Vandrarmusslan kan spridas i hela Göta kanal

Vandramusslan är mycket vass vilket gör att den stör bad- och friluftsliv. Den kan sätta igen vattenintag, skada slussar och kanaler och skapa kraftig påväxt på båtar.

Vandramusslan är mycket vass vilket gör att den stör bad- och friluftsliv. Den kan sätta igen vattenintag, skada slussar och kanaler och skapa kraftig påväxt på båtar.

En ny studie visar att det är stor risk att den främmande och invasiva arten vandrarmussla nu sprider sig vidare i Göta kanalsystemet.
– Larvproduktionen nedströms är betydligt högre än vad vi räknat med. Med tanke på den livliga båttrafiken i Göta kanal finns idag inget som hindrar musslorna från att etablera sig på fler ställen, säger Jakob Bergengren, utredare på HaV.
Förra sommaren hittades stora mängder vandrarmussla i sjöarna Glan och Roxen i Östergötland.
Vandrarmusslan är triangelformad och upp till fyra centimeter stor, den lever i sötvatten men kan även förekomma i bräckt vatten. Unga individer har ett tydligt zick-zackmönster och den kallas därför ibland även zebramussla. På äldre individer blir mönstret otydligare. Ursprungligen kommer den från området kring Kaspiska havet och dök upp i Sverige första gången på 1920-talet i Mälaren dit den förmodligen kommit med fraktbåtar. 2012 dök den upp i inre Bråviken utanför Norrköping.
Vandrarmusslan är en för Sverige främmande art som hotar att slå ut inhemska arter av exempelvis stormusslor.
– Arten växer snabbt och i täta bestånd, med upp till 10 000 individer per kvadratmeter. Musslan sitter fast på hårda underlag som sten, träkonstruktioner och på andra musselarter, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på HaV.
Vandramusslan är mycket vass vilket gör att den stör bad- och friluftsliv. Den kan sätta igen vattenintag, skada slussar och kanaler och skapa kraftig påväxt på båtar. Ursprungliga musselarter riskerar att bli helt överväxta av invaderande vandrarmusslor.
Under sensommaren 2013 gjordes en inventering längs hela Göta kanal mellan Östersjön och Vänern samt i Kinda kanal i Östergötland. Totalt togs vattenprover från 14 platser i Motala ströms avrinningsområde för att undersöka mängden larver.
– Nedströms sjön Roxen, det vill säga i kanalfåran nedströms slussen i Norsholm, i Motala ström vid Kimsta och i Norrköping hittades stora mängder larver av vandrarmussla, upp till 70 000 larver per kubikmeter vatten. Det är väldigt hög täthet, säger Jakob Bergengren.
– I östra delen av Göta kanalsystemet är vandrarmusslan nu etablerad och då kan man inte bli av med den. Istället gäller det att se till att den inte sprids vidare.
Exempelvis ska man undvika att flytta båtar mellan olika vatten eller att tömma ballastvatten från en sjö till en annan. I anslutning till Motala ström finns exempelvis flera fina sjöar där vattenkemin är sådan att vandrarmusslan kan trivas och snabbt sprida sig.
Havs- och vattenmyndigheten har det administrativa och sammanhållande ansvaret för arbetet med främmande, invasiva arter i vattenmiljön.
– För oss är det viktigt att få en så heltäckande bild som möjligt av spridningen och hoppas under sommaren få in tips från allmänheten om nya fynd av vandrarmusslan. Ju mer kunskap vi har desto lättare blir det för oss att lägga upp en plan över hur vi ska vidare med exempelvis informationsspridning, säger Jakob Bergengren.
Några enkla råd för att minska risken för spridning är:
– Rengör båtbotten noga innan du flyttar den till ett nytt vatten.
– Töm ut allt vatten ur båten eller kanoten.
– Torka fiskeredskap fullständigt innan de flyttas.
– Rapportera fynd.

Här kan du läsa rapporten ”Inventering av vandrarmusslans larver i Göta kanal”.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!