Trolling Master Bornholm fortsätter att uppröra

Trolling Masters rör upp känslor kring östersjölax. (Ill: Stefan Sonesson)

1412 invägda laxar i trollingtävlingen Trolling Master Bornholm innebär rekord. Det innebär också att debatten från förra årets tävling återigen blossar upp.
– Släpp tillbaks vildlaxen, vädjar Martin Falklind.
Efter förra årets Trolling Master – och 917 invägda laxar – konstaterade Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind att ”Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler”.  Detta eftersomn laxen som art är hotad, något som inte förändrats till årets tävling.
Efter årets tävling kunde arrangören summera 1412 invägda laxar efter de tre tävlingsdagarna. Ett nytt rekord.

Debatten rasar
Det dröjde inte länge innan debatten tog fart och många frågade sig om trolling är en värdig sportfiskemetod. Fiskejournalens chefredaktör anser att debatten hamnat fel.
– Det handlar inte om sportfiskemetoder, snarare om laxens framtid. Oavsett om du trollar, flugfiskar eller spinnfiskar – släpp tillbaks vildlaxen.
Redan efter förra årets Trolling Master Bornholm uttryckte Fiskejournalen en önskan om att arrangören skulle se över reglerna, något som inte skett. Uppmaningen kvarstår och Falklind förklarar dilemmat.
– Det borde vara en självklarhet att man släpper tillbaka de vilda laxarna, inte minst i en tävling, i alla fall tills forskarna kan konstatera att det inte längre är en hotad art. Det är svårt att föra en trovärdig laxdebatt från sportfiskets sida om inte samtliga tävlingsarrangörer genast ser över reglerna.
Vi på Fiskejournalen gillar verkligen alla sportfiskemetoder, men vädjar till er alla – släpp tillbaks vildlaxen! Klarar vi inte att lägga band på oss och vårt fiske – då återstår bara för myndigheter att reglera vår hobby.
Läs tidigare notis om Bornholm Trolling Masters.
Här debatteras trollingtävlingen på Facebook.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!