Vildlaxen guld värd för turismen

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Sportfiskarna:
Kopplingen mellan ett bra laxfiske och goda inkomster för lokal turism är mycket tydlig och laxens stora värde kan illustreras av ett färskt exempel från norsk laxturism.
I en artikel i adressa.no berättar Vegard Heggem från Aunan lodge vid den berömda älven Orkla i Norge om hur det dåliga laxåret 2013 innebar att varje avlivad lax gav motsvarande 218 000 svenska kronor i omsättning.
Bara 78 laxar fångades av sportfiskare vid Aunans sträcka under 2013, en halvering av tioårsfångstsnittet. Av dessa 78 laxar återutsattes 66 och bara 12 stycken behölls, rapporterar Adressa.
– Man kan säga att dessa 12 laxar gav vår omsättning på 2,5 miljoner år 2013, varje lax gav över 200 000 norska kronor i intäkter, förtydligar Vegard Heggem.
En framgångsfaktor för Aunan lodge är god mat, då man kan servera lokalproducerade delikatesser vilket gör att gästerna väljer ett boende med inkluderade måltider, men det är laxfisket som framförallt lockar gästerna till Aunan. Utan lax kommer inga gäster på sikt.
– Oron är stor för vildlaxbeståndet i Norge är stort, hot kommer både från laxodlingar och från utsläpp från gruvindustrin. Naturskydd utarmas successivt, med svåra konsekvenser för turismen, säger Vegard Heggem.

God tillgång på lax framgångsfaktor för turismen
År 2012 steg ett rekordstort antal laxar i Torne älv och det resulterade i att 8 300 fiskare löste fiskekort i det laxfiskeområde som bildas av Torne älv, Muonio älv och Könkämäeno. Det var en ökning av fiskekortsförsäljning med 40 procent från medeltalet under 2000-talet.
– Kopplingen mellan bra laxfiske och ett ökat antal gäster ser vi över hela världen, kommenterar Glenn Douglas från projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Största delen av fiskarna i Torneälvens laxfiskeområde 2012 kom från andra orter (80 %) och de fick största delen (61 %) av fångsten. Utöver finska och svenska fiskare besöktes älven även av över 200 utländska fisketurister från över 20 länder.
– Därför är det så viktigt att nuvarande trend med ökade antal laxar till de svenska älvar fortsätter om vi ska kunna få laxfisketurism att blir den motor för tillväxt i landsbygden som vi vet att det kan vara, avslutar Glenn Douglas.
Läs det ursprungliga reportaget i Adressa här.
Länk till Aunan lodge: www.aunan.no/
/Sportfiskarna

Missa inte!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!