Vill bygga ut Ore älv – Älvräddarna kritiska

Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.

Älvräddarna kritiska till försöken att behålla kvarn och damm i Ore älv.

Älvräddarna: Sedan länge har Orsa Besparingsskog och bland annat Fortum försökt att bygga ut Oreälven, i strid med ett starkt skydd i miljöbalken. Det senaste och kanske mest patetiska försöket är en skrivelse av en Rolf Ström till Riksantikvarieämbetet med kopia till länsstyrelsen i Dalarna angående Stackmoradammen.
I februari 2011 fick så Fortum i domslut i Nacka mark- och miljödomstol beskedet att den provisoriskt uppförda nöddammen vid Stackmora måste rivas ut senast december 2014. Nu vill bland annat Rolf Ström, ledamot i Orsa Fiskevårdsområdesförening, försöka bevara kvarnhuset i ett sista desperat försök att också få behålla åtminstone delar av dammen.
– Det är uppenbart att Ström, som vi på goda grunder gissar har bra relationer med vattenkraftsintressenter både lokalt och nationellt, vill ha kvar chansen att få bygga ut Oreälven, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det är inte bara löjligt okunnigt när det gäller miljölagar, det är också en tragisk ovilja att förstå biologiska elementa, fortsätter han.
Nu hoppas Älvräddarna att kulturminnesavdelningen på länsstyrelsen i Dalarna inte faller för försöken att behålla damm och kvarn, allt i syfte att vid tillfälle återigen försöka bryta igenom svensk lagstiftning och få bygga ett småskaligt och i alla perspektiv onödigt och miljöförstörande vattenkraftverk.
Skulle det mot all förmodan vara ett genuint kulturintresse har givetvis inte Älvräddarna något emot att de intresserade med egna medel river ner och flyttar kvarnbyggnaden till lämplig plats.
Här hittar en artikel i ämnet, från Älvräddarna och här kan ni ladda ner skrivelse till länsstyrelsen från Älvräddarna i frågan.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!