som finns kvar sedan 2011.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!