Utplanterad fisk kan orsaka katastrof

Att illegalt plantera ut fisk är inte bara förbjudet, utan kan också vara livshotande för befintliga fiskbestånd.

Idag kan vem som helst beställa fiskar för utplantering via nätet. Det kan innebära att våra egna fiskbestånd helt kan slås ut av allvarliga sjukdomar.
Att människan i alla tider har gillat att mixtra med naturen genom utplanteringar, det vet vi. Vi vet också att det i många fall har lett till allvarlig smittspridning och skapat obalans i våra egna ekosystem. Kräftpesten är bara ett exempel.
Idag är det lättare än någonsin att lockas till detta, eftersom man lätt kan beställa karpar, malar eller störar på nätet och med sitt eget sportfiske i fokus, släppa ut dem i en närliggande sjö.
– Det finns virus på karpfiskar som kan bli katastrofala för hela den svenska fiskfaunan, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson till ABC-kanalen.

Syns inte på fisken
Vissa infektionssjukdomar är vanliga på fiskar från övriga Europa, men våra svenska fiskbestånd är tämligen fria från dem i dagsläget. Stefan Nyström från Sportfiskarna vill därför varna för följderna.
– Det syns inte på fisken att de är infekterade. Någon släpper ut dem i en sjö och tror att de har tillfört något, men i själva verket kan de ha orsakat en ekologisk katastrof i hela vattensystemet.
Den som vill plantera ut fisk, kan ansöka om tillstånd från länsstyrelsen. Då kontrolleras alla fiskar, så att de är garanterat fria från sjukdomar samt att man gör en bedömning av hur utsättningen påverkar övriga arter.
Illegal utplantering kan ge upp till sex månaders fängelse. Man kan även bli ersättningsskyldig till berörda fiskerättsägare, vars fiskbestånd har påverkats av sjukdomar till följd av utplanteringen.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!