Vi äter giftig fisk – för att bevara traditioner

– Det är ju aldrig värt att riskera folkhälsan totalt sett, säger Eskil Erlandsson till Svt på frågan om konsumtion av dioxinfisk är värt neurologiska skador.

Lax och strömming från Östersjöns är så giftiga att de inte får säljas i EU. Det är inte ens tillåtet att mata djur med dem. Men Sveriges Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har drivit igenom att Sverige fått ett permanent undantag från förbudet.
Östersjölaxen innehåller så höga halter av dioxin att den totalförbjudits för konsumtion i hela EU. Enligt Svt:s Uppdrag granskning räknas Dioxin som ett av världens farligaste ämnen och förutom att det är cancerframkallande har det negativ inverkan på immunförsvaret, fosters utveckling och barns inlärningsförmåga.
Kvinnor i fertil ålder och barn kan bara äta laxen ett par gånger om året innan man når skadliga nivåer av gifterna som lagras i fettet i fisken och överförs mellan kvinna och barn via bröstmjölken.
I Uppdrag granskning konfronteras fiskeriminister Eskil Erlandsson med det faktum att han arbetet aktivt för att vi i Sverige ska få äta dioxinfisk – när det är förbjudet för både djur och människor att konsumera fisken i resten av EU.

Traditionen viktigare än hälsan
Eskil menar att tradition av att äta fet fisk i Sverige är värd att bevara och att livsmedelsverket informerar om de risker som finns.
När Uppdrag granskning presenterar uppgifter som visar att endast en av sju människor känner till att det är farligt att äta lax mer än någon gång om året – och frågar vad han har att säga till de som äter den farliga dioxinfisken utan vetskap säger han.
– Att vi måste öka insatserna för den upplysning vi måste bedriva i vårt samhälle så att fler känner till de kostrekommendationer som finns.
Här nedan kan du se intervjun om dioxinet och Erlandssons resonemang.
Mer läsning hittar du här.

På vår sida Engagera dig kan du läsa mer och skicka ett brev till Erlandsson med vårt webbformulär.
Missa inte tidigare notiser.
Titta på Svt:s Uppdrag granskning.
Morgan Fihn

Publicerad: 29 November 2012
Av: Morgan Fihn