Tung fiskepolitiker kritiserar kvoterna

Fångsten av torsk i Östersjön är bara en sjättedel av vad den var för 40 år sedan. Ändå sätts kvoterna långt över experternas rekommendationer.

Miljöpartisten Linnéa Engström, som är vice ordförande i EU-parlamentets fiskeutskott, är mycket kritisk till de nyligen beslutade fiskekvoterna för Östersjön. I en debattartikel i Miljöaktuellt skriver hon att beslutet blev en stor besvikelse.
”Kvoten för torsk hamnade 41 procent över forskarnas rekommendationer gällande det östra beståndet och hela 63 procent över de vetenskapliga rekommendationerna för det västra beståndet. Våra fiskebåtar fortsätter att tråla utan begränsning i den känsliga livsmiljön som Östersjön utgör. Kvoten för lax hamnade på samma nivå som förra året”, skriver hon i debattartikeln, där hon kritiserar de kvoter som EU:s fiskeministrar nyligen fastställt.
Linnea Engström skriver att just nu kämpar hon i EU-parlamentet med slutförhandlingarna av förvaltningsplanen för Östesjön. Planen ska sätta de långsiktiga ramarna för hur mycket EU:s medlemsstater får fiska. Parlamentet vill följa den nya fiskelagen för unionen, som säger att det fisketrycket ska vara lägre än det maximalt hållbara uttaget.
Linnea Engström påpekar också att fångsten av torsk i Östersjön nu bara är en sjättedel av vad den var för 40 år sedan. Samtidigt fortsätter det industriella fisket för tillverkning av fiskmjöl att öka.
”Det är ett storskaligt fiske där vi håvar upp mängder av fisk som mals ner till fiskmjöl. Det är ett slöseri med våra värdefulla fiskeresurser och en katastrof för en levande havsmiljö”, skriver Engström.
Du kan läsa debattartikeln här.

Publicerad: 18 November 2015
Av: Fiskejournalen