Världshavsdagen firar vi med en ”skräplista”

Nedskräpningen av våra hav ökar allt mer. Låt oss gemensamt bryta trenden! Photo: Shutterstock

I dag är det Världshavsdagen och det uppmärksammar vi med en lista över hur ”snabbt” vårt skräp bryts ner i naturen. Tar det längre tid för ett tuggummi än för en fiskelina? Här kommer svaret!

Tidigare trodde många att havets storlek gjorde det lämpligt som soptipp. I dag vet de flesta bättre och även de mest avlägsna platser – som djuphaven och Arktis – bär spår av människors skräp.
En del släpps ut från stora fartyg men majoriteten är ”vardagsskräp” som hinner nå ut i haven på grund av den långsamma nedbrytningen.

Beräkningarna i nedanstående skräplista är grovt uppskattade men ger en fingervisning om vad havet har svårt att bli av med.
Nedskräpning av listans ”värsting” är nog många av oss skyldiga till…

Toalettpapper 2-4 veckor
Bomullsrep 1-5 månader
Pappkartong 2 månader
Cigarettfimp 1-5 år
Plastpåse 1-20 år
Tuggummi  20-25 år
Aluminiumburk 200 år
Engångsblöja 450 år
Pet-flaska 450 år
Fiskelina 600 år

 

Världshavsdagen sammanfaller i år med FN:s stora havskonferens i New York, för vilken Sverige har värdskapet.
Även där står nedskräpning av haven högt på agendan.
Här kan du lyssna på gårdagens Klotet i P1 med ett reportage från konferensen.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Sensationellt störfynd i Lysekils hamn

Den stör som i våras flöt omkring i Lysekils hamn har nu artbestämts. DNA-analys från Göteborgs universitet visar att fisken var en europeisk stör, vilket gör fyndet högintressant eftersom arten är extremt ovanlig i våra vatten.

Jättelångor från Vesterålen

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Alla världens havsbottnar ska kartläggas

Under den nyligen avslutade havskonferensen i New York skänktes 18,5 miljoner USD för att påskynda kartläggningen av havens bottnar. Det har lett till målsättningen att alla marina bottnar ska vara kartlagda år 2030. Stockholms universitet blir ett av fyra centrum för forskningen.

Spinnfiskad drömgädda från Storsjön

Tobias Thegström hade kämpat i över åtta år för att fånga en tiokilosgädda. I söndags kom belöningen i form av hans livs skönaste ”bottennapp”. Läs här Tobias egen berättelse om när han krokade sin drömfisk.

Öringen trivs i Buskhyttebäcken

En undersökning av Buskhyttebäcken visar att de senaste årens fiskevårdande insatser har varit lyckade. Höstens återintroducerade öringar har redan hunnit reproducera sig!

Vilma leder Artjakten

Vilma Örnskov leder just nu Artjakten, sommarens stora sportfisketävling för barn och ungdomar. Tävlingen går ut på att man ska försöka få så många olika fiskarter som möjligt. Här har Vilma tagit ledningen med råge. Det har gått 26 dagar i skrivande stund av tävlingen och Vilma har redan fångat 39 fiskarter! Hon har bland

Efterlysning av sportfiskare till tonfiskprojekt

Har du erfarenhet av storviltsfiske och drömmer om att fånga en tonfisk på ”hemmaplan”? I så fall är du välkommen att kontakta forskaren Brian MacKenzie, som nu planerar hur tonfiskar på danskt vatten ska infångas och märkas.

Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!