Annons
Annons

Utkastförbud inte tillräckligt

Annons

I går kom ett mycket glädjande besked om att så kallat utkast kommer att förbjudas i Skagerrak. Men precis som miljöorganisationen Greenpeace skriver i en kommentar till till beslutet är utkast bara en del av en problematiken.
Som vi rapporterade tidigare i dag kommer utkast vara förbjudet i Skagerrak i framtiden. Utkast innebär att fisk som är för liten eller av ”fel” sort dupas död över bord av yrkesfiskarna. Utkast har varit praxis inom EU:s och Sveriges fiskeflotta och kritiken mot detta vansinne har varit stark.
För att haven ska ha en chans att återhämta sig måste utkastförbudet här i norr  följas av förbud i alla vatten där EU:s fiskeflotta fiskar. Men viktigast av allt är att vi hittar alternativ till bottentrålningen som är den mest destruktiva fångstmetod människan någonsin använt. Inte nog med att den utrotar fisken världen över, den förstör också fiskens livsmiljöer och dödar växter och djur i en omfattning som vi aldrig skulle acceptera om det var på land. Enligt Greenpeace skapar trålningen dessutom tio gånger så mycket bifångst som fasta redskap.
Alla vet att vi behöver ett sunt och livskraftigt yrkesfiske, men de allra flesta förstår också att vi inte kan använda fiskemetoder som bara för död och förintelse till havet.
För att läsa Greenpeace pressmeddelande klicka HÄR
Anders Nicander
fiskepolitik, utkast, trålning, trålfiske, Anders Nicander

LÄS OCKSÅ

Annons
49 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • En av anledningarna till att yrkesfiskarna använder trål, är att det är svårt att använda något annat. Sälen löper amok bland redskapen. Sök på nätet, de passiva fiskarna har gråtit i mängder medan sälkramare bara har flinat. Fråga han andresk(?) som skriver här ibland, han har grymma problem har jag för mig.

  Jämför med Östersjön där trålfiskarna kan fiska hur mycket som helst, medan nätfiskare i närmaste går i konkurs. Om grenpeace menar allvar så får de gå ut med vi behöver skjuta av säl. Har väldigt svårt att tro att något sådant kan komma från dem dock.

  Ps. Menar du verkligen fasta redskap? Typ laxfällor mm. Om du menar nät så är det ett passivt redskap ds.

 • Att det finns problem i Östersjön, speciellt då i Bottenhavet, och att sälen och skarven där blivit ett problem för yrkesfisket är väl knappast någon nyhet.

  Men inte tusan innebär det att det är sälen som ligger till grunden för problemen, grunden är istället samma sorts överfiske som skett i resten av världens hav, alltså ett överfiske som allt som oftast bedrivits med trålar.

  Att bottenhavets lekbiomassa av torsk kördes i botten när ett antal stora västkusttrålare kom dit och rensade rent är ju bara ett av många exempel på vad nämnda ”miljövänliga” redskap ställt till med. Alla som dyker kan ju dessutom förtälja intressanta berättelser om hur det ser ut där en trål dragits fram, man man ju fråga sig om de som försvarar trålningen med egna ögon sett vad det följderna blir för bottnarna.

  Att sedan jämföra Östersjöbestånden av torsk med de som finns i våra västra hav går heller inte av många skäl, ett skäl till detta är att det uppenbarligen inte kryllade av lokala bestånd där på det vis det gjort på västkusten.

  Något annat som måste tas med i ekvationen är att bottnarna i Östersjön rent generellt har enormt mycket mindre liv än de utefter västkusten och de är därför inte lika känsliga för trålning, man kan ju näst intill jämföra en trålad botten på västkusten med en naturlig botten i Östersjön.

  Så, om andersk har problem med säl så handlar det i grund och botten inte om att det finns för mycket säl i proportion till den fisk Östersjöns skulle kunna producera utan istället i proportion till vad ett Östersjön där stora delar av de naturliga lekbiomassorna för länge sedan fiskats ned. Hade inte yrkesfisket fiskat ned bestånden så hade det funnits ohyggligt mycket mer fisk, och då hade sälen hittat föda enklare, vilket i sin tur lett till att de som fiska med nät i större utsträckning sluppit skador på sin utrustning.

 • Helt otroligt, maken till det agg mot en djurart som Josef visar upp har jag aldrig stött på tidigare, inte ens i de mest 1800-tals influerade jaktkretsar! Och där finns det en hel del… En säl måste ha bitit Josef på ett känsligt ställe eller nåt.

 • Raffe: Japp, det är lättare att överfiska med en trål eller not. Därför borde miljömaffiorna stödja nätfisket. Och det säger ju snubben ovanför att han gör. Det går att fiska mycket mer selektivt med nät. Men när de hindrar att nätfiskarna från att freda sig, ger de trålfiskarna konkurrensfördelar. Det rimmar väldigt illa med vad de säger.

  De säger: buuu vad trål är dåligt(precis som raffe gör). Vi måste stödja nätfisket. Vad gör de? Förhindrar jakt i den mån de kan så att nätfiskarna inte kan freda sig och de måste lägga av. Trålarna/notfiskarna garvar åt spektaklet och måste ju tycka att WWF mfl beter sig väldigt konstigt åt.

  Att sälen skulle skippa att gå i näten om det var bättre fiskbestånd är en typisk raffe kommentar. Helt påhittad för att passa hans syften. Ogenomtänkt.

  Vanlig logik:
  Finns det goda bestånd av makrill/sill i Sverige – Ja.
  Enligt raffe skall därför sälen skippa att gå i nätet. Gör den det?

  http://www.yrkesfiskarna.se/nyheter/1-nyheter/2210-ansoekan-om-skyddsjakt-pa-knubbsael-.html

  Bigfish: Du blandar ihop kärlek med hat.

 • A) Att nätfiskarna ibland har behov att freda sina utrusningar beror dels på att de lokala bestånden av matfisk raderats ut och dels på att de arter/stammar av matfisk vars småfisk växer upp inomskärs och sedan vandrar iväg fiskats ned för hårt, hade inte dessa två faktorer spelat in så hade fisken inomskärs räckt till både ett hållbart ekologiskt fiske och till ett mångdubbelt antal av de naturliga predatorer som finns i våra vatten. Problemet dagens nätfiskare alltså lider av är att det helt enkelt under vissa perioder och i vissa områden finns för lite fisk kvar till både våra naturliga predatorer och ett ekonomiskt lönsamt yrkesfiske, och skälet till detta är alltså ett århundrade av för hårt fiske. Kortfattat är det som ställt och ställer till dessa problem trål och notfiske, dels genom den kapacitet att ta upp fisk de har men också genom den miljö(p)åverkan de har.

  B) Att rovdjur rent generellt är opportunister och inte lägger ner mer kraft än nödvändigt på att hitta föda är allmänt känt, att då inbilla sig att sälen skulle simma runt och leta nät enbart för att där fanns fisk om det vimlade av fisk i dess närområde förefaller ohyggligt märkligt.

