Väldig svärdfisk dök upp på simskola

Den stora svärdfisken väckte uppståndelse när den drogs upp ur Falsterbokanalen. Foto: Sylvester Sebastianson

Barnen i Ljunghusens simskola kommer nog aldrig att glömma dagens simlektion i Falsterbokanalen. Plötsligt får de syn på något stort i ytan och när simtränaren lyfter i land en tvåmeters svärdfisk kunde de knappt tro sina ögon.

Den döda fisken var i relativt bra skick och hade troligtvis inte legat i vattnet särskilt länge. Rapporter om svärdfiskar i Öresund är mycket ovanliga och de fiskar som emellanåt dyker upp är ofta betydligt mindre.

”Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande”

– Fisken var jättestor och jag kunde knappt få upp den på land. Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson.

Vad som orsakade svärdfiskens död är oklart, liksom varifrån den kom. Men när vi kontaktar marinbiologen Björn Källström är han inte särskilt överraskad, och tror att vi kan förvänta oss fler liknande fynd i framtiden.

”Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster”

– Svärdfisken har ett stort utbredningsområde i tropiska till tempererade vatten men de finns vanligtvis inte på våra breddgrader. Orsaken att svärdfisk, liksom flera andra fiskarter som vanligtvis förekommer i varmare vatten, kommer hit kan förklaras med ökade vattentemperaturer som orsakas av den pågående klimatförändringen. Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster samtidigt som andra, exempelvis torsken, försvinner när klimatzonerna flyttas norrut på vårt halvklot. I andra fall av spektakulära nya förekomster, som exempelvis den blåfenade tonfisken, kan orsaken vara att fiskbestånden håller på att återhämta sig efter lyckade förvaltningar. Men för svärdfiskens del ser bestånden tyvärr ut att gå åt fel håll, framför allt på grund av ett för högt fisketryck. Uppvärmningen av havet kommer att drabba snabbsimmande fiskar hårt eftersom varmare vatten kan hålla mindre syrgas. Att dessa arter tvingas söka sig till nya havsområden kan därför också bero på att de försöker undvika att kvävas av syrebrist i vattnet, säger han.

I morgon är det dags för en ny simlektion och frågan är om barnen kan koncentrera sig på simningen, eller om de hellre springer runt och letar efter svärdfiskar. – Ja, det blir spännande att se. Men det hoppas jag för vi har mycket kvar att lära, skrattar Sylvester.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!