Annons
Annons

Vildlaxen guld värd för turismen

Annons
Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Sportfiskarna:
Kopplingen mellan ett bra laxfiske och goda inkomster för lokal turism är mycket tydlig och laxens stora värde kan illustreras av ett färskt exempel från norsk laxturism.
I en artikel i adressa.no berättar Vegard Heggem från Aunan lodge vid den berömda älven Orkla i Norge om hur det dåliga laxåret 2013 innebar att varje avlivad lax gav motsvarande 218 000 svenska kronor i omsättning.
Bara 78 laxar fångades av sportfiskare vid Aunans sträcka under 2013, en halvering av tioårsfångstsnittet. Av dessa 78 laxar återutsattes 66 och bara 12 stycken behölls, rapporterar Adressa.
– Man kan säga att dessa 12 laxar gav vår omsättning på 2,5 miljoner år 2013, varje lax gav över 200 000 norska kronor i intäkter, förtydligar Vegard Heggem.
En framgångsfaktor för Aunan lodge är god mat, då man kan servera lokalproducerade delikatesser vilket gör att gästerna väljer ett boende med inkluderade måltider, men det är laxfisket som framförallt lockar gästerna till Aunan. Utan lax kommer inga gäster på sikt.
– Oron är stor för vildlaxbeståndet i Norge är stort, hot kommer både från laxodlingar och från utsläpp från gruvindustrin. Naturskydd utarmas successivt, med svåra konsekvenser för turismen, säger Vegard Heggem.

God tillgång på lax framgångsfaktor för turismen
År 2012 steg ett rekordstort antal laxar i Torne älv och det resulterade i att 8 300 fiskare löste fiskekort i det laxfiskeområde som bildas av Torne älv, Muonio älv och Könkämäeno. Det var en ökning av fiskekortsförsäljning med 40 procent från medeltalet under 2000-talet.
– Kopplingen mellan bra laxfiske och ett ökat antal gäster ser vi över hela världen, kommenterar Glenn Douglas från projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Största delen av fiskarna i Torneälvens laxfiskeområde 2012 kom från andra orter (80 %) och de fick största delen (61 %) av fångsten. Utöver finska och svenska fiskare besöktes älven även av över 200 utländska fisketurister från över 20 länder.
– Därför är det så viktigt att nuvarande trend med ökade antal laxar till de svenska älvar fortsätter om vi ska kunna få laxfisketurism att blir den motor för tillväxt i landsbygden som vi vet att det kan vara, avslutar Glenn Douglas.
Läs det ursprungliga reportaget i Adressa här.
Länk till Aunan lodge: www.aunan.no/
/Sportfiskarna

Missa inte!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

LÄS OCKSÅ

Annons
7 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Den laxen som gick till Frankrike var hur giftig som helst!
  Plötsligt så är där 12st laxar SOM inte är gigtiga!
  Försvann giften när den blev tagna av sportfiskarna?
  Är inte all lax giftig!
  Det är nog mer än jag som inte fattar detta!

 • Men Magnus vildlaxen som går upp i norska älvar är ju inte heller förlagda med ett säljstopp då den laxen inte innehåller den mängd gift som östersjölaxen gör.

  Så svar på din fråga är att all lax inte är giftig.

  Läs artikeln så förstår du säkert.

 • Tiden är mogen nu för att på allvar införa en miljöhänsyn i våra gemensamma vatten. Ut med ett rovgirigt husbehovsfiske utanför älvmynningarna och sluta strimmla fisk i turbinerna så är vi nog på god väg.

 • Hur mycket lax försvinner inte i norge från odlingarna som gå upp i älvarna som ä fyllda med
  en massa mediciner?
  Den är nog inte bättre än svenske laxen!
  Den andra inlägget är verkligen väldigt bra!
  Hoppas att där är fler sportfiskare som fattar vad du menar!
  Bara det du skulle ha skrivet att det gällde havet med! BRA!!

 • Jadu Daniel. Miljöhänsyn det låter det. Men med tanke på att 12 laxar omsatte 2,5 miljoner så är jag skeptiskt till det miljömässiga i det hela. Fast man ser nog det man vill se antar jag.

  Att det flyger rika amerikaner till europa för att fiska typ 50 g fisk på 1000 liter bränsle skall väl ses som biotopvård eller något antar jag.

 • Tack Magnus.
  Det har du en poäng i Josef klart man kan ifrågasätta allt flygande vi alla bidrar med. Men en utökad turism till Norrland skulle nog inte norrlänningarna tacka nej till…

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons