Världshavsdagen firar vi med en ”skräplista”

Nedskräpningen av våra hav ökar allt mer. Låt oss gemensamt bryta trenden! Photo: Shutterstock

I dag är det Världshavsdagen och det uppmärksammar vi med en lista över hur ”snabbt” vårt skräp bryts ner i naturen. Tar det längre tid för ett tuggummi än för en fiskelina? Här kommer svaret!

Tidigare trodde många att havets storlek gjorde det lämpligt som soptipp. I dag vet de flesta bättre och även de mest avlägsna platser – som djuphaven och Arktis – bär spår av människors skräp.
En del släpps ut från stora fartyg men majoriteten är ”vardagsskräp” som hinner nå ut i haven på grund av den långsamma nedbrytningen.

Beräkningarna i nedanstående skräplista är grovt uppskattade men ger en fingervisning om vad havet har svårt att bli av med.
Nedskräpning av listans ”värsting” är nog många av oss skyldiga till…

Toalettpapper 2-4 veckor
Bomullsrep 1-5 månader
Pappkartong 2 månader
Cigarettfimp 1-5 år
Plastpåse 1-20 år
Tuggummi  20-25 år
Aluminiumburk 200 år
Engångsblöja 450 år
Pet-flaska 450 år
Fiskelina 600 år

 

Världshavsdagen sammanfaller i år med FN:s stora havskonferens i New York, för vilken Sverige har värdskapet.
Även där står nedskräpning av haven högt på agendan.
Här kan du lyssna på gårdagens Klotet i P1 med ett reportage från konferensen.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!