Vindelälven kan bli modell för hållbar utveckling

Filmen Tillsammans för Vindelälven visar varför laxen är viktig. Foto: Kim Lundström

En ansökan är på gång för att göra Vindelälven till ett biosfärområde, inom Unesco:s ramar. Om den beviljas blir älven ett modellområde för hållbar utveckling.

Vindelälven har fritt rinnande vatten och är en Sveriges fyra nationalälvar. Älvens öde hade kunnat se annorlunda ut om Vattenfalls planer på att etablera kraftverk hade realiserats på 1960-talet. Lyckligtvis fick flödet förbli naturligt, och nu diskuteras alltså älvens framtid på nytt. Den här gången handlar det om att få hela avrinningsområdet med Laisälven och nedre Umeälven klassad som ett biosfärområde, något som skulle kunna få positiv påverkan på hela området.

”En biosfärutmärkelse gör att Vindelälven hamnar på världskartan”

– En biosfärutmärkelse gör att Vindelälven hamnar på världskartan, säger Johanna Gardeström, projektkoordinator på Vindelns kommun.

Platser som blir utvalda av Unesco till biosfärområden är särskilt goda exempel på hur samhällen kan utvecklas hållbart. Därmed kan Vindelälven bli en inspiration och modell för andra, och samtidigt utvecklas i en riktning där samhället arbetar mot gemensamma mål.
– Syftet är att både bevara och utveckla den unika naturen och kulturen i Vindelälven för att göra det mer attraktivt att bo och verka här, säger Johanna Gardeström.

Det planerade biosfärområdet kallas för Vindelälven-Juhtatdahka. Juhtatdahka betyder flyttled på umesamiska och syftar på de långa säsongsvandringar som renarna gör mellan kust och fjäll på älvens is och i närliggande områden.
-Älven är också många fiskars vandringsled, livsnerv och vagga. Lax och havsöring föds i älven, vandrar ut som smolt och återvänder till älven som vuxna där de reproducerar sig, förklarar Johanna Gardeström.

Flottledsrensade och kanaliserade vattendrag samt undanröjande av vandringshinder har pågått en längre tid i området. Tillsammans med det pågående arbetet med att förbättra fiskeförvaltningen ger det stora möjligheter till ökat sportfiