Vattenprover från Jämtlab visar för högt pH

Elritsa

Den försurningskänsliga elritsan vill helst ha stabila pH-värden runt 7- 7,5. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Det mest anlitade laboratoriet för kalkeffektsuppföljning från landets länsstyrelser kan visa upp till 0,35 enheter för höga pH-värden. Med redan väldigt krympta marginaler för kalkningen kan detta innebära att pH-målen underskrids vid högflöden och att försurningskänsliga organismer därmed skadas.
Johan Alström på Miljöanalysenheten vid Länsstyrelsen i Västerbottens län hade lagt märke till att vattenproverna som analyserats vid Jämtlab visade misstänkt höga pH-värden i förhållande till alkalinitet. Vid kontroll i år med vattenprover tagna vid samma tillfälle men analyserade på SLU visade dessa prover på pH värden som låg omkring 0,2 pH enheter lägre. Överskattningen av pH i proverna från Jämtlab har visat sig variera från vad som kan anses försumbart upp till 0,35 pH-enheter som mest.
Skillnaden mellan laboratorierna beror sannolikt på att hanteringen vid Jämtlab orsakar en större avgång av kolsyra. På SLU sker analys av pH i ett slutet system. Vid Jämtlab används ett konventionellt förfarande där vattenproven hälls ur provflaskorna och analysen sker i öppna behållare. En jämförelse med äldre data visade att ungefär samma överskattning av pH förekom för vattenprober från länsstyrelsen i Västerbotten när vattenproven analyserades vid laboratoriet ALcontrol och på länsstyrelsens eget lab.
– pH är en besvärlig parameter att analysera. Provtagning, transport och hantering av vattenprover innebär en risk för avgång av kolsyra och därmed en överskattning av pH. Det viktiga nu är att samlade åtgärder vidtas så att alla länsstyrelser får en korrekt och enhetlig kalkeffektsuppföljning, säger Johan Ahlström.
pH är den viktigaste parametern för att bedöma hur djur och växter påverkas i försurade och kalkade vatten. De vattenkemiska målen vid kalkning anges till tre pH-nivåer i form av 5,6, 6,0 och 6,2. Målen är kopplade till de olika arter som kalkningen avser att skydda. Den försurningskänsliga laxen har exempelvis pH 6,0 som vattenkemiskt mål. Det räcker att pH-värdet sänks till kritiska nivåer vid ett tillfälle för att skador ska uppstå på försurningskänsliga organismer.
Överskattningen av pH är ett allvarligt problem. Ett pH-värde på 6,1 kan egentligen vara 5,9. Därmed kan en otillräcklig kalkning felaktigt tolkas som väl fungerande. Efter många års optimerande bedrivs kalkningen med små marginaler. pH vid högflöde är därmed anpassat för att ligga strax över pH-målet. Med utgångspunkt i överskattat pH i vattenprover kan det därmed vara ganska många kalkningar där pH-målet i praktiken underskrids.
Jämtlab i Östersund, som drivs av Länsstyrelsen i Jämtlands län, analyserar vattenprover för kalkeffektsuppföljning från 11 län. Jämtlab utför årligen omkring 15 000-16 000 analyser av vattenprover från omkring 5000 lokala provtagningspunkter.
– Vi är väl medvetna om problematiken med överskattade pH-värden i vattenprover. Vi ser gärna ett samlat grepp från Havs- och vattenmyndigheten för hur vi ska åtgärda problemet och minska riskerna för att pH-målen underskrids, säger Börje Granath, kvalitetsansvarig på Jämtlab.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!