Barriärrevets koraller bleknar i rekordfart

Korallreven har stor ekologisk betydelse. Vad händer när de försvinner? Foto: Björn Källström

Stora Barriärrevets koraller mår dåligt och orsaken tycks vara ett varmare klimat. Forskare är oroade och konsekvenserna är svåra att förutse. WWF har nu släppt en film som visar förödelsen.

Vi människor blir ofta bleka när vi mår dåligt. Detsamma gäller koraller. Korallrev byggs upp av ett symbiotiskt förhållande mellan koralldjur och alger, och den ökade havstemperaturen får koralldjur att stöta bort de livsviktiga algerna. Då försvinner revets färger liksom dess förmåga att fånga solljus.  Detta kan tydligt ses genom att korallreven bleknar. Om blekning följs av återhämtning kan skadorna begränsas. Men nu har blekning skett två år i rad och under fjolårets dog hela 22 procent av revets koraller. Oron är stor, inte minst för hur befolkningen i närområdet kommer att påverkas.

”Att ny korallblekning sker så nära inpå är ett tydligt tecken på att klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav”

– Att ny korallblekning sker så nära inpå är ett tydligt tecken på att klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav. Korallreven ger mat och jobb till miljontals människor och skyddar stora områden mot stora stormvågor genom att fungera som vågbrytare. Vad händer med alla dessa människor om stora delar av korallerna dör? Säger Inger Näslund, expert marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 13 March 2017
Av: Hans Hällman