Vi har skapat ett ”plastmonster”

På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.

På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.

Den internationella miljöorganisationen ”Plastic Change” med säte i Danmark, ska nu göra en expedition till en ”plastö” som snurrar i strömmarna utanför Bermuda för att dokumentera ”plastmonstret”.
Det kommer ideligen nya skrämmande siffror och fakta runt det skräpberg vi människor har byggt upp på jorden. Det är nu så mycket plastskräp i alla våra hav att den sammanlagda ytan skulle täcka hela den Afrikanska kontinenten. Den största enskilda plastvirveln är två gånger Sveriges yta. Det är allt från engångständare, tandborstar, kapsyler och plastpåsar, till bildäck och presenningar. Mycket utav föremålen har fallit sönder i plastfragment, fragment som fiskar, fåglar och andra marina djur misstar för alger och mat. De fyller magarna med plast och svälter ihjäl.

Åker till Bermuda
I april ger sig den danska organisationen Plastic Change av på en expedition till en av alla de plastvirvlar som cirkulerar i havets strömmar, utanför Bermuda. Det ser ut som en flytande ö med tjocka lagar av skräp. Där kommer de att tråla plast och analysera innehållet samt titta på hur djur och fiskar mår. Du kan följa resan via det danska akvariet ”Den Blå Planets” hemsida.
Se även den korta naturfilmen från Midway Island, som ligger mer än 300 mil från närmaste kontinent. Ändå är ön full av plast som albatrosserna äter och dör. Samma sak händer med fiskar, sköldpaddor och andra marina varelser.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!