Annons
Annons

Vill ha licensjakt på säl

Annons
Vill ha licensjakt på säl

Sälen, ett ständigt omdebatterat djur i våra svenska vatten.

Länsstyrelsen i Blekinge vill införa jakt säl. Orsaken är att de skadar yrkesfiskarnas redskap.
I Blekinge har länsstyrelsen det senaste året betalat ut 3,6 miljoner i ersättning till yrkesfiskare, för förstörd fiskeutrustning. Detta uppger Svt Sydnytt.
För några år sedan införde man skyddsjakt på säl i länet. Då fick yrkesfiskare skjuta ett par sälar var. Problemet var att inte alla yrkesfiskare hade jaktlicens, och nu har länsstyrelsen skrivit till Naturvårdsverket och bett om lov för licensjakt på sälen.
Om Naturvårdsverket ger bifall innebär det en öppen jakt för alla med jakträtt, ungefär som på land, med en viss tilldelning till länet och under en vis tid på året.
I början av nästa år väntas Naturvårdsverket ge sin syn på saken.
Läs tidigare notiser om säl.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
22 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Naturvårdsverket ger sin syn = ny-Svenska. Vanlig Svenska = WWF ger sin syn på rapportern till en korrupt tjänsteman – Sälen är söt! Tjänstemannen håller med, men påpekar att han får sparken om inte något görs. Det hela slutar i att några få sälar få skjutas, mest som kosmetiska skäl. Fiskbeståndet är dock fortfarnade kört.

 • Positiv och hoppfull som vanligt Josef! Du får ju vara lite glad nu iaf, snart kan du ju kanske åka ner till blekinge och skjuta lite säl som du så länge har längtat efter.

 • Jag äter inte kött och dödar inte för skojs skull.

  Gråsälen verkar öka med 12%. Om vi räknar med 40K gråsäl, skulle vi behöva skjuta nästan 5000 gråsälar per år, för att inte beståndet skulle öka. Du som är en obotlig optimists Kalle, du kan ju övertyga WWF att vi behöver dräpa typ 7K gråsäl varje år i 10 år för att hamna i balans.

  Lycka…

 • Norge har hållit sin stam av gråsäl på +/- 5000 räknade djur de senaste 50 åren. Något att tänka på
  för våra beslutsfattare när man i vanlig ordning
  börjar svamla om att gråsälen i Östersjön inte
  uppnått ”gynnsam bevarandestatus”.

 • Goda nyheter Kalle, det verkar som att gråsälen ”bara” ökar med 8% per år. Det innebär att vi ”bara” måste sjuta runt 3200 per år för att inte beståndet skall öka.

  Andres, Norge, har till skillnad ifrån Sverige riktiga forskare och tjänstemän. Ex, Hanöbukten. En av Sveriges ledande sälforskare kommer fram till att sälen inte kan ha med….

 • Fisknedgången att göra. Hur då? Jo han räknar statiskt dygnsfödan för säl, sedan är det bra. Ingen individ/kg – anpassning. Ingen sekundär påverkan från sälmask. Använder en låg dygnsföda. Ingen skrämselpåverkan. Ingen utrymme för att sälen äter delar av fisken. Drar ingen parallell mellan fiskpest och säl.

  Stabilt.

 • Hur många (grå-)sälar finns det egentligen? Någon som vet?

  Jämfört med vildsvinen lär väl den ekonomiska skadan orsakad av säl vara marginell – men hur står den sig mot vargen?

  Gaupa (lodjur) gör ju i princip ingen skada överhuvudtaget, men skjutits ändå ner till den milda grad att man nu har jaktstopp i Jämtland…

 • Och, jag förstår att det är besvärande för den berörde individen (precis som varg och gris), men min fråga avsåg kostnaden på nationell nivå. Och jag är nyfiken på hur många individer det finns i ö-sjön.

 • Och, visst fan är sälar söt;)

  Det är de flesta djur. Därmed inte sagt att de kan vara okompatibla med vissa individers inkomst, och ställa till med skada.

