Vattenkraft i blåsväder

Högsta domstolen avgör om Älggårdsbäcken åter skall få kontakt med Ångermanälven.

När kraftverken Lasele, Storfinnforsen och Kilforsen byggdes på 1950- och 60-talen täpptes de sista 80 metrarna av Älggårdsbäcken igen av sprängsten. Vattenfall fick då enligt dom skyldigheten att för all framtid sköta en så kallad grunddamm i Älggårdsbäcken. När Vattenfall upptäckte att ”någon rivit dammen” bad man att få slippa underhållet.
– Tanken med dammen var att de öringar som efter tilltäppningen blev instängda skulle få en större areal att leva på, berättar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
För några år sedan skickade Vattenfall en begäran om att få slippa åtgärden, sedan man upptäckt att ”någon tydligen rivit ut” grunddammen. Samtliga yttranden, från Länsstyrelsen, Sollefteå kommun, Älvräddarna och Näsåkers fiskevårdsområdesförening yrkade att de skulle slippa dammen, men istället åläggas att återställa de sista 80 metrarna för att återupprätta kontakten mellan bäcken och Ångermanälven.
Vattenfall vägrade att lyssna på detta utan ville istället ge Lasele Fiskevårdsområdesförening 100 000 kronor för fiskevårdsåtgärder. Miljödomstolen valde att lyssna till Vattenfall.
– De slipper åtgärda, de slipper kravet på grunddammen och domstolen dömde att de skulle betala 100 000 kronor till Lasele FVO, säger Christer Borg.
Lasele och Näsåkers FVO samt Älvräddarna överklagade till Miljööverdomstolen, men har inte fått prövningstillstånd. Nu går Älvräddarna vidare med ärendet till Högsta domstolen.
Här kan du läsa mer om vattenkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!