Annons
Annons

Usel laxuppgång i älvarna

Annons

Som många fruktat fortsätter den negativa trenden när det gäller laxuppgången i de svenska Östersjöälvarna. Årets säsong ser ut att bli ännu sämre än den dåliga säsongen i fjol.
För tredje året i rad minskar laxuppgången kraftigt i svenska älvar. Många trodde och hoppades att botten var nådd i och med fjolårets usla siffror – men så var det alltså inte.
I går visade Rapport i SVT ett inslag från Byskeälven där Ulf Andersson från fiskevårdsområdet berättade att i år har det räknats in 760 laxar i trappan i Fällfors. Det är mindre än hälften mot vad det var i fjol och bara en tredjedel av hur det såg ut för två år sedan.
– Vi satsar pengarna, vi sår och någon annan skördar. Det tycker jag känns fel, sade Ulf Andersson som också pekade ut den troliga orsaken till minskningen – det alltför omfattande fisket i havet.
För svenska myndigheter blir det en tuff uppgift att via EU ta itu med det omfattande tjuvfisket i södra Östersjön. För det är knappast någon hemlighet att polska och baltiska fiskare tar mycket mera lax än vad kvoterna tillåter. Eller är det någon som tror att svenska laxfiskare är elva (!) gånger så effektiva som sina polska kollegor? Statistiken visar nämligen att svenskarna får elva gånger så mycket lax per ”fiskeansträngning”…
Svenne Andersson

En lekvandrande lax är något som håller på att bli allt mera sällsynt i svenska Östersjöälvar. (Foto: Hans Schibli)

LÄS OCKSÅ

Annons
8 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Svenne! Jag förstår inte riktigt resonemanget att det troligen är polackerna som överfiskar?
  Vi svenskar då? Har inte vi skuld till nedgången?

  Vad jag har förstått så tror mången sportfiskare att den stora orsaken till nedgången är Vattenkraften/turbiner? Har du sett hur illa det ser ut efetr den svenska kusten? ALLA älvar är avstängda och strömmande vatten är en stor bristvara. Jag vet även att Lax och öring inte gärna vandrar i älvar som är näringfattiga. I Sverige har flera svenska lax- och havsöringstammar har slagits ut. Anledningen är att vattenmagasin med stor regleringshöjd får genom den onaturliga nivåskillnaden mellan hög- och lågvatten ett stört ekosystem. Detta beror på att den huvudsakliga produktionen av djur och växter normalt sker vid stranden ned till c:a 6 meters djup. De konstanta svängningarna i vattenstånd gör att näringsämnen transporteras bort från den produktiva strandzonen så att till exempel de norrländska vattenmagasinen drabbas av näringsbrist. I Nedströmsdammen kommer den gamla strömfåran att vara ömsom torr och ömsom ha högvatten – en förändring i levnadsmiljön som blir svår att anpassa sig till för samtliga arter. I uppströmsdammen får man också en kraftig förändring, där bland annat bottenförhållandena förändras genom sedimentering.

  Då mest elektricitet behövs under vintern i Sverige kommer kraftverken att släppa mest vatten under vintern. Detta är raka motsatsen till de naturliga flödesmönstren som normalt har lågvatten under vintern och flödestopp på våren. De förändrade flödesmönstren kan få effekter på fisk och bottenlevande djur genom att vattnet som släpps ofta tappas från botten av vattenmagasinen och därför håller en högre temperatur. Den höga temperaturen gör att ämnesomsättningen hos organismerna ökar vilket leder till svält då de förbrukar sina vinterreserver i för snabb takt.

  I Sverige har det i vattendomarna ålagts kraftverksägarna att motverka detta genom en aktiv fiskevård, bland annat genom utsättning av fiskyngel, främst lax och havsöring. Detta är dock som en form av konstgjord andning, när utsättningarna upphör dör populationen. De fiskvägar som anlagts har ofta inte haft den effekt man avsett då fisk dels har haft svårt att hitta in i fiskvägen dels har turbinerna dödat eller skadat nedvandrande fiskungar eller urlekta föräldrafiskar.[1] Dödlighet för fiskpassage genom vattenturbiner beror på en rad olika faktorer. Dödligheten varierar mellan 0 och 70 %, framförallt beroende på turbintyp, fallhöjd, fiskart, tunnlars längd och kraftstationstyp. I Sverige, där det främst finns kraftverk med relativt låg fallhöjd, varierar fiskdödligheten vid turbinpassage från 0 till ca 30 %.

 • Självklart så är polackerna inga duvungar men man måste tänka längre än ”hata yrkesfisket”. Jag har flertalet gånger påpekat att det inte gynnar sportfisket att så ensidigt ge yrkesfisket skulden till allt.

  För det första som, brutus skriver ovan så skulle nog en stor del av laxen kommit tillbaka om vi tar bort vattenkraften. För det andra vi har en gråsälsstam som inte liknar den som fanns tidigare. För det tredje är ju inte Östersjön helt frisk. Och för det fjärde och mest relevanta för artikeln, så har vi haft de kallaste vintrarna på länge. Forskare har ju påvisat att det inte är bra för uppgången. Och slutligen för det femte har vi yrkesfisket som har minskat ett antal år. Med bla drivgarns förbud och minskade kvoter. För det sjätte så har vi ett ständigt ökande sportfiske med trollning som bevisligen får en hel del lax.

  Men fiskejournalen kör sin sterotypa ”Allt är yrkesfiskets fel”. Snälla tänk på vad ni skriver och vilka stämningar ni sprider i samhället.

 • JosefL: Ge dig nu med dina lögner, yrkesfiskarskrönor och ditt rovdjurshat, om du inte förstår bättre eller medvetet far med med halvsanningar och regelrätta lögner tänker jag inte kommentera även om jag har åsikter om det.

  Att du för det första jämföra den ”piss i i havet” trollingfisket får upp med yrkesfiskets fångster säger egentligen det mesta om din enfald.

  När du dessutom förutom just nämnda trams har mage att återigen skylla på sälen när det den äter rent historiskt inte varit mer än någon eller några få % av det uttag yrkesfisket gjort så blir det ganska klart i vems ledband du springer.

  Men inte nog med det, din slutkläm gör faktiskt just det spörsmålet än klararae, ja faktiskt glasklart, för hade du varit på FJ’s hemsida och läst annat än de sanningar som förs fram om yrkesfisket så hade du upptäckt att allt från de de små vattenkraftbolagen till oljemaffian och alla andra som skapar problem för fisken får sig en dänga. FJ är alltså inte de som är stereotypa här, det är du som är det.

  Så snälla, sluta sprida dina lögner, att behöva ödsla tid på att besvara tramset du skriver är nämligen rent slöseri med tid.

 • Brutus: Om du vetat mer om Fiskejournalen och deras medarbetare så hade du inte gjort en lång utläggning om något de redan vet, kämpar mot och skriver om, om och om igen. Bara för att FJ/Svenne pekar på en av orsakerna så betyder det inte att de är ovetande om de andra. Av din okunnighet om vilka åsikter som råder inom sportfiskevärlden förmodar jag att du är yrkesfiskare?

 • Endast ett rent geni skulle skriva inlägg till någon, att det är slöseri med tid att skriva inlägg till denne.

 • JosefL: Uppenbarligen måste allt förtydligas när man har med dig att göra, så vi försöker igen.. att behöva lägga tid på att besvara ditt trams är slöseri med tid eftersom dina förståndsgåvor helt uppenbart är alltför knappa för att du skall klara av att ta åt dig det som skrivs. Så.. enda anledningen till att ödsla tid på ditt trams är för att öppna läsarnas ögon för de falsarier du försöker sprida, att slösa tid på att få dig att förstå världen utanför din lilla bubbla är alltså meningslöst.

 • Jag förstår att Svenne insett att det inte enbart är yrkesfisket som är en av de stora orsakerna:) förlåt! Svenne om jag gjord dig upprörd ;) Jag ville bara belysa problematiken med att samtliga älvar (förutom en) är avstängda mot Östersjön/bottenhavet/Norrakvarken. Jag tyckte bara att det vore bra om man i artiklar ger Sverige lite mer skuld i fiskefrågan och att vi alla inser att det är den stora bristen på strömmande vatten som gör att lax och öring inte kan reproducera sig normalt..samt att kompensations-odling inte är ekologiskt hållbart i längden.

 • Då är vi ju eniga, Brutus. Trevligt. Nu måste Josef bara förstå att sportfisket aldrig gett skulden ensidigt till varken vattenkraft, överfisket, övergödning eller någon annan orsak. Han dömer väl inte hela sportfiskekåren efter enda artikel? Att sedan peka på trollingfisket som en bidragande orsak till laxens nedgång är givetvis absurt. Bättre pris per fisk än den trollingfiskade/sportfiskade laxen får samhället inte, Josef. Och hållbarare nyttjande av naturresursen får man leta efter. Men ska du inte ut och tråla sönder lite bottnar nu? Får du inget på havets ödelagda botten kan du alltid skylla på sälen.

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons