Väldig svärdfisk dök upp på simskola

Den stora svärdfisken väckte uppståndelse när den drogs upp ur Falsterbokanalen. Foto: Sylvester Sebastianson

Barnen i Ljunghusens simskola kommer nog aldrig att glömma dagens simlektion i Falsterbokanalen. Plötsligt får de syn på något stort i ytan och när simtränaren lyfter i land en tvåmeters svärdfisk kunde de knappt tro sina ögon.

Den döda fisken var i relativt bra skick och hade troligtvis inte legat i vattnet särskilt länge. Rapporter om svärdfiskar i Öresund är mycket ovanliga och de fiskar som emellanåt dyker upp är ofta betydligt mindre.

”Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande”

– Fisken var jättestor och jag kunde knappt få upp den på land. Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson.

Vad som orsakade svärdfiskens död är oklart, liksom varifrån den kom. Men när vi kontaktar marinbiologen Björn Källström är han inte särskilt överraskad, och tror att vi kan förvänta oss fler liknande fynd i framtiden.

”Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster”

– Svärdfisken har ett stort utbredningsområde i tropiska till tempererade vatten men de finns vanligtvis inte på våra breddgrader. Orsaken att svärdfisk, liksom flera andra fiskarter som vanligtvis förekommer i varmare vatten, kommer hit kan förklaras med ökade vattentemperaturer som orsakas av den pågående klimatförändringen. Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster samtidigt som andra, exempelvis torsken, försvinner när klimatzonerna flyttas norrut på vårt halvklot. I andra fall av spektakulära nya förekomster, som exempelvis den blåfenade tonfisken, kan orsaken vara att fiskbestånden håller på att återhämta sig efter lyckade förvaltningar. Men för svärdfiskens del ser bestånden tyvärr ut att gå åt fel håll, framför allt på grund av ett för högt fisketryck. Uppvärmningen av havet kommer att drabba snabbsimmande fiskar hårt eftersom varmare vatten kan hålla mindre syrgas. Att dessa arter tvingas söka sig till nya havsområden kan därför också bero på att de försöker undvika att kvävas av syrebrist i vattnet, säger han.

I morgon är det dags för en ny simlektion och frågan är om barnen kan koncentrera sig på simningen, eller om de hellre springer runt och letar efter svärdfiskar. – Ja, det blir spännande att se. Men det hoppas jag för vi har mycket kvar att lära, skrattar Sylvester.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Hans Hällman

 

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!