Unik ränna ska rädda fisken

Snart byggs en ränna där både strömningsmekanik och biologi kan studeras. Förhoppningsvis kan den leda till att färre laxar och annan vandrande fisk dör i turbiner. Foto: Martin Falklind

Hur beter sig fisk i närheten av turbiner? Frågan är relevant eftersom många fiskar går turbindöden till mötes. Snart kommer forskare att söka svaret med hjälp av en enorm ränna.

För att minska risken att fisk sugs in i kraftverkens turbiner skyddas de av intagsgaller. Problemet är att de fungerar dåligt och att många fiskar dör. Nu bygger Älvkarlebylaboratoriet en ränna i full skala som ska efterlikna en narurlig älv, i vilken vandrande fisk kan studeras. Forskarna hoppas då kunna se varför dagens intagsgaller fungerar så dåligt. – Idag vet man inte hur ett sådant ska se ut. Men det får man veta med hjälp av de här försöken. Vi kan utforma olika lutningar, olika vinklar och olika typer av avstånd på själva gallret och se vad som ger bäst effekt och hur vi får fisken att göra som vi vill, säger Mats Billstein, forskare och projektledare på Älvkarlebylaboratoriet. ”Kungsrännan” blir 25 meter lång, fyra meter bred och tre meter hög och kommer att klara ett genomsläpp på 16 000 liter vatten per sekund. Det kommer att ge forskare på vandringsfisk unika möjligheter att studera beteenden under naturtrogna former. – I den här rännan möts både strömningsmekanik och biologi och det behövs för att förstå hur fisken beter sig i vattnet, konstaterar Mats Billstein.

Projektet drivs tillsammans med forskare från Karlstads universitet, Umeå universitet, Statens lantbruksuniversitet och Luleå tekniska högskola.

Läs mer och lyssna på inslag från P4 Gävleborg här.

Hans Hällman

Publicerad: 06 January 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: