Turism mer givande än vattenkraft

död fisk

Död fisk blir ofta resultatet av vattenkraftverkens snabba höjningar och sänkningar av vattenflödet. En potentiell resurs för turismen som nu då till spillo.

Älvräddarna:
Återigen handlar det om Arjeplogsströmmarna och vattenkraftverket som ska byggas där. Enligt tidningen Norran fördyras bygget ytterligare och kommer att kosta cirka 46 miljoner kronor. Älvräddarna, som kämpat emot byggnationen av kraftverket, menar att turismen hade genererat mer pengar till Arjeplog.
När kraftverksbygget i Arjeplog startade, beräknades bygget kosta 30 miljoner kronor. Nu har det gått tio månader och priset har stigit till hela 45,7 miljoner, detta ska ställas emot en förväntad intäkt på 600 000 kronor per år.
John Schütte, på Älvräddarna, menar att turismen som en outbyggd älvsträcka skulle inneburit, hade gett mycket mer intäkter.
– Var det värt att förstöra miljön för en så dålig affär? Hade man investerat 46 miljoner i turismen hade Arjeplog med största sannolikhet fått mycket mer än 600 000 per år. Detta visar att inte ens allmänningens huvudargument, det vill säga det ekonomiska, hade någon substans. Men konsulterna och byggföretaget verkar ha tjänat bra på detta i alla fall. Arjeplogströmmarna är fantastiska och har enorm potential för turismen. Det är sorgligt att allmänningen och de lokala styrande partierna inte har insett detta.
Länk artikeln artikeln i Norran
Mer fakta om fisketurism:
– Fisketurismen genererar cirka 1 miljard kronor årligen i Sverige enligt Naturvårdsverket (Se Naturvårdsverkets skrivelse år 2012 om ekosystemtjänster).
– Om naturvärdena förstörs kan inte fisketurismen fortleva.
www.alvraddarna.se

Missa inte tidigare notiser om Arjeplogströmmarna.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!