Vill inte miljöanpassa vattenkraften

Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på fiskvägar och omlöp
Omlöp, så kallade fiskvägar, kan bli betydligt vanligare vid landets kraftverk om Vattenverksamhetsutredningens förslag får bifall i riksdagen. (Foto: Morgan Fihn)

Förra veckan presenterades Vattenverksamhetsutredningen. Vattenkraftsindustrin blir sannolikt tvungna till betydligt större miljöhänsyn än man gjort hittills. Detta har fått branschen att hissa varningsflagg, men tyvärr använder man felaktigheter och skrämselpropaganda.
– Nu är de igång igen, säger Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.

Trots att andra industrier genom åren har anpassat sig till ökade miljökrav, har en särskild reglering i miljöbalken gjort att vattenkraftsbolag sluppit leva upp till de normala miljörättsliga principerna. Enligt Vattenkraftutredningens förslag kan det dock bli ändring på detta.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet säger Jan Johansson, vd SCA, och Annika Lundius från Svenskt Näringsliv att ”Sverige inta har råd att tappa vattenkraften”. Den menar även att ” Den som har en vattenverksamhet förlorar i praktiken sin rättstrygghet.”

”De pratar nonsens”
Utspelet från Johansson och Lundius förvånar inte Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– De kör på i sina gamla vanliga hjulspår, säger han.
Falklind är dock förvånad över hur de feltolkar förslaget.
– De behöver ju inte lägga ner, de ska miljöanpassa sin verksamhet. Alla andra industrier har ju lyckats. De pratar nonsens helt enkelt och historiskt har de alltid motarbetat all miljöanpassning, frånsett Tranås Energi som får ses som ett gott exempel på hur det ska gå till.

Kritik från EU
Bakgrunden till Vattenverksamhetsutredningen är att EU-kommissionen har kritiserat Sverige, och påpekat att även vattenkraftsindustrin ska omfattas av principen ”förorenaren betalar” och kravet på att ”bästa möjliga teknik” ska användas. Förslaget innebär att all vattenverksamhet som fått tillstånd före 1999 ska prövas som om den är ny verksamhet. Detta innebär exempelvis att existerande vattenkraftverk på grund av förhållanden som tillkommit efter att de uppfördes kan komma att förlora sitt tillstånd och måste rivas.
Om en riksdagsmajoritet går på utredarens linje, kommer fiskvägar förbi kraftstationer att bli ett vanligt krav för att få fortsatt tillstånd för elproduktion. Hotade arter som ål och flodpärlmussla ska få en bättre livsmiljö. Vandrande fiskarter som lax, harr och öring ska kunna röra sig mellan lek- och tillväxtområden.

Vad som kan tyckas vara en självklarhet – att alla vattenkraftsföretag ska drivas i enlighet med modern miljölagstiftning – ska bli verklighet.
Men där är vi inte än – riskdagen måste först ta ställning till förslaget.
Läs debattartikeln här.
Missa inte tidigare notiser om Vattenverksamhetsutredningen.
Maria Ålander
Morgan Fihn

Publicerad: 08 October 2013
Av: Morgan Fihn