”Vattenkraft är vår mest miljövänliga energikälla”

– Jag har väldigt svårt att se vad kraftverket kommer att förstöra, säger Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening.

Lungsjöån rinner genom dalakommunerna Rättvik, Leksand och Falun. I en fors i närheten av Enviken vill Håbo Vindkraft anlägga ett vattenkraftverk. Detta upprör miljövänner som anser att en byggnation skulle skada naturen mer än den gör nytta. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson, Svensk Vattenkraftförening, för att driva frågan. Han anser att man bygger vattenkraft för miljöns skull.
Håbo vindkraft låter kanske som ett bra alternativ för den som skall välja el, men Fiskejournalen vill hissa tydlig varningsflagg. I Lungsjöån vill man med rent lögnaktiga argument sätta tänderna i en fors omgiven av rödlistade arter. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening som konsult. Han påstår i en intervju med Sveriges Television att vattenkraft är ”vår mest miljövänliga energikälla”. Walter ställer sig även frågande till påståenden om att kraftverkets negativa effekter.
– Jag har väldigt svårt att se vad vattenkraftverket kommer att förstöra, säger Walter till Sveriges Television.
I intervjun skickar han även en fråga till Naturskyddsföreningen med frågan om ”de kan garantera att miljön kommer att ta skada”.
När Fiskejournalen kontaktar Rolf Lundqvist, Naturskyddsföreningen Dalarna, tycker han att Walters fråga låter mycket märklig. Han konstaterar att forsen som finns i dag kommer ersättas med en damm, tub och turbin.
– Vilka arter överlever det? frågar han sig.
Under ett informationsmöte som anordnades av Håbo Vindkraft, framkom att byggnationsplanerna innefattar en kilometerlång tub och en stäcka på över två kilometer som blir kraftigt påverkad. Håbo Vindkraft skall nu skriva en miljökonsekvensanalys som sedan skall bedömas av mark och miljödomstolen.
Vill du läsa mer om elcertifikatsystemet och vattenkraft? Klicka här.
Här kan du se inslaget i Sveriges Television.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!