Finns hopp för Vänerlaxen

Klarvälven , som mynnar i Vänern, heter både Trysilselva och Femundselva under sin 460 kilometer långa väg genom Norge och Sverige. Här i Karlstad, nära mynningen. Foto: Soren Hugger Moller/ CC

I dag finns mindre än fem procent kvar av lekbestånden av Klarälvslax och Klarälvsöring. Nu presenteras projektet ”Vänerlaxens fria gång” med syfte att bygga upp det vilda beståndet igen.
Länsstyrelsen Värmland och Fylkesmannen i Hedmark presenterar nu slutrapporten av projektet Vänerlaxens fria gång, som Sverige och Norge jobbat tillsammans med i tre år. Man har utrett möjligheterna och konsekvenserna av att återintroducera Vänerlaxen i Norge.

Prioriteringen i arbetet kommer att ligga på åtgärder för att öka fiskens uppvandring och nedvandring.

– Ett genomförande av rapportens förslag bedöms ge många positiva effekter. En av dessa är att Klarälven-Trysilelva-Femundselva med biflöden, kan bli en av Skandinaviens laxrikaste älv med cirka 12000 lekande vildlaxar per år, säger landshövding Kenneth Johansson.
Prioriteringen i arbetet kommer att ligga på åtgärder för att öka fiskens uppvandring vid Forshaga kraftstation, öka överlevnaden hos nedströmsvandrande fisk, införa miljövänlig vattenreglering, och när så är möjligt, återintroducera Klarälvslax i Trysilelva och Femundselva.
Hur långt det är mellan rapporten som en vision och till verklig handling, återstår att se.

 

 

Publicerad: 22 June 2015
Av: Fiskejournalen