Utfrågning i riksdagshuset 4 okt

Under veckan som gått har Fiskejournalen vid upprepade tillfällen sökt Jämtkrafts vd, tillika ordförande i Svensk Energi. Den 4 oktober hoppas vi dock få några svar då han framträder i riksdagens utfrågning. (Foto bakgrundsbild Holger Staffansson)

Tisdag den 4 oktober blir det utfrågning i riksdagshuset om biologisk mångfald och vattenkraft. Jämtkrafts vd, tillika ordförande i Svensks Energi, Anders Ericsson, kommer vara på plats. Fiskejournalen hoppas då få svar på några av de frågor som Anders Ericsson inte velat svara på under den gångna veckan, när vi granskat Jämtkraft.
Det är Miljö- och jordbruksutskottet som håller en öppen utfrågning om biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft. Syftet är att inhämta kunskap om möjligheter att bevara och återskapa biologisk mångfald i samband med vattenkraft.
– Utfrågningen är viktig eftersom vi vill säkerställa att berörda utskott får kunskap i de här frågorna. Meningen är sedan att den nya kunskapen ska ge vägledning så att vi kan jobba vidare med frågan på rätt sätt, säger riksdagsledamot Nina Lundström.
Från kraftbolagen kommer Anders Ericsson som är vd på Jämtkraft tillika ordförande i Svensk Energi, samt Lars Rosén, ordförande i Svensk vattenkraftsförening. Miljöorganisationerna representeras av Christer Borg som är ordförande i Älvräddarna, samt Stefan Nyström som är generalsekreterare på Sportfiskarna.
Allmänheten är varmt välkommen på utfrågningen som pågår mellan kl.11.00-14.00. Fiskejournalen kommer givetvis att finnas med på åskådarläktaren.
Plats: Riksdagshuset Stockholm, Förstakammarsalen, ingång Riksplan.
På den här länken finns detaljerat program.
För dig som inte kan komma, se utfrågningen på webb-tv.
Här hittar du tidigare notiser där vi granskar Jämtkraft.
Martin Falklind

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!