Twitterstorm för fiskbestånden

twitterstorm för fiskbestånden

Överfisket uppskattas kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.

Europas fiske är i kris. Fiskeflottan är tre gånger större än vad fiskbestånden tål, och den 23 oktober ska EU-parlamentet besluta om våra skattepengar ska gå till ännu fler fartyg. Detta säger WWF och uppmanar samtidigt till ”twitterstorm” för att belysa problemet och påverka makthavare.
I dag saknar många fiskbestånd statistik om exempelvis storlek och hälsa, samtidigt som kontrollen av att fiskelagarna följs är bristfällig. Här behövs investeringar för att bestånden ska återhämta sig och för att få en ansvarsfull fiskeförvaltning utan svartfiske. Överfisket uppskattas, enligt WWF, kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.

Vill du fortsätta betala för EUs överfiske med dina skattepengar?
Tack vare ett enormt engagemang från invånare i hela Europa kunde WWF förra året överlämna 150 000 namnunderskrifter för mer fisk i haven till EU-parlamentet. Detta bidrog till att EU antog nya lagar som kan få fiskbestånden att återhämta sig. Men detta är bara möjligt om EUs fiskefonder nu också investeras klokt. Den 23 oktober ska EU-parlamentet rösta om hur subventionerna (bidragen) till fiskesektorn ska fördelas. Resultatet kommer antingen att  stödja eller rasera omställningen mot hållbart fiske i Europa.

Uppmana politikerna i EU-parlamentet att rösta för investeringar i mer fisk, inte fler fartyg!
För att den vilda fisken ska få möjlighet att återhämta sig från överfiske är det avgörande att politikerna nu röstar mot subventioner till nya fiskefartyg. Vad som verkligen behövs är forskning om hur mycket fisk det finns under ytan – och bättre kontroller av att fiskelagarna följs.

Ditt stöd är viktigt! Så här kan du hjälpa till:
– Gå in på Votefish.org och skicka färdigformulerade tweets riktade till de politiker som är viktigast att påverka inför omröstningen.
– Retweeta WWF Sweden för att sprida den internationella kampanjen i Sverige.
– Twittra själva med hashtagen #OCT23.

 

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!