Väldig svärdfisk dök upp på simskola

Den stora svärdfisken väckte uppståndelse när den drogs upp ur Falsterbokanalen. Foto: Sylvester Sebastianson

Barnen i Ljunghusens simskola kommer nog aldrig att glömma dagens simlektion i Falsterbokanalen. Plötsligt får de syn på något stort i ytan och när simtränaren lyfter i land en tvåmeters svärdfisk kunde de knappt tro sina ögon.

Den döda fisken var i relativt bra skick och hade troligtvis inte legat i vattnet särskilt länge. Rapporter om svärdfiskar i Öresund är mycket ovanliga och de fiskar som emellanåt dyker upp är ofta betydligt mindre.

”Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande”

– Fisken var jättestor och jag kunde knappt få upp den på land. Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson.

Vad som orsakade svärdfiskens död är oklart, liksom varifrån den kom. Men när vi kontaktar marinbiologen Björn Källström är han inte särskilt överraskad, och tror att vi kan förvänta oss fler liknande fynd i framtiden.

”Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster”

– Svärdfisken har ett stort utbredningsområde i tropiska till tempererade vatten men de finns vanligtvis inte på våra breddgrader. Orsaken att svärdfisk, liksom flera andra fiskarter som vanligtvis förekommer i varmare vatten, kommer hit kan förklaras med ökade vattentemperaturer som orsakas av den pågående klimatförändringen. Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster samtidigt som andra, exempelvis torsken, försvinner när klimatzonerna flyttas norrut på vårt halvklot. I andra fall av spektakulära nya förekomster, som exempelvis den blåfenade tonfisken, kan orsaken vara att fiskbestånden håller på att återhämta sig efter lyckade förvaltningar. Men för svärdfiskens del ser bestånden tyvärr ut att gå åt fel håll, framför allt på grund av ett för högt fisketryck. Uppvärmningen av havet kommer att drabba snabbsimmande fiskar hårt eftersom varmare vatten kan hålla mindre syrgas. Att dessa arter tvingas söka sig till nya havsområden kan därför också bero på att de försöker undvika att kvävas av syrebrist i vattnet, säger han.

I morgon är det dags för en ny simlektion och frågan är om barnen kan koncentrera sig på simningen, eller om de hellre springer runt och letar efter svärdfiskar. – Ja, det blir spännande att se. Men det hoppas jag för vi har mycket kvar att lära, skrattar Sylvester.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Sportfiskare sökes till norskt tonfiskprojekt

Norska Havsforskningsinstituttet söker sportfiskare till en märkningsstudie på blåfenad tonfisk. Sportfiskarnas nationalitet är inte viktig – däremot sälls stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Jörgens megaborre – nu också på film!

I veckan skrev vi om fiskeprofilen och abborrnestorn Jörgen Larssons svenskfångade personbästa – en ståtlig jägare på 2010 gram. Här kommer en film på den mäktiga releasen!

Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

Laxar i Lagan plågas till döds

Ett tiotal laxar har simmat in i en dödsfälla utan återvändo vid kraftverket i Laholm. Fiskarna är tydligt plågade och har drabbats av svampangrepp i det varma vattnet. – Nu får det räcka med djurplågeriet! Laxarna kan inte simma upp och de kan heller inte backa ner. Detta händer regelbundet och varför inte dammtröskeln som

Gäddfiske gav mäktig mal

När Aldin Ferhatovic fiskade kustgädda från land tog det plötsligt tvärstopp. Hans gäddjigg hade nämligen fallit en stor mal i smaken.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!