Våren kommer allt tidigare

Harrens lek är ett säkert vårtecken. Bilden kommer från boken "Flugfiskeliv" och är tagen av Ingemar Näslund.

För hundra år sedan brukade björkarnas lövsprickning starta i sydligaste Sverige strax efter valborg. I år har den redan kommit i gång i stora delar av Götaland och Svealand.
Det visar Vårkollen som genomfördes för andra året i rad under Valborgshelgen. Över 4 600 observationer av tussilago, blåsippor, vitsippor, sälg, björkar och hägg rapporterades in, när Vårkollen ville veta hur långt våren kommit i hela landet. Det var frivilliga som deltog och rapporterade från 941 platser i landet.

Olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen.

– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor sedan 1980-talet vet vi att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi på olika sätt dokumentera hur naturens kalender påverkas, säger Kjell Bolmgren vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), samordnare för Svenska fenologinätverket.
Hur det ser ut för fiskarna under ytan, är kanske lite svårare för allmänheten att rapportera om, men kläckning av fiskrom från olika arter av fisk, harrens lek och olika fiskvandringar är också faktorer som är kopplade till temperatur och vårens ankomst.
En ”Vårkoll” på dessa händelser vore också mycket intressant att göra.

Publicerad: 03 May 2016
Av: Fiskejournalen