  C) I de områden av vårt land där yrkesfisket ”drabbats” hårdast av sälen (alltså i bottenhavet) så råder det som de flesta känner till ordentlig fiskbrist på grund av ett historiskt för hårt fisketryck, och där finns varken sill eller makrill.

  D) Vad gäller makrillen så existerar den enligt den forskning som gjorts knappt i sälens diet trots att den allt som oftast finns i stora mängder, så varför den ens tas upp i en diskussion om knubbsälar är en liten gåta.

  E) Vad gäller sillen så är det bara att läsa punkt B.

  F) Att Josef och en del av hans vapenbröder anser att skyddsjakt krävs är ju knappast någon nyhet, så vad en länk till att en ansökan från februari i år om det har med den här debatten att göra vet jag faktiskt inte, men det kanske Josef kan förklara.

 • Josef, menar du att jag missuppfattat dig när jag skriver att du har ett agg mot sälen? Menar du att du egentligen är en så kallad ”sälkramare” (ett ord du använder flitigt)? Trots att du använder det ordet för att försöka förlöjliga och nedvärdera de som inte håller med dig. För om du älskar säl så måste jag säga att du har ett extremt okonventionellt sätt att tala om det. Men du är rolig i alla fall, det ska du cred för. Forumtroll kan faktiskt vara roliga också.

 • Bigfish: Risken med att vara rolig är att folk tror att man skämtar.

  Känner inget hat emot sälen, ser den som ett djur som vilket helst. Problemet är när en art tillåts växa så att det blir samhällsproblem, då skall man skall ta itu med problemet. Fast havet verkar ju alla skita i. Vi går ju från ett dike till ett annat. Tidigare överfiske och nu överpopulering av säl och skarv. Kommer ta 40 år i den här takten innan folk fattar var skon klämmer.

  En problemkramare däremot gillar det problem som uppstått. Av någon anledning (makt och pengar?) görs allt för att upprätthålla problemet och inga medel är otillåtna. Förvränga vad problemet äter, hur mycket problemet äter. Vilken påverkan problemet har för ekosystemen mm. De kan hitta på alla möjliga dåliga förklaringar i rapporter för att dölja problemet. En problemkramare har dessutom inga problem med att vi får så mycket problem att de periodvis måste dö i tusentals för att de är för många. De har alltså inga problem med att låta problemet plågas bara för att upprätthålla deras vilja om hur världen skall se ut(leker småpåvar). Lite läskigt faktiskt.

  Så förmodligen, så har du rätt jag gillar nog sälen mer än de gör. Fast de förstår det inte.

  Raffe: Har du ett så stort ego så du måste drämma iväg det dravlet för att försöka komma undan? Ta råsopen som en man och gå vidare.

  Du har heller inte funderat på hur det dravlet ställer sig till dina förklaringar till varför skottpengar infördes. höhöhö

 • Stefan, det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Falklind och co kan casha in på webtrafiken.

 • Eftersom Josef ännu inte lyckats sticka hål på ett enda sakargument, citat från sälforskningen eller ens något av mina påståenden utan enbart valt att kalla precis allt som inte stödjer hans kaffebordsteorier dravvel, lustifikationer och/eller sälkramardata så känns det som om det ha kallar ”råsopar” inte är mer än ytterligare tomma ord.

  Att Josef nu dessutom famlar ordenltigt bland de få halmstrån han klamarar sig fast vid och börjar tala om hur ”kloka” våra förfäder var när de införde skottpeng på säl, bäver, räv, kråkfåglar, rovfåglar, varg, björn, järv, iller och hel del andra arter talar väl för sig självt. Men jag kan ju påminna om att samma förfäder trodde på allt från näcken, troll, vättar och till häxor och till tomtar. De rekommenderade b.la. dessutom de svenska kvinnorna att dricka litervis med rengöringsmedel och lägga gäddor under sina kuddar för att för att råda bot på oönskade graviditeter..

  Så ja skottpeng på säl, det låg väl enbart helt i linje med vad våra förfäder tidigare ställt till med, nämligen när de näst intill utrotade allt det vilt som då ansågs som ”ätbart”..

 • Att Josef återigen dessutom påstår att det faktiskt finns en global konspiration för att sätta stopp för det svenska yrkesfisket gör ju tyvärr att även det som skulle kunna varit korrekt i hans påståenden får ett löjes skimmer över sig, men även om man tycker att just det är tråkigt så är det ju den väg Josef själv valt att vandra.

 • Trodde att ursprungsartikeln primärt handlade om det positiva i att förbjuda utkast? :)
  Undrar om det finns några vetenskapliga undersökningar som visar hur stor andel fisk som våra sälar äter i förhållande till utkastens storlek? Kan det vara så att utkasten är ett större hot…?

 • Det har ju nämnts historiska siffror på uppåt 50%, men nu så skall det enligt uppgift ”bara” ligga på 30%.

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.781780-dumpad-fisk-vansinne-for-ekonomi-och-miljo?

  Om man då räknar på att de svenska yrkesfiskets sammanlagda kvot i Skagerack låg på 910 ton (totalt låg torskfisket i Skagerack på 3 835 ton) torsk så borde det innebära att utkastet i år låg på någonstans mellan 273 och 405 ton torsk, men det är som sagt enbart i Skagerack och enbart vad de svenska fiskarna får ta upp.

  Dagens runt 15000 sälar i Kattegatt och Skagerack äter (om vi räknar med att de äter mellan 3,6-4,15 och i snitt ca 10% av deras föda består av torsk) mellan 2000 och 2300 ton per år, men det är alltså i bägge dessa hav.

  Dagens knubbsälar äter alltså idag mer än vad yrkesfisket drar upp (utkast + kvoter => mellan 1183 och 1315 ton, men då är givetvis inte tjuvfisket inräknat).

  Det som det är intressantast att dock att jämföra dessa siffror med vad våra hav KAN ge, så om vi då istället vänder blicken lite tillbaks i tiden och tittar på de siffror som landades 1983 så framgår det att det svenska yrkesfiskets totala siffror i Skagerack och Kattegatt (utkast och landat) var 44 000 ton torsk (totalt var det 126 000 ton som landades). Det borde då ge att det till på det existerande ett utkast på mellan 13 200 och 22 000 ton.

  Så.. om enbart det svenska fisket 2983 hade ett utkast på mellan 13 200 och 22 000 ton så tycker iaf jag det är konstigt om samma hav omöjligen skulle kunna haft några som helst problem att klara av att hantera dagens 15 000 sälar med tanke på att dessa inte äter mer än 2000 och 2300 ton per år.

  Siffrorna för Skagerack och Kattegatt att jämföra är alltså..

  Yrkesfiske 1983 – utkast mellan 13 200 och 22 000 ton

  Knubbsälar 2011 – äter mellan 2000 och 2300 ton

  Med det i åtanke, och med vetskapen det 1983 inte fanns de 15000 knubbsälar som vi använt i räkneexemplet utan enbart ett par tusen, vad tror ni då var orsaken till att torskbestånden störtdök några år efter 1983?

 • Sorry, blev lite fel, det skulle vara..

  ”Det som det är intressantast att dock att jämföra dessa siffror med vad våra hav KAN ge, så om vi då istället vänder blicken lite tillbaks i tiden och tittar på de siffror som landades 1983 så framgår det att det svenska yrkesfiskets totala siffror i Skagerack och Kattegatt (utkast och landat) var mellan 57 200 och 66 000 ton torsk (totalt var det 126 000 ton som landades) och utav det så låg utkastet på mellan 13 200 och 22 000 ton.

 • Raffe, du sitter inför hela Sveriges folk och säger att nätfisket inte hade haft något problem med knubbsälen om bestånden varit ok. Därtill har du sagt att de 15000 knubbsälar vi hade innan avskjutningen inte påverkade beståndet. Du ser inget konstigt med det? Logik är nog inte din starka sida.

  Krister, jag ber dig att ta dig tid att läsa hela mitt inlägg. Ett av mina bästa tror jag. Vi kan vrida och vända på siffror så att man blöder. Men faktum är nog att ingen vet hur mycket utkast det är. Förhoppningsvis får ju förbudet reda på detta. Tror att du skall ta raffes siffror med en nypa salt. Har försökt säga till han upprepade gånger att den Svenska kvoten i Skagerack inte är den som han säger. Men inget går in. Se här:
  https://www.fiskeriverket.se/download/18.7920eb4612b67b1eed280004591/TAC+kvoter_2011_101223.pdf

  Han skriver 910 ton. Och då är vi på tredje meningen. Likadant varje gång han skriver saker. Jag börjar tro att killen är mytoman faktiskt. Har tom hävdat att det finns förovalsrapporter på vad knubbsälen äter i Medelhavet :)
  —————————————
  Dock kan vi laborera lite med hans siffra på 44 000 ton för den låter som den kan stämma. Detta är den absolut värsta siffran det Svenska yrkesfisket kan visa upp 1984.

  Om vi räknar med att varje torsk väger 2 kg så har vi 22 miljoner torskar som rykte det värsta året.

  Om knubbsälen äter 1kg torsk om dagen och de äter småtorsk på 50gram så blir det 20*365*15000 = 109 miljoner.

  Vi kollar på naturlig mortalitet från ICES. För torsk.
  M1 = 0,8, M2 = 0,35, M3 =
  0,25, M4 = 0,2, M5 = 0,2, M6 = 0,2, M7+
  Nu är jag lite ute på djupt vatten, men jag tror att en 50 grams torsk är ca 1 år medan en 2 kgs är runt 5 år. Någon som har en exaktare tillgång till längddata och tid kan göra en exaktare uträkning.

  109 miljoner 1 åringar -> * 0,65 * 0,75 * 0,8 * 0,8 = 34 miljoner 5 åringar.

  Som jag sa jag har inte exakta längdkurvor på vikt och ålder så det blir lite knäppt. Men om man antar att en säl äter 1kg torsk per dag och om den äter 1åringar på 50 gram och fisket tog upp 2kilostorskar på 5år i medel så kommer dagens sälbestånd utgöra en större mortalitet än vår värsta trålår. Nu är ju inte siffrorna exakta, men ingen kan säga att en säl INTE kan äta 1kg torsk om dagen när den lever på 60% i Island. Den som viftar bort detta är köpt.

  Hade jag varit fiskeribiolog på hafsverket hade jag nog satt i halsen efter att ha läst de siffrorna. Och förmodligen kommer sanningen komma i fatt dem så småningom. Men de kommer att streta emot, denna gång är ju det deras jobb som står på pottkanten. Men bara så ni vet, josef är efter er mohahahh… och tiden är på min sida. Vänta bara tills jag har lite längdkurvor. Då är det ni som kommer jobba som jobbcoacher på ams och inte jag;)

  Och Torbjörn, ta nu inte för allvarligt på raffe svar för han kommer gå i taket och hysta ut massa konstiga saker. Gör som jag, skippa att läs det för man blir mest förvirrad.

 • Jo för att sätta lite fart på miljömaffiorna och de köpta sk fiskeribiologerna kan jag meddela att om inget händer tänker jag ta mig tid och skriva en vetenskaplig rapport. Kommer inte bli den jag har skrivit.

  Jag kräver avskjutning till 3000 knubbsälar och beslut innan jul. Annars börjar det hela med en artikel i en dagstidning.

  Dessutom vill jag se att den totalt inkompetenta Isabella Lövin går samma öde som hon orsakat fiskare. Med andra ord, ge henne sparken.

  Slut på krav.

 • A) Jag har absolut inte sagt att nätfisket inte haft problem med sälen, men uppenbarligen så är jag återigen (för femtielfte gången) tvungen att citera mig själv..

  Det jag sagt är följande, jag citerar mig själv..

  ”Att det finns problem i Östersjön, speciellt då i Bottenhavet, och att sälen och skarven där blivit ett problem för yrkesfisket är väl knappast någon nyhet.”

  och

  ”Att nätfiskarna ibland har behov att freda sina utrusningar beror dels på att de lokala bestånden av matfisk raderats ut och dels på att de arter/stammar av matfisk vars småfisk växer upp inomskärs och sedan vandrar iväg fiskats ned för hårt, hade inte dessa två faktorer spelat in så hade fisken inomskärs räckt till både ett hållbart ekologiskt fiske och till ett mångdubbelt antal av de naturliga predatorer som finns i våra vatten. Problemet dagens nätfiskare alltså lider av är att det helt enkelt under vissa perioder och i vissa områden finns för lite fisk kvar till både våra naturliga predatorer och ett ekonomiskt lönsamt yrkesfiske, och skälet till detta är alltså ett århundrade av för hårt fiske. Kortfattat är det som ställt och ställer till dessa problem trål och notfiske, dels genom den kapacitet att ta upp fisk de har men också genom den miljö(p)åverkan de har.”

  B) Jag har heller inte sagt att sälbestånden inte påverkade bestånden av fisk, så låt mig återigen (för femtitolfte gången) citera mig själv…

  Det jag sagt är följande..

  ”Ingen har heller påstått att inte säl och skarv påverkar fiskbestånden, det som sagts är att hade inte yrkesfisket historiskt sett skövlat bestånden, slagit ut lekbiomassorna, förstört bottnar, tjuvfiskat, spritt spökgarn kring sig och hade inte dagens yrkesfiske funnits så hade fiskbestånden sett helt annorlunda ut och då hade inte ens 30000 eller 40000 sälar spelat någon större roll, vi hade ändå haft ett gott fiske.”

  C) I Skagerack har Sverige, Danmark och Norge egna fiskezoner och i dessa så har svenska fiskare fått kvoter på 910 ton, det är bara att läsa innantill på..

  https://www.fiskeriverket.se/vanstermeny/fiskochskaldjur/arter/allaarter/torskgadusmorhua/torskfiskeochfangster.4.36bbe77c11545cd713780002737.html

  För de som inte orkar läsa igenom rapporten så citerar jag den info som är relevant..

  ”3 835 i Skagerrak. Svenska andelar 30 ton respektive 537 ton samt 382 ton i norsk zon.”

  De som vill kan ju själva räkna på vad summan av 30+537+382 är..

  Det Josef undanhåller er är alltså att den PDF som han länkar till enbart förtäljer vilka kvoter som tilldelats vilka länder och inte berättar ett skvatt om vad svenska yrkesfiskare förhandlat sig till att få fiska i våra grannländers zoner.

  D) Jag har heller aldrig påstått att det finns några forskningsrön om vad Knubbsälen i Medelhavet äter, det jag har gjort är att jag skrivit att jag antagit att dessa sälar inte äter lika mycket torsk som sälen i irländska sjön, den isländska sälen, den vid Anholt eller den vid Kosteröarna.

  E) Det finns ingen som helst forskning som påstår att västkustens knubbsälar rent generellt äter 1 kg torsk om dagen. Det finns däremot vissa sälar i vissa områden som gör det, men det finns samtidigt mängder med sälar i många andra områden som inte gör det. De siffror som Josef använder är alltså extremsiffror och de uträkningar han sedan baserar på dessa siffror blir därför extrema och helt otillförlitliga. Faktum är att knubbsälen utefter vår kust rent generellt äter någonstans mellan 5 och 18 procent torsk, ett snitt baserat på hur vår bottenfauna ser ut torde innebära att snittet av torskens diet låg på ca 10% när det studierna genomfördes, alltså i slutet på sjuttiotalet då det fanns ohyggligt mycket mer torsk i våra hav än nu. Och om vi skulle ta med det i våra beräkningar, vilket vi alltså inte ens gör, så skulle troligen halten torsk i knubbsälsdieten blir väldigt mycket lägre.

  F) Som de flesta av oss känner till så får väldigt många arter enormt mycket avkommor eftersom mortaliteten bland de unga exemplaren är hög. Torsken är en av dessa arter, en torskhona får i snitt 9 384 000, men bara en bråkdel överlever till vuxen ålder.

  Exakt hur många som blir 50 gram vet jag inte säkert, men Av vad jag kunnat läsa mig till beräknas överlevnaden för torskynglen ligga någonstans mellan 5 och 25%, det borde innebära att mellan 470 000 och 2 346 000 yngel från varje torskhona överlever yngelstadiet.

  Exakt hur den procentuella dödligheten sedan ser ut fram tills de blir 20 cm, eller ett år, vet jag heller inte. Men även om det bara skulle röra sig om att en endaste procent överlever tills dess så skulle varje hona alltså kunna ge upphov till mellan 4700 och 23000 st 20 centimeters småtorskar.

  Detta borde då i rimlighetens namn, med tanke på att västkustens knubbsälars diet rent generellt (i år) innehåller cirkus 10% torsk, att varje säl åt någonstans mellan 350 och 415 gram småtorsk varje dag.

  Om vi då ponerar att dessa småtorskar skulle väga 50 gram styck så får vi att varje svensk knubbsäl äter 7-8 småtorskar om dagen, på ett år blir det någonstans mellan 2500 och 3000 småtorskar. Om då multiplicerar dessa siffror med västkustens 15000 sälar så får vi att alla västkusten knubbsälar äter någonstans mellan 37,5 och 45 miljoner småtorskar per år.

  Och visst, det kan låta som gigantiska siffror. men om vi då tar med hur många 50 grams (eller ettåriga) småtorskar som vuxit upp till denna vikt som varje lekkapabel torskhona producerar så ser att det enbart skulle behövas någonstans mellan 1630 och 9574 lekande torskhonor för att tillfredsställa detta behov.

  Och det borde väl knappast vara helt omöjligt med tanke på att yrkesfisket under 1983 halade upp (utkast och landat) mellan 57 200 och 66 000 ton torsk i Skagerack och Kattegatt, vilket alltså är detsamma som någonstans mellan 14,3 miljoner och 16,5 miljoner 2 kg:s lekhonor, förutsatt att hälften av fångsten bestod av honor.

  F.ö. så kan ju också nämnas att Josef talar om Kattegatt när det gäller rekryteringen av småtorsk men om hela västkustens knubbsälsbestånd när det gäller hur mycket knubbsäl det finns och sedan använder dessa inkompatibla siffror i sin uträkning, en uträkning som därför blir helt missvisande.

  G) Ingen har påstått att knubbsäl inte KAN äta ett kg torsk om dagen, det är ju de Isländska sälarna bevis på. Men allt handlar om tillgång, och då det gjordes studier på vad knubbsälarna utefter västkusten åt i slutet på sjuttiotalet, då det fanns ohyggligt mycket mer torsk än nu, så hade inte ens då de knubbsälar som var som mest specialiserade på torsk knappt ett diet överstigande 20%. Rent generellt så har studierna visat att födovalet skiljer sig drastiskt beroende på var knubbsälarna håller till, i irländska sjön äter de knappt någon torsk alls, runt Anholt rör det sig om mindre än 10 % och trots att det inte gjorts några studier i medelhavet så får vi väl ända rimligen anta att de äter har ännu mindre torsk i sin diet där.

  Att då basera sina uträkningar på de mest extrema siffror som går i att hitta i Europa gör det man vill förmedla helt oseriöst, man kunde lika gärna använt de siffror vi kan anta gäller för sälarna i Medelhavet, siffrorna hade nämligen blivit lika tillförlitliga.

  Sammanfattningen av detta blir att Josef påstod 5 saker som var direkta lögner och han gjorde två uträkningar baserade på extremsiffror tagna från förhållanden som varken råder i Kattegatt eller Skagerack. Hur seriös det gör honom överlåter jag till er läsare att bedöma.

 • Något att tänka på..

  Tänk om yrkesfisket 1983 inte tagit upp mellan 14,3 miljoner och 16,5 miljoner 2 kg:s lekhonor, hur mycket småtorsk tror ni dessa hade kunnat producera?

  Tror ni det hade räckt till 15000 sälar?

  Ett litet tips..

  De där torskhonorna skulle kunna ha gett någonstans mellan 67 och 380 miljarder (ja miljarder) möjlighet att växa upp till 20 centimeters (ettåriga / 50-grams) småtorskar..

 • Du tror inte att din trovärdighet blir skadad när hela Sverige kan läsa att det står 537 ton?

  ”3 835 i Skagerrak. Svenska andelar 30 ton respektive 537 ton samt 382 ton i norsk zon.”

  Så här är det. Det var längesedan jag gav upp med dig, du kanske inbillar dig att dina argument är bra. Det får du gärna göra. Men du har förlorat och det vet du innerst inne. Sälen kommer börja skjutas av och torsken kommer komma tillbaka när det händer. Kanske kan miljömaffior och skyldiga biologer hålla emot ett tag till. Men deras tid är nu räknad.

  Så babbla du på, jag går och lägger mig.

 • Återigen.. i Skagerack får alltså svenska fiskare under 2011 ta upp 30 ton respektive 537 ton samt 382 ton i norsk zon, hur summan av det kan undgå till att bli 949 ton är för mig en gåta, är det möjligen så att du inte anser att Norges zon i Skagerack existerar? I så fall får du nog ta upp det med Norrmännen, och med de svenska yrkesfiskare som drar upp fisk där..

  Återigen har Josef alltså skrivit ett inlägg som enbart påstår att alla som inte accepterar hans hemsnickrade teorier har fel, och det helt utan att presentera några relevant fakta eller ens ha stöd för sina påståenden av någon endaste av alla de forskare som studerat ämnet.

 • F.ö så kanske det åter är dags att påpeka för Josef att det faktiskt inte bara är jag som påpekat de logiska krumsprången och de monumentala bristerna i han teorier, 99 av 100 av de kommentarer hans inlägg fått har nämligen varit precis lika kritiska till hans hemmasnickrade teorier som mina kommentarer varit. Men alla andra, forskarna inkluderat, är ju korkade, köpta och med i den globala konspirationen mot svenskt yrkesfiske, och ingen annan förstår ju det som för Josef är så glasklart.. :D

 • Hahah du är nog den mest udda person jag träffat på.

  Skall vi slå vad? Om Svenskt yrkesfiske får ta upp 949ton i Skagerack, lovar jag att aldrig skriva en rad till på fiskejournalen. OM Svenskt fiske får ta upp 537 ton i Skargerack så lovar du att aldrig kommentera mig eller mina kommentarer någon mer gång?

  Är du med på din fegis?

  Förövrigt, det räcker med att en människa som orkat kämpa sig igenom KTH som har lite fiskeintresse så kommer han/hon förstå innebörden av det som jag skrev. Det är nämligen banbrytande. Frågan är om jag hinner skriva en rapport innan någon annan gör det. För den som gör det lär få uppmärksamhet.

 • Udda? det är bara att gå igenom alla de kommentarer dina inlägg fått för att se vem som anses vara lite udda.

  Att någon som inte ens vågar gå ut med vem han är kallar någon annan fegis känns lite konstigt, men men, det är kanske bara för att jag är så ”udda” som jag tycker det.

  Som avslutning så tänkte jag bara kommentera det där med Josefs retoriska fråga om mitt ”stora ego”, skillanden mellan oss två är att jag inte inte och hittar på siffror utan baserar mina uträkningar forskning gjord av etablerade internationellt erkända forskare som gjorts på vilda svenska sälar och svenska förhållanden medan Josef helt kallt viftar bort alla denna forskning som gjorts som ren nonsens, och sedan hittar på egna siffror som han baserar på förhållanden som inte är applicerbara på vår västkust, och sedan kallar det han skriver banbrytande. Så frågan om jag, eller möjligen Josef, har stort ego låter jag som vanligt läsarna avgöra.

 • Jag hörde inget? Jag har kallat dig för mytoman, försvara dig.

  ———
  Skall vi slå vad? Om Svenskt yrkesfiske får ta upp 949ton i Skagerack, lovar jag att aldrig skriva en rad till på fiskejournalen. OM Svenskt fiske får ta upp 537 ton i Skargerack så lovar du att aldrig kommentera mig eller mina kommentarer någon mer gång?

  Är du med på din fegis?
  —————————–

 • Som sagt, jag baserar det jag skriver på etablerade erkända forskares rön och på publika rapporter från diverse myndigheter, om du anser att de är mytomaner så är det helt upp till dig.

  På tal om mytomani så kan vi ju bara nämna att du i en post för bara ett par dagar sedan blev påkommen med minst 5 flagranta lögner, du har dessutom bland annat försökt lura i FJ’s läsare att knubbsälen inte är en är en inhemsk art (den hör inte hemma här), att knubbsälens diet rent generellt består av 80% torsk, att trålfiske är miljövänligt, att yrkesfisket inte har något alls med fisknedgången alls att göra och oerhört mycket annat.

  På vilket vis undertecknad försökt lura (definitionen av en mytoman är ju alltså någon som är en sjuklig lögnare) läsarna har du ännu inte lyckats förtälja, annat då än med att du förkastar mina direkta citat från våra myndigheters rapporter och från hela den samlade etablerade internationella forskarkårens rön som nonsens och sälkramardata.

 • Citat Josef: ”Jo för att sätta lite fart på miljömaffiorna och de köpta sk fiskeribiologerna kan jag meddela att om inget händer tänker jag ta mig tid och skriva en vetenskaplig rapport. Kommer inte bli den jag har skrivit.

  Jag kräver avskjutning till 3000 knubbsälar och beslut innan jul. Annars börjar det hela med en artikel i en dagstidning.

  Dessutom vill jag se att den totalt inkompetenta Isabella Lövin går samma öde som hon orsakat fiskare. Med andra ord, ge henne sparken.”

  Men om du skulle göra så skulle du ju helt frångå din linje att hänga inne på en sportfiskesida och inte åstadkomma ett dyft. Vore inte det lite inkonsekvent?

 • Och som slutkläm så kan väl också nämnas att det egentligen är helt oväsentligt om det svenska yrkesfiskets sammantagna kvoter i Skagerack låg på 100 ton, 500 ton, 1000 ton eller ens 10 000 ton (även om 949 ton är de korrekta siffrorna för Skagerack) eftersom det det hela i grunden handlar om att så lite som 10 000 torskhonor som genomförde en lyckad lek utan problem hade kunnat producera tillräckligt mycket småtorsk för att täcka torskbehovet för alla västkustens knubbsälar.

  Det handlar alltså om att spara 40 ton (jag räknar med att hälften är honor) vuxen torsk och låta den leka, för det här handlar alltså om lekbiomassorna och hur nedfiskade de i dagsläget är. Och att spara 40 ton borde inte vara några som helst problem när yrkesfiskarna drar upp nästan 1000 ton ur nämnda hav, för att bygga upp bestånden så borde man gå oerhört mycket längre.

  Det bästa borde givetvis vara att stoppa bottentrålning och snurrevadsfiske helt och hållet, men ett första steg borde vara att ge de där nära 1000 tonen torsk som nu dras upp varje år en frist i ett par år. Det skulle man kunna göra genom att helt enkelt köpa ut torskransonerna på samma vis som det gjorts med laxkvoterna runt Island, ge yrkesfiskarna fullt betalt, serva deras båtar, utveckla bättre miljövänligare redskap och motorer och sätt dessutom dem på skolbänken i en 5-6 år så är bestånden räddade för framtiden.

  De småtorskar 949 ton (237 250 tvåkilos honor skulle kunna ge skulle mellan 1 och 5 miljarder småtorskar) skulle utan vidare kunna ge dagens ca 15000 knubbsälar och torskbestånden en jätteboost.

  Och även om det bara blev en ”ynka” miljard 20 centimeters småtorskar så vore det troligen ändå nog för alla våra knubbsälar efter västkusten knubbsälar äter någonstans mellan 37,5 och 45 miljoner småtorskar per år. Med lite enkelt mattematik så inser man ju att det faktiskt hade räckt till lite drygt 300 000 knubbsälar, men det är ju inget man direkt önskar sig. :D

  Vill man räkna på Josefs siffror (även om de inte stämmer med verkligheten) så får man ju även då fram att även den torskmängden skulle räcka enormt gott och väl, och att även den skulle kunna ge våra bestånd en ohygglig boost om de fått chansen att leva ett par år till.

  Så som ni ser, det Josef nu precis som vanligt försöker göra är att få över diskussionen till på något som egentligen är helt betydelselöst, och det är en taktik han konstant försökt föra när det hettat till lite.

 • JS: Jätteintressant! var har du hittat det?

  Man kan ju fråga sig hur Josef skall kunna skriva vad han kallar en ”vetenskaplig rapport” när det inte finns någon som helst vetenskap eller forskning som stödjer det han påstår, men men, han kanske skall återgå till att hänvisa till isländsk säl, 400 meter djupa fjordar utan hårt fisketryck och annat spännande.

 • Raffe sa ”Och som slutkläm så kan väl också nämnas att det egentligen är helt oväsentligt om det svenska yrkesfiskets sammantagna kvoter i Skagerack låg på 100 ton, 500 ton, 1000 ton eller ens 10 000 ton (även om 949 ton är de korrekta siffrorna för Skagerack)”

  Du har inga problem med att ljuga inför hela Svenska folket(949 ton). Jag har upprepade gånger sagt att siffrorna du hävdar är felaktiga. Det är därför ingen felläsning eller misstag, du har valt att ljuga.

  https://www.fiskeriverket.se/download/18.7920eb4612b67b1eed280004591/TAC+kvoter_2011_101223.pdf

  Allt som killen skriver skall anses vara bluff och båg, det är klart. Vad som inte är klart är vilken agenda du har? Varför försvarar du sälarna så frenetiskt att du kan sitta och ljuga?

  Hur tycker du att du representerar din klubbs trovärdighet på nätet?

  Det är även inte bara sportfiskare som läser denna blogg. Hur tycker du att du representerar sportfiskare inför alla andra grupper?

  Det finns inget mer att säga, i frågan. Du har på ett väldigt tydligt sett visat vilka problem sälkramare har. Precis som jag tidigare har sagt så anser ni att ändamålen helgar medlen och det är helt ok att ljuga för att att skydda er heliga ko.

  JS Frågan är ju inte vad jag gör på ett sportfiskeforum. Frågan är ju vad sälkramare gör på sportfiskeforum? I ditt fall är ju det enkelt. Du har ju egna ambitioner som står över andras fiske.
  —–
  Till er som älskar att fiska säger jag härmed adjö. Jag har nu tillräckligt för att skriva en rapport och är tillräckligt skruvad för att göra det. Ha det

 • A) Hur mycket svenska yrkesfiskares sammanlagda kvoter är är det som sagt bara att läsa innantill på..

  https://www.fiskeriverket.se/vanstermeny/fiskochskaldjur/arter/allaarter/torskgadusmorhua/torskfiskeochfangster.4.36bbe77c11545cd713780002737.html

  Där står nämligen klart och tydligt följande, jag citerar..

  ”3 835 i Skagerrak. Svenska andelar 30 ton respektive 537 ton samt 382 ton i norsk zon.”

  De som vill kan ju själva räkna på vad summan av 30+537+382 är..

  Och jag upprepar, anser man att detta är en lögn så bör man ta upp det med Fiskeriverket som publicerat rapporten, norrmännen som ”inbillar” sig att de har en zon i Skagerack och de svenska fiskare som fiskar/fiskat i denna zon.

  Och som ni ser, återigen försöker Josef få över diskussionen till på något som egentligen är helt betydelselöst, och det precis som jag tidigare skrev en taktik han konstant försökt använda sig av varje gång hans argument börjar tryta.

 • Från min sida:
  https://www.fiskeriverket.se/download/18.7920eb4612b67b1eed280004591/TAC+kvoter_2011_101223.pdf

  Nordsjön Norsk zon Torsk g 33552 26842 382 382

  De 382 ton som lögnaren hänvisar till är Nordsjön. Lögnaren har även fått läsa mina länkar och vägrar att ändra uppfattning. Det är inte direkt oviktigt i en debatt att hålla sig till sanningar.

  Fiskejournalen är skyldiga att upprätthålla att inte samhällsfarlig fakta sprids i kommentarer. Det är en sak att skena iväg med vad sälen äter eller inte äter. Men att påstå att en Svensk officiell kvot inte är vad den är, kan man ju misstänka vara snudd på straffbart.

 • Josef, kan du klippa ut det som står i din länk och lägga upp den här.
  Har något knas med datorn och får bara felmedelande när jag försöker följa länken.

 • Att Josef gång på gång helt medvetet försöker dölja och förneka verkligheten gör inte det han påstår korrekt, långt därifrån. Att köra ned huvudet i sanden och vägra låtsas om de kvoter det Svenska yrkesfisket lyckats förhandla till sig av våra grannländer, som alltså också har kvoter i Skagerack, förminskar inte på något vis den mängd torsk svenska fiskare i verkligheten har tillstånd att ta upp i nämnda hav.

  Att Josef dessutom kallar andra lögnare är ganska remarkabelt när han själv bland annat skrivit..

  – att knubbsälen inte fanns på västkusten innan år 1800.

  – att knubbsälen inte är en inhemsk art (citat ”den hör inte hemma här”)

  – att knubbsälens diet rent generellt består av 80% torsk

  – att knubbsälens kutar äter mer än vuxna sälar.

  – att isländska knubbsälars diet är applicerbar på Svenska sälar

  – att bottentrålning är ett miljövänligt fiske.

  – att yrkesfisket inte har något alls med fiskbristen i våra hav att göra.

  – att förhållandet i en mellan 400 och 500 meter – djup norsk fjord utan större fisketryck är jämförbar med Gullmarsfjorden.

  – att vår västra kust totala strandlinje är 30 mil.

  – att yrkesfiske inte bedrivits inomskärs

  – att torsken vintertid går över till en föda som till större delen består av torskarter.

  – att överfiske inte är det allvarligaste hotet mot havens fiskbestånd.

  – att svenska knubbsälar i snitt äter ett kg torsk om dagen.

  – att det är knubbsälen som betat ned Skagerack och Kattegatts fiskbestånd.

  – att dioxiner inte är speciellt farliga.

  – att 30+537+382 blir 537

  – att Norge inte har någon fiskezon i Skagerack

  – att det historiska yrkesfisket inte har något med dagens fiskbestånd att göra.

  – att WWF styr det som västvärldens alla sälforskare kommer fram till.

  – att svenska knubbsälar äter 5 kg fisk om dagen

  – att den mängd fisk Slottskogens sälar utfodras med är applicerbar på vilda sälar.

  – att yrkesfisket inte låg bakom torskkollapsen på Grand Banks.

  – att jag påstått att knubbsälens diet till stor del består av musslor.

  – att jag påstått att knubbsälar äter tång.

  – att jag påstått att säl och skarv inte skulle påverka fiskebestånden.

  – att yrkesfiske är en lönsam verksamhet.

  – att fiskbestånden i Nordsjön inte har något med mängden småfisk utefter våra kuster att göra.

  – att fjärsing och knot är skräpfiskar.

  – att det är korkat att påstå att fiskbestånd är ändliga resurser.

  Listan skulle kunna enormt mycket , även om det kan förefalla omöjligt, men det här får räcka som exempel.

  Som avslutning på just det ämnet så bör väl också nämnas att Josef själv till på köpet själv skrivit att det inte ligger i hans intresse att ta reda på om det han skriver stämmer med verkligheten.. det är upp till läsarna att ta reda på..

  Nu överlåter jag till läsarna att själva klura på vem det egentligen är som medvetet döljer och förvränger fakta och dessutom far med ren och skär osanning.

  Och som ni ser, detta var bara ytterligare ett av Josefs försök att flyta över fokuset i diskussionen till något som egentligen är helt betydelselöst, och det är precis som jag tidigare skrev en medveten taktik han konstant försökt använda sig av varje gång hans argument börjar tryta.

 • Ber om ursäkt för att tryckefelsnisse var framme igen, det skulle givetvis vara..

  ”Listan skulle kunna göras enormt mycket längre, även om det kan förefalla omöjligt, men det här får räcka som exempel på sanningshalten i det Josef skriver.”

 • och

  ”- att knubbsälen vintertid går över till en föda som till större delen består av torskarter.”

 • Att Josef gång på gång helt medvetet försöker dölja och förneka verkligheten gör inte det han påstår korrekt, långt därifrån. Att köra ned huvudet i sanden och vägra låtsas om de kvoter det Svenska yrkesfisket lyckats förhandla till sig av våra grannländer, som alltså också har kvoter i Skagerack, förminskar inte på något vis den mängd torsk svenska fiskare i verkligheten har tillstånd att ta upp i nämnda hav.

  Att Josef dessutom kallar andra lögnare är ganska remarkabelt när han själv bland annat skrivit..

  – att knubbsälen inte fanns på västkusten innan år 1800.

  – att knubbsälen inte är en inhemsk art (citat ”den hör inte hemma här”)

  – att knubbsälens diet rent generellt består av 80% torsk

  – att knubbsälens kutar äter mer än vuxna sälar.

  – att isländska knubbsälars diet är applicerbar på Svenska sälar

  – att bottentrålning är ett miljövänligt fiske.

  – att yrkesfisket inte har något alls med fiskbristen i våra hav att göra.

  – att förhållandet i en mellan 400 och 500 meter djup norsk fjord utan större fisketryck är jämförbart med Gullmarsfjorden.

  – att vår västra kust totala strandlinje är 30 mil.

  – att yrkesfiske inte bedrivits inomskärs.

  – att knubbsälen vintertid går över till en föda som till större delen består av torskarter.

  – att överfiske inte är det allvarligaste hotet mot havens fiskbestånd.

  – att svenska knubbsälar i snitt äter ett kg torsk om dagen.

  – att det är knubbsälen som betat ned Skagerack och Kattegatts fiskbestånd.

  – att dioxiner inte är speciellt farliga.

  – att 30+537+382 blir 537

  – att Norge inte har någon fiskezon i Skagerack

  – att det historiska yrkesfisket inte har något med dagens fiskbestånd att göra.

  – att WWF styr det som västvärldens alla sälforskare kommer fram till.

  – att svenska knubbsälar i snitt äter 5 kg fisk om dagen.

  – att den mängd fisk Slottskogens sälar utfodras med är applicerbar på vilda sälar.

  – att yrkesfisket inte låg bakom torskkollapsen på Grand Banks.

  – att jag påstått att knubbsälens diet till stor del består av musslor.

  – att jag påstått att knubbsälar äter tång.

  – att jag påstått att säl och skarv inte skulle påverka fiskebestånden.

  – att yrkesfiske är en lönsam verksamhet.

  – att fiskbestånden i Nordsjön inte har något med mängden småfisk utefter våra kuster att göra.

  – att fjärsing och knot är skräpfiskar.

  – att det är korkat att påstå att fiskbestånd är ändliga resurser.

  Listan skulle kunna göras enormt mycket längre, även om det kan förefalla omöjligt, men det här får räcka som exempel på sanningshalten i det Josef skriver.

  Som avslutning på just det ämnet så bör väl också nämnas att Josef själv till på köpet själv skrivit att det inte ligger i hans intresse att ta reda på om det han skriver stämmer med verkligheten.. det är upp till läsarna att ta reda på..

  Nu överlåter jag till läsarna att själva klura på vem det egentligen är som medvetet döljer och förvränger fakta och dessutom far med ren och skär osanning.

  Och som ni ser, detta var bara ytterligare ett av Josefs försök att flyta över fokuset i diskussionen till något som egentligen är helt betydelselöst, och det är precis som jag tidigare skrev en medveten taktik han konstant försökt använda sig av varje gång hans argument börjar tryta.

 • Men nog om det, det viktig och intressanta i ”sälfrågan 2 och det Josef vill få bort fokus ifrån är att det egentligen är helt oväsentligt om det svenska yrkesfiskets sammantagna kvoter i Skagerack låg på 100 ton, 500 ton, 1000 ton eller ens 10 000 ton eftersom det det hela i grunden handlar om att så lite som 10 000 torskhonor som genomförde en lyckad lek utan problem hade kunnat producera tillräckligt mycket småtorsk för att täcka torskbehovet för alla västkustens knubbsälar.

  Det handlar alltså om att spara 40 ton (jag räknar med att hälften är honor) vuxen torsk och låta den leka, för det här handlar alltså om lekbiomassorna och hur nedfiskade de i dagsläget är. Och att spara 40 ton borde inte vara några som helst problem när yrkesfiskarna drar upp nästan 1000 ton ur nämnda hav, för att bygga upp bestånden så borde man gå oerhört mycket längre.

  Det bästa borde givetvis vara att stoppa bottentrålning och snurrevadsfiske helt och hållet, men ett första steg borde vara att ge de där nära 1000 tonen torsk som nu dras upp varje år en frist i ett par år. Det skulle man kunna göra genom att helt enkelt köpa ut torskransonerna på samma vis som det gjorts med laxkvoterna runt Island, ge yrkesfiskarna fullt betalt, serva deras båtar, utveckla bättre miljövänligare redskap och motorer och sätt dessutom dem på skolbänken i en 5-6 år så är bestånden räddade för framtiden.

  De småtorskar 949 ton (237 250 tvåkilos honor skulle kunna ge skulle mellan 1 och 5 miljarder småtorskar) skulle utan vidare kunna ge dagens ca 15000 knubbsälar och torskbestånden en jätteboost.

  Och även om det bara blev en ”ynka” miljard 20 centimeters småtorskar så vore det troligen ändå nog för alla våra knubbsälar efter västkusten knubbsälar äter någonstans mellan 37,5 och 45 miljoner småtorskar per år. Med lite enkelt mattematik så inser man ju att det faktiskt hade räckt till lite drygt 300 000 knubbsälar, men det är ju inget man direkt önskar sig. :D

  Och vill man trots allt räkna basera sina uträkningar på Josefs siffror så får man trots det fram att även denna torskmängden skulle räcka enormt gott och väl, och att även den skulle kunna ge våra torskbestånd en ohygglig boost, om lektorsken bara fått chansen att leva ett par år till.

  Set är det som är det viktiga, inte om yrkesfisket tar upp 500 ton eller 1000 ton, och det är det strålkastarna bör riktas mot..

  För vad har Josef, och resten av det svenska yrkesfisket, egentligen för problem med att strunta i att fiska i 5-6 år om de får betalt för vad dagens kvoter skulle gett dem? Vad riskerar de egentligen, förutom då att de ”riskerar” att få ett fantastiskt fiske när de får börja fiska igen?

 • På tal om den Norska zonen i Skagerak..

  ”Fishing operations in the Skagerrak and Kattegat waters

  When Norway’s fishing limit was extended to twelve nautical miles in 1961; temporary exceptions were made for the sea areas east of Lindesnes. The governments of Norway, Sweden and Denmark resolved that fisheries from the three states should be given the opportunity to continue with traditional fishing operations in the Skagerrak and Kattegat waters.

  Following negotiations, an agreement was made in 1966 between Norway, Sweden and Denmark on reciprocal fishing rights in the Skagerrak and Kattegat waters. Under the terms of reference, quota agreements are to be negotiated annually for fishing operations in the Skagerrak and Kattegat areas. After Denmark and Sweden became members of the EU, the European Commission negotiates with Norway on their behalf.

  The agreement between Norway, Sweden and Denmark allows for fisheries to be conducted by the three states up to four nautical miles from the sea boundary in the area. Furthermore, the annual quota agreements encompass among other fish stocks quota regulations of cod, haddock, whiting, plaice, herring, sprat and shrimp.

  The Skagerrak agreement was not in accordance with the United Nations Convention on the Law of the Sea. Therefore Norway terminated the agreement in 2009, and has started the work to agree on a new modern regime to manage the fisheries in Skagerrak. ”

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998R0046:SV:HTML

 • Killen är makalös. Hur kan man ljuga om en Svensk kvot, bli påkommen som lögnare och sedan fortsätta ljuga?

  Jag hinner ju inte korrektera eller bemöta en bråkdel av vad lögnaren slänger ut sig i lögner. Jag är fortfarande på den 3:e meningen lögnaren sa till Torbjörn Abrahamsson. Vilket var att Svenskt fiske har en större kvot än 537 t torsk i Skagerack.

  Lögnaren vidhåller att 30+537+382 är Svensk kvot och har nu lagt till i sammanhanget en ny lögn. Att jag sagt att: Norge inte har någon fiskezon i Skagerack. Suck. Killen är mytoman.

  Svenskt fiske har idag 537 ton torsk i Skagerack. Tittar man på trål så är den andelen 403 och övriga 124 ton. Alltså 537 ton.

  De ton som enligt lögnaren skulle tillhöra Skagerack är alltså Nordsjön (Norsk zon, Nabo) 382 ton. Om jag gissar ur minnet så är det typ 10-20 mil söder om Trondheim längs med Norska kusten till Skagerack börjar. Typ 5-12 sjömil ut från kusten. Utanför börjar EG zon av Nordsjön.
  och det bör vara där den andra delen av lögnen kommer ifrån. Torsk/ Nordsjön (Joint)30 ton.

  Alla siffror går att läsa på HoV precis enligt den länk ovan som angiven till Keldor. Det går även bra att ringa HoV, eller Kustbevakningen och fråga.

  Adjö.

 • Men, det är alltid bäst att gardera sig. Som synes så stödjer jag och Josef våra påståenden på två olika officiella dokument, och i Josefs så står det mycket riktigt som han påpekar att de 382 tonen handlar om norsk zon i Nordsjön, i mitt står det att det rör sig om Norsk zon i Skagerack.

  Vem som har rätt lär nog de lärde få tvista om, för det lär nog i slutänden handla om tjänstemäns (uppenbarligen) olika gränsdragningar mellan vad som räknas som Nordsjön och vad som räknas som Skagerack.

  För min del så spelar det som jag skrev ovan inte speciellt stor roll eftersom områdena gränsar till varandra och det dessutom rör sig om utsjötorsk vars ungar ändå växer upp inomskärs, så mängden småfisk blir alltså den samma oavsett.

 • Återigen Josef, du bortser helt från det som är väsentligt, och det är inte om kvoten är 537, 1000, eller 10 000 ton..

  Det väsentliga är det enorma bortfall av småtorsk som yrkesfisket fortfarande orsakar genom att ta upp många hundra ton lekkapabel torsk, hade det fisket köpts ut av staten i en bunte år på det vis som laxfisket köpts ut runt Island så hade vi kunnat fått ett kanonfiske både för yrkesfiskare och sportfiskare.

  Vad är det egentligen du ser för något negativt med det, för mig är det nämligen helt obegripligt att någon kan tycka att det är en korkad ide eftersom det är något som gynnar oss alla.

 • Till sist, för nu hinner jag inte med mer datortrams för idag, det känns minst sagt märkligt när Josef av alla människor kallar någon annan lögnare. Man pratar ju ibland om att kasta sten i glashus, men när det gäller det här ämnet och Josef så känns det som om han spränger atombomber i snapsglas, jösses! :D

 • Josef!

  Jag har försökt nå dig men misslyckats totalt. har du en e-postadress eller telefonnummer som jag kan nå dig på?!

  Mathias Larsson
  Webbredaktör/Fiskejournalen

 • Mattias, du har den. Detta kommer bli intressant kan jag tänka mig. Det är många som är arga nu.

  Men jag vidhåller min ställning att de ansvariga i sälfrågan har uppvisat grym inkompetens och borde ställa sina jobb till förfogande. Så kommer det inte bli än på ett tag är jag rädd.

  Om det är OK med alla nu så är det adjö, vi får se vad den rättsliga följden blir.

 • Raffen, Josef är ett klassiskt forumtroll, kännetecknande för dem är att konsekvent undvika att svara på frågor, gärna använda beteckningar på folk som ska verka förklenande, att tro de själva sitter inne på den absoluta sanningen och oavsett vad andra säger så pratar de bara högre i tron att den som pratar högst har mest rätt, blundar konsekvent för andras åsikter och påstår att andra har åsikter de inte har, försöker medvetet misstolka ALLT som inte är i linje med den egna uppfattningen, överdriver sin egen viktighet (alla här som tror att Josef är rätt person att skriva en vetenskaplig rapport räcker upp en hand. Har jag fel om detta så lovar jag att jag ska stå först i kön med mössan i hand och be om ursäkt! Josef, du ska få några goda råd som du kan använda i din vetenskapliga rapport: undvik nedsättande uttryck som sälkramare, inkompetenta, idioter, lögnare mm mm, för om du gör det kommer ingen att ta dig på allvar där heller…

 • Man blir ju bara rent förbannad på allt Josef skriver. Hoppas han lugnar ner sig. Han är gärna välkommen tillbaka, men då får han fanimej hålla debatten på en högre nivå!

 • Till alla som deltager i debatten om överfisket vill jag rikta en uppmaning att inte bemöta signaturen Josef. Vad han har för syfte med sina inlägg vet jag inte. Han representerar inte på något sätt det svenska seriösa yrkesfisket. Där tar man tar avstånd från vad han håller på med eftersom de drabbar yrkesfisket på ett negatativt sätt.

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons