Annons
Annons

Uppdrag granskning – Laxen

Annons

Skicka frågan till Eskil via vårt formulär här nedan. (Foto: Regeringskansliet)

För andra gången i rad lyckas landsbygdsminster Eskil Erlandsson att svara på Fiskejournalens frågor – utan att svara på dem. Nu kokar vi ned våra frågor till en enda och hoppas på tredje gången gillt för Eskil.

Nu kräver vi svar om den dubblerade laxkvoten!
– Skicka nedanstående fråga till Eskil Erlandsson

Hej Eskil!
Du säger att du inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt dig är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar du till ”kommissionens egna inspektionsresor” där ni inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
Du säger att det just är detta faktum som gör att du har röstat för en dubbelt så hög laxkvot som ICES rekommenderar.
När och hur genomfördes dessa inspektionsresor, och hur gjorde ni era beräkningar av den orapporterade fångsten?

Här ser du Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ärendet.
Här
hittar du våra tidigare frågor.
Här kan du läsa Eskils första ”svar” och här hans andra ”svar”. (Pdf)

 

LÄS OCKSÅ

Annons
150 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Lille Eskil du har en allt bra liten järna du.Jag röstar för att vi byter regering 2014.
  Jag drar till norge i sommar med.
  Här går ju inte att fiska om lille Eskil sitter kvar.

 • Det Eskil säger att man inte kan lita på forskarnas resultat och rekomendatoner är att säga emot sig själv. Forskarna får den större delen av sina projekt finansierade med statsanslag vilk är pengar från regering. Så indirekt så säger Eskil att pengarna som nu regeringen ger är bara bortkastat eftersom de inte går att lita på forskarnas resultat.

 • Ja vad ska man säga?
  Det är ju ingen nyhet, men det är bra att även de oinsatta får se hur det är.
  Det bevisas gång på gång att organismer som lever i vattnet inte anses ha samma värde som landlevande djur. Vildlaxen i Östersjön är i princip utrotad men man tillåter fiske på den. Skandal!!

 • Ser att folk är upprörda, stanna till en minut tänk igenom era argument och skicka dem till Eskil också. DEt är alltid kul att skriva här, men det hjälper mer att skriva till Eskil.
  Men Men håll tonen saklig, den som förlorar humöret kommer också att förlora diskusionen.

  Buss på Eskil nu.

 • Eskil, nu är det dags att vakna ur din dröm och agera!
  Ta lärdom av skottar och amerikaner och riv gamla kraftverksdammar och förbjud ”husbehovsfiske”. Försök få tummen ut medans det fortfarande finns vildlaxar kvar i våra vatten.

 • Centerpartiet har nu under 6 år bemannat de 3 ministerposter som ansvarar för miljön och för att genomföra de miljömål som en enig riksdag beslutade om 2005. 2 av målen är ”Levande sjöar och vattendrag” samt ”Hav i balans”.
  Centern har här inte ansträngt sig särskilt mycket. Milt uttryckt !!
  Dax att rösta på nå´t annart parti ????

 • ”Som förslaget ser ut nu skulle det exempelvis
  innebära ett stopp för utplantering av lax, vilket skulle riskera att påverka förutsättningarna för sportfiske kraftigt”

  ska det ses som ett hot eller? men ”yrkesfisket” ska pågå som vanligt?

 • Om man nu förbjuder odlad lax så borde det ställas krav på vattenkraften att bygga om som snarast så att laxen kan komma förbi kraftverken med vandrings passager oavsett kostnader .
  H.Mike

 • Fjäll-, Östersjö-, Vargfrågan, nedsmutsningen och misskötseln av vår natur! Overderliga naturvärden och traditioner att existera i tusenåriga levnadssätt står på spel! Nu är det många bars belastning på tryckkokaren. Jag ber dig Eskil. Det finns inget imorgon! Handla. För oss själva och kommande generation.

 • Dags att ta bort ordet husbehovsfiske en för mig ofattbar lag i dags läget

 • Bort med husbehovsfisket,trodde inte det va sant när jag såg det..

 • Det är dags att vakna nu Eskil!
  Läs Anders Blombergs kommentar. Du kan läsa dom övriga också.
  Sätt igång och agera kraftfullt.

 • Kom igen Eskil, bli en hjälte, sätt ditt avtryck i historien om hur Sverige stod upp för de levande organismer som finns inom nationens ansvarsområde!

 • Signert fra Norge! Har sett Uppdrag granskning og er rystet over fiskeripolitikken som har blitt ført. I Norge er laksens problem hovedsakelig vannkraftsregulering i elver og oppdrettsanlegg i fjordene på vestlandet og nord-norge i åpne merder. 400 millioner o-laks, 400 000 villaks. Uante mengder lus + ÅRLIGE rømninger av o-laks på 100-600 000 stk.

 • Om du Erlandsson inte känner att du orkar med uppgiften att sätta stopp för ”utrotningen” av vår lax- lämna då över stafettpinnen snarast till någon med ryggrad och pondus!!!!
  Såhär kan det inte få fortsätta. Du är för flat och medgörlig för uppgiften, tyvärr. Frågan är för viktig för att inte behandlas med hårdhandskar.

 • Det är tragiskt att Sverige har en landsbygdsminister som är helt utan ryggrad och mod. Lämna över till någon som förstår och litar på forkarnas åsikter. Du lär aldrig få någon guldmedalj för ditt agerande i fiskefrågor. Däremot får du förhoppningsvis kicken efter valet 2014, men tyvärr kan det vara för sent för fler laxförande vattendrag.

 • Lugn alla . Det hela löser sig vid valet 2014 då
  Centerpartiet garanterat åker ut ur riksdagen.
  Vi får hoppas på att det som omväxling då blir
  en kompetent Landsbygdsminister som ser problemen
  och gör någonting åt dem. Vi behöver mer än matprat
  av den blivande ministern. Gud bevare oss.

 • Hej det kanske är dags att göra något vettigt för laxen.
  Feta fiskebåtsägare har det ju redan bra

 • Ett parti i överlevnadskris, skall väl inte anstränga sig för att mista sin plats i riksdag och regering. Centerpartiet,före detta ett parti för landsbygdens bevarande och utveckling har utvecklats till att bli ett storstadspårti och ett utfyllnadsparti för den nu sittande regeringen. Försök rädda partiet och landsbygden, och rädda våra älvar.

 • Herr Erlandsson,

  Hur kan du avfärda fiske forskingen så totalt och istället agera till stöd för vattenägare som nätfiskar den utrotningshotade vildlaxen hejvilt sk. Husbehovsfiske? All expertis är överens om att vildlaxen tål ett reglerat spinn/flugfiske och att värdet av laxen i det fallet hundrafaldigas jämfört med försäljning till butik.

 • Efter 3100 brev som skickades till Eskil Erlandsson så kom då äntligen ett svar från honom, men svaret går tyvärr inte att klicka in på här ovan, eftersom dokumentet är skadat och kunde inte repareras står det! Kan ni visa brevsvaret igen i Fiskejournalen?

 • Winnie. Skumt, funkar här. Prova att högerklicka och spara pdf-dokumentet lokalt – och öppna.
  Hotja om det inte funkar så mailar jag dig en pdf.
  Morgan Fihn, Fiskejournalen

 • Är det inte ganska sjukt att Sverige, som vill framstå som ett gott föredöme i miljöfrågor, totalt ignorerar frågor som denna?
  Avsätt Eskil Erlandsson, och ersätt med någon som har passion och ryggrad.
  Slutligen vill jag tacka Fiskejournalen och Martin Falklind, som faktiskt tar tag i frågan och engagerar människor! Kanske byta Eskil mot Martin?

 • Eskil, dina pösmunksfasoner är bedrövliga. Ge folk ett svar ang Dina dumheter med höjda laxkvoter….

 • Vem eller vilken orubblig makt är det egentligen som står bakom denne Eskil.E och hans beslutsfattande i laxfrågan? Hur kan man som politiker år 2013 gå emot så många och så tydliga bevis och fakta på att vildlaxen håller på att dö ut. För att behålla något av det ynkliga samvete som mot förmodan finns kvar i din kropp så råder jag dig att avgå…

 • Tror du att det fantastiska fisket i Florida, Mexico, Panama etc. Skapades genom gradvis minskning av yrkesfiskares uttag??? Ett totalt yrkesfiskesstopp efter lax, radikala begränsningar för husbehovsfiskares utrustning och möjlighet till uttag, krav på godkända upp och utvandringsleder hos kraftbolagen samt en sträng fångstbegränsning hos sport ->

 • fisket,(vattenbaserat såsom trolling mm.)Detta är begränsningar som krävs och för majoriteten av svenska folket helt befogade efter nu rådande förhållanden i Östersjön. Men för att klubba dessa ”lagar” krävs en person, en ledare med mod,pondus,auktoritet och framförallt en verklighetsförankrad bild och med blicken riktad in i och mot framtiden…

 • Som de flesta politiker har Eskil svårt att stå emot det påtryckningar som uppstår!!!!

  Så jävla skamligt att Eskil inte kan stå rak i ryggen och göra lite nytta istället för att försöka bulla in skiten i massa lull lull.

 • Tragiskt Eskil!
  Knyt näven i ficken och bevisa att du kan rätta till dina misstag nu!

 • Nu får du skärpa till dig när det gäller fakta om vildlaxtillståndet och svara på de frågor man ställer dig, inte konstigt att c bara har 3,0% men så inkompetenta ministrar!!

 • Kan undra varför han ens bryr sig om att skicka ett svar när han ändå inte svarar på några av frågorn. Nästan skrämande att det finns personer med omdömmen som Eskils som bestämmer i sammhället, får verkligen hoppas att han är ett undantag. Jag vet ett parti som definitivt inte lär få min röst i nästa val

 • Se til Island. Der er laks og sjøørret fredet i sjøen for alt garnfiske. De har masser av laks i alle elver. Til stor glede for mange sportsfiskere. Ikke som her hvor gleden av klingende mynt i egen lomme er det eneste.

 • Det verkar som Eskil har skjutit sig i båda fötterna.Då brukar det bli svårt att gå,men här har skadan tydligen nått huvudet också……

 • Han är som alla andra inkompetenta politiker som
  styr vårt land. En massa fjollor och då främst i
  Centerpartiet som åker omkring för att grilla korv
  och annat ”väsentligt”. Valet 2014, ja då åker dom
  ut för evigt.

 • Ett fungerande sportfiske efter lax havsöring mm skulle ge betydande inkomster till landet och enskilda entreprenörer. I väldigt många länder finns en fungerande landsbygdspolitik, inte i Sverige!
  Eskil Erlandsson borde göra bättre ifrån sig i denna fråga.
  Låt Laxen leka!!
  Kraftbolagen har råd att bekosta vandringsleder och omlöp!

Annons
AKTUELLT

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons