Vapentester i unik natur

Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk ligger inom det utvidgade skjutfältsområdet och är ovärderligt enligt lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)
Området kring Karatjsjön vid Jokkmokk ligger inom det utvidgade skjutfältsområdet och är ovärderligt enligt lokala ekoturism-företag.(Foto: Gunilla Falk)

Vapentester eller Ekoturism i unik natur? Det är frågan när aktiviteterna nu ställs mot varandra, vid svenska försvarets robot-testanläggningen i Vidsel i Norrbotten. Naturskyddsföreningen, lokala samebyar och kommunägda Destination Jokkmokk tvekar inte i sin ståndpunkt. De sistnämnda väljer nu att överklaga länsstyrelsens beslut om att utvidga skjutfältets skyddsområde.
Den lokala debatten kring utvidgning av försvarets testanläggning i Vidsel i Norrbotten går het. Även TV4 har uppmärksammat hur turistnäringen känner sig överkörd av länsstyrelsen och svenska försvaret. Destination Jokkmokk arbetar för att utveckla besöksnäringen, något som man anser blir näst intill omöjligt.
– Våra företagare som bedriver naturbaserad turism måste veta vilka områden som finns tillgängliga i god tid. Den här utökningen drabbar dem hårt. Även friluftslivet drabbas. Och allt under högsäsong. Det här är inte acceptabelt, säger Per-Olof Lindroth, ordförande i Destination Jokkmokk till NSD.
Nu kräver bolaget att beslutet ska återkallas – en överklagan är inskickad till förvaltningsrätten.

Fler protester
Samtidigt som Destination Jokkmokk överklagar, organiserar partiet Samernas väl, samebyar och ett flertal markägare en protest.
– Vi hade en träff förra veckan och det kommer hända saker. Det är skandal att det får gå till på det här sättet. De har ett skjutfält att hålla sig till, men det räcker inte. I stället för att bedriva hållbara näringar och friluftsliv i området så bidrar vi till krigen i världen, säger Fia Kaddik, styrelseledamot i Samernas väl till NSD.
Även Svenska Naturskyddsföreningen reagerar strakt mot planerna, eftersom det tilltänkta skjutfältsområdet tidigare har skyddats av länsstyrelsen, när Pärlälvens naturreservat bildades. Man reagerar även på att tidpunkten för skjutningarna, då de sammanfaller med en känslig period i naturen. Det finns risk att riporna lämnar äggen, eller att renar och älgar kastar kalvar.
När NSD konfronterar länsstyrelsen med problemen kommenterar Karin Börjesson, chef vid enheten för social hållbarhet och samhällsskydd, att man ”tar till sig synpunkterna” och att man efterfrågat synpunkter från kommunens naturvårdsenhet.
Vad gäller områdets unika naturvärden – och det skydd länsstyrelsen tidigare beslutat säger Bondestad att försvarets intresse väger tungt i de flesta sammanhang.
– Risken finns alltid att något händer men i det här fallet har vi bedömt att den är liten.
Här hittar du ett flertal artiklar i ämnet.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se ett inslag från TV4.

Publicerad: 17 November 2014
Av: Morgan Fihn