Vandrande fiskar firas globalt

World Fish Migration Day firas för att gynna världens vandrande fiskarter. Foto: Waddenverenigingt

Den 21 april 2018 firas “World Fish Migration day”. Syftet är att belysa varför fiskar behöver kunna vandra fritt, utan att hämmas av vattenkraft och andra hinder.

Fria vattenvägar är av stor betydelse för många arter. I Sverige blir detta särskilt tydligt när man ser på hur laxen, öringen och ålen hämmas av dammar och kraftverk i våra rinnande vatten.
I många länder är problemen de samma, men involverar då ofta andra arter.
World Fish Migration Day är ett gemensamt försök att öka medvetenheten om de vandrande fiskarnas utsatthet.
Nästa års evenemang  firas den 21 april och har temat Förena fisk, floder och människor .
Evenemanget koordineras av World Fish Migration Foundation och kommer att involvera mängder av aktiviteter globalt.

– Alla som vill hjälpa till med att öka allmänhetens och beslutsfattares förståelse för fiskens behov av fria vattenvägar är välkomna! Vi förväntar oss omkring 500 aktiviteter över hela världen, och det vore kul om även svenska verksamheter vill medverka, hälsar Herman Wanningen, projektkoordinator på World Fish Migration Foundation.

Läs mer om evenemanget här.

Se vilka aktiviteter som redan är anmälda här.

Anmäl en aktivitet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!