Vi önskar GOD JUL

Vi säger tack till pojkarna på Svendsens Sport som lånat oss den juliga fiskebilden – och så säger vi GOD JUL till våra många besökare på FJ-sajten.
I dag är det julafton och det innebär att det börjar bli dags att summera det snart gångna året. Det har varit ett turbulent, omvälvande och roligt fiskeår – med massor av fiskenyheter, såväl goda som mindre goda.
Omvälvande har det varit för oss på Fiskejournalen som dragit iväg med två stora flyttlass; ett till en ny sajt i cyberrymden och ett mera konkret till nya redaktionslokaler. I mars flyttade vi till en ny, modern och lättskött hemsida på internet och nu i december gick flytten till den nya redaktionen vid Hedefors bruk i Lerum.
Helt smärtfritt har flyttarna inte gått; som vanligt har en del grejor glömts och tappats bort på vägen – men vi har gjort vårt bästa för att våra läsare och besökare ska märka så lite som möjligt. Trots stöket har vi försökt spegla det som händer i Fiskesverige, lite snabbare, lite bättre och lite mera ingående än alla andra.
Under året som gått har det hänt mycket. Vi har kunnat redovisa mängder med makalösa fiskar, fräcka fångster och kul fiskeprylar. Vi har också satt strålkastarljuset på många skumraskfigurer som hotar vår kära hobby. Det har handlat om Jämtkraft, om Strane å och om ålryssjorna på Västkusten. Vi har också tvingats redovisa en markant nedgång i laxfisket i Östersjöälvarna – men å andra sidan har vi kunnat rapportera om kanonfint laxfiske i vissa Västkustälvar och framgången med projektet 8-fjordar.
De närmaste veckorna kommer det att bli lite tunt med nyhetsuppdateringarna. Delar av redaktionen åker iväg för att ladda batterierna. Så häng med oss in i det nya året. Efter helgerna blir det full fart igen – med nyladdade batterier.
Svenne Andersson

Savage Gears testfiskare Dalien Vignjevic firade tidig julafton med den här snygga gäddan som han lurade med en LB Grub fiskad på en extrem lightball-rigg.


Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!