Annons
Annons

Trolling Master Bornholm fortsätter att uppröra

Annons

Trolling Masters rör upp känslor kring östersjölax. (Ill: Stefan Sonesson)

1412 invägda laxar i trollingtävlingen Trolling Master Bornholm innebär rekord. Det innebär också att debatten från förra årets tävling återigen blossar upp.
– Släpp tillbaks vildlaxen, vädjar Martin Falklind.
Efter förra årets Trolling Master – och 917 invägda laxar – konstaterade Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind att ”Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler”.  Detta eftersomn laxen som art är hotad, något som inte förändrats till årets tävling.
Efter årets tävling kunde arrangören summera 1412 invägda laxar efter de tre tävlingsdagarna. Ett nytt rekord.

Debatten rasar
Det dröjde inte länge innan debatten tog fart och många frågade sig om trolling är en värdig sportfiskemetod. Fiskejournalens chefredaktör anser att debatten hamnat fel.
– Det handlar inte om sportfiskemetoder, snarare om laxens framtid. Oavsett om du trollar, flugfiskar eller spinnfiskar – släpp tillbaks vildlaxen.
Redan efter förra årets Trolling Master Bornholm uttryckte Fiskejournalen en önskan om att arrangören skulle se över reglerna, något som inte skett. Uppmaningen kvarstår och Falklind förklarar dilemmat.
– Det borde vara en självklarhet att man släpper tillbaka de vilda laxarna, inte minst i en tävling, i alla fall tills forskarna kan konstatera att det inte längre är en hotad art. Det är svårt att föra en trovärdig laxdebatt från sportfiskets sida om inte samtliga tävlingsarrangörer genast ser över reglerna.
Vi på Fiskejournalen gillar verkligen alla sportfiskemetoder, men vädjar till er alla – släpp tillbaks vildlaxen! Klarar vi inte att lägga band på oss och vårt fiske – då återstår bara för myndigheter att reglera vår hobby.
Läs tidigare notis om Bornholm Trolling Masters.
Här debatteras trollingtävlingen på Facebook.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
29 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Helt riktigt
  Jag förmodar att jag måste sälla mig till skaran flugfiskare men trots det så fiskar jag med andra metoder. Inte ofta men ibland händer det. Jag hade en åsikt som jag tyvärr råkade dra igång lite av en debatt med på ”fel” ställe och den handlade om min högst personliga åsikt om trollingfiske. De trollingfiskare som läste den och…

 • …hade åsikt om den, gör som jag hade gjort i samma läge, hantera den som det som ligger i kattlådan och lägg min åsikt i samma påse. Jag håller fullständigt med Hr. Falklind och anser att vi sportfiskare, oavsett fiskesätt, måste hålla ihop kring vissa frågor och detta är en sådan. Låt oss hjälpas åt att skydda vildlaxen!

  Per Persson…

 • Den stora frågan är ju om vi ska fiska riktat mot laxen förhuvud taget? Det bästa vore att under ett par års tid ha ett fiske stopp på östersjö lax och lägga den tiden på biotopvårds åtgärder istället. Dock kan jag tycka att det vore bra med fortsatt sportfiske efter arten då kanske våra politiker får upp ögonen för hur mycket sportfiske omsätter!

 • Absolut ska vi hålla ihop! men det som sker i trollingen måste ske i älvarna! oavsett vart man fiskar ska vildlaxen släppas tillbaka! i laxfattiga vatten! inte fiska alls efter lax! typ Rickleån. Nya reglerna på trolling tas i mitten av Maj.

 • Skäms med er hur tänker man om man plockar upp såna mängder fisk för en ”Tävling”??? I sthlm så åker en eller flera båtar runt med domare och väger + mäter in fisk vid tävling och ALLT återuppsätts igen LEVANDE… Jag skäms att folk kan bete sig på detta viset då är man inte ”sport” fiskare utan ROV fiskare.

 • Bra där Martin. Det handlar inte om fiskemetoder utan om hur man förhåller sig till fisken som resurs.Hur skall man med trovärdighet agera mot yrkesfisket efter lax och laxkvoternas storlek om man i nästa andetag anordnar fisketävlingar där man glatt slår i hjäl drygt 1400 laxar på några få dagar. Laxar som inte når älvarna kan inte föryngra sig.

 • Bra skrivet.Hoppas att alla hörsammar din uppmaning.Jag hoppas att alla som sportfiskar efter lax oavsett redskap och vatten tänker sig för en gång extra innan de bestämmer sig för att slå ihjäl vildlaxarna.Jag hoppas också att de ledande innom trollingfisket inte deltar i tävlingar med slaktarregler(Och berättar varför till arrangörerna).Jag…

 • skulle bli riktigt glad om Simrishamnsträffen som arrageras 18-19 maj i Simrishamn kunde visa vägen och tex bara godta fenklippt lax i tävlingen.(Idag har de samma korkade regler som Trolling Masters Bornholm).Jag hoppas att ingen som sportfiskar efter vild östersjölax tar hem mer än 5 laxar i år.Själv kommer jag enbart att avliva lax om den är…

 • för skadad för att återutsättas. Hoppas vi får en fin laxsommar

 • Vi kan inte klaga på yrkesfiskarna när vi gör detsamma! Min åsikt i alla fall!

 • Martin: kan ni inte skicka ner en reporter och följa KST i höst, tror det är väldigt positivt om fiskemedier skriver om en C&R baserad tävling. Håller med om att bornholmstävlingen har för gamla regler, samma sak med flera andra tävlingar i både sjöar och hav med KST försöker visa vägen med en tävlingsgform hållbar för framtiden, uppmärksamma det!!

 • Mycket intressant Johan! Toppen om du eller någon från arrangören kan höra av sig till mig!

 • Fiskas lax varje dag från Malmö i väst till östra delarna av Blekinge just nu. Fångas massor med lax som aldrig får den uppmärksamheten som tävlingen på Bornholm skapar. Samtidigt ges ju stuguthyrare m.fl möjligheter till försörjningsmöjligheter på en säsong som är låg. Försörjning på det lokala kustsamhällena. Många positiva bitar.

 • Underbart Martin!!!
  Att Du som chefredaktör för Fiskejournalen och en av de främste förespråkarna av en hållbar förvaltning av våra fiskbestånd som jag känner gör detta uttalande kan förhoppningsvis få tävlingsarrangörerna att lyssna. Yrkesfiske eller Sportfiske, en död lax är en död lax oavsett vem som slagit ihjäl den och det är många av våra…

 • Jag föreslår C&R med MÅTTBAND som hjälpmedel, testad vid havsöringtävlingar …
  Mvh/Mile

  Mvh/Mile

 • Du har helt rätt i det du säger. Inte förrän Östersjölaxen återhämtat sig till ett beskattningsbart tillstånd kan det plockas upp fisk i vare sig hav, kust eller älv. Fiskejournalen listas under ”Partners” på simrishamnstrolling.se. Jag är nyfiken på hur dialogen med denna arrangör går och hur de ställer sig till tidningens solklara inställning?

 • The real problem with getting things done here Sweden, is that there is no real independent organisation that can politically fight for the issues concerning the Baltic salmon. The stake holders, NGO’s and small organisations are small in number and don’t carry the weight to take on the political system to implement change (votes and the power in

 • Ett problem med laxdragandet i Östersjön av sportfiskare, laxfisketävlingarna etc, är att vi tappar förtroende i den allmänna debatten. Vad vi kräver av andra måste vi kräva av oss själva. Jag har ställt frågan i andra kanaler, vad som sker med alla klubbade laxar, men inte fått ngt svar.

 • Ett skrämmande scenario. Sportfisket måste ta ansvar för våra fiskstammar. Lösningen är inte heller alltid C&R. Fler fredade områden och fredningsperioder måste också användas. Ibland måste man stå ut med att inte få fiska. Östersjön behöver akuthjälp just nu. Man stormar väl inte in på akuten och börjar slakta patienter?

 • Vi sportfiskare bara gnäller på yrkesfiskare och husbehovsfiskare när det gäller laxen
  Jag blir förbannad när vissa så kallade
  sportfiskare gör så här
  Klart att sportfiskarna tappar förtroendet
  hos allmänheten

 • Varför undrar man ju bara? Tyder ju på att alla som är med på den tävlingen fortfarande inte förstått problemet i östersjön. Såna tävlingar äcklar mig, jag hoppas verkligen ingen av dom som deltog på bornholm någonsin har klagat över nät o yrkesfiskare. Pinsamt är det. Idag med alla tekniska hjälpmedel som digitalkameror så behöver man inte slakta!

 • Cwc s Catch and release tävling i Nynäshamn är ett tecken på att vi är på rätt väg;)…..Hoppas att De som ställer upp på slaktar tävlingar i framtiden är en utdöende årgång! All respekt för er som värnar om vildlaxen men ändå kan tävla utan att avliva fisken ni älskar!Ni andra sluta hojta över säl o skarv då ni själva borde se om ert eget!!!!!!!

 • Kanske en bojkott av de som sponsrar dessa tävlingar vore på tiden?!Det SKA vara fult att avliva vildlax för att tävla!

 • Bra Martin.Det är dax för bag-limit för Östersjön laxen när det gäller fenklippta.
  Och vilda C/R

 • Bara en liten undran får man fiska lax i östersjön med nät och finns där yrkesfiskare som fiskar lax där?.

Annons
AKTUELLT

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons