Välbesökt laxkonferens

Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)

Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)

Sportfiskarna: Ett program med olika föredrag om bland annat sommarens laxsjukdomsutbrott och klimat- och gruvverksamhetens påverkan på Östersjölaxen lockade över 130 intresserade deltagare till Torneå.
Syftet med laxkonferensen i Torneå var att knyta kontakter och öka samarbetet mellan finska och svenska laxfiskeintresserade. Anordnande organisationer vill att fiskare på båda sidor om Östersjön ska dra lärdomar av varandra. Syftet är att bevara Östersjöns olika laxbestånd och konferensen skulle kunna bli inledningen till ett ökande samarbete mellan olika organisationer i Sverige och Finland.
– Det är stora förändringar på gång inom laxfiske på finska sidan av Torneälven, förra gången vi var på konferens i Torneå bedrevs en stor del av det finska kommersiella laxfisket med hjälp av långrev men nu är havsfisket förbjudet och Finland arbetar med en ny strategi för lax och havsöring, säger Glenn Douglas, Sportfiskarnas sakkunnige i laxfrågan.
Det flesta av publikens frågor rörde miljö- och vattenkvalité och därför var det bra med information från Norrbottens länsstyrelse angående gruvverksamhetens påverkan på fiskbestånd, samt information om vad som händer på dioxinfronten.
– Många nya idéer kom fram under konferensen i Torneå och redan nu planerar vi en träff i Norrbotten nästa år med havsöring som tema, berättar Glenn Douglas.
Konferensen anordnades av Salmon Committee of Bothnian Bay (SALCOM) som består av representanter från Kommunförbundet Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Lapin Liitto, Närings trafik och miljöcentralen (Ely Keskus), Tornedalsrådet och Gränsälvskommissionen.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!