  Minken tycker jag är jättesöt. Men fälljagar den ändå aktivt på mina marker – då jag tycker doppingungarna är ännu sötare.

 • Daniel, om vi räknar bara på Västkusten. Där förmodligen över 20k knubbsälar håller till men angiven siffra är 15 000. Vi vet att knubbsälen äter ca 15% torsk och den ligger kring på k g per dag. Medelvikten för den torsken är ca 100 g. Då har vi att

 • 15000 * 4 * 365 * 0,15 /0,1 = 32 miljoner torskar per år.
  Om vi räknar på att människan skulle vilja fiska den vid 2kg så kan vi tänka oss att den är 4 år äldre. Om vi räknar på naturlig mortalitet, hög = 0,4 så har vi att sälen äter motsvarande 2,7 miljoner torskar kring 2 kilo => 5500 ton torsk. Med ett kilopris på 40 kronor = 220 miljoner

 • Och nu har vi endast räknat på torsken på Västkusten, samt räknat lågt. Precis som sälbiologen gjorde i hanöbukten. Ingen skadad fisk, ingen skrämsel osv… Det finns andra arter, tex tunga, där sälen förmodligen äter tiofalt kvoten.

  Vi kan nog räkna med att detta vansinne som pseudobiologer har framympat, ligger på miljarder inte miljoner.

 • ”Gråsälens populationsstorlek ska tillåtas öka mot det antal som ekosystemet kan upprätthålla”
  Vad händer när antalet sälar är större än vad ekosystemet tål? kanske var det dom 100 000? gråsälarna som var orsaken till det inte fanns någon torsk i Östersjön på 1900 talets början?
  Så lycka till med Torskförvaltningsplanen!

 • Sluta nu Andres, alla vet att det var de storskaliga trålarna som fiskade ut torsken i början av 1900 talet. Sälar är söta och kan inte på något sätt påverka fiskbestånd.

  Faktum är att de har gått över till 5:2 dieten i Hanöbukten. 3 dagar äter ju de alger och två dagar fisk. Och de två dagarna är Isabella lövin nere och matar dem personligen.

 • Josef. Nu frågade jag ju iofs om gråsäl vilket var det djur som diskuteras här.

  Ditt koleriska beteende påminner lite om tax(j)ägarna i värmland… ;)

  Om jag förstår wikipedia rätt så är beståndet runt 20k individer (något över) i hela Ö-sjön?

  Rätt stor population jämfört med landlevande predatorer.

 • Daniel, du kan räkna med över 40 000 gråsälar + x antal knubbsälar + y antal vikare i Östersjön.

  Värmland är 17 583 km² och har kanske 150 vargar = 117 km² per varg
  Kattegatt/skagerack är 22 000 + 33400 och 15 000 sälar = 3,69 km2/ säl
  Östersjön 413 000 och ca 60 000 sälar = 6,88 km2 per säl.

  Om du undrar varför jag är kolerisk….

 • Det intressanta är ju egentligen hur vi hamnade här. Hur vi kunde låta djur haverera en hel näring? Vi pratar om 1000 tals jobb. Århundradets Svenska biologiska skandal där miljönallar skyllt allt på yrkesfisket.

 • Sista GD för fiskeriverket fick väl ett toppjobb på WWF nyligen. Det var nog som tack för hjälpen för att man så framgångsrikt lyckats sopa sälfrågan under mattan. Officiellt fick han jobbet för sitt ”miljöarbete” undrar om att indirekt orsaka en ekologisk katastrof kan räknas som miljöarbete?

 • Jo, han behöver väl lite judaspengar för att dölja sitt dåliga samvete med.

  Jag väntar spänt på vilken miljöorganisation som fattar först att kriget är förlorat och försöker anpassa sig till verkligheten. Blir inte kul för de biologmuppar som levt på skattepengar för att utveckla en lögn. Tjänstemän har ju en större förmåga att klara sig undan.

Annons
AKTUELLT

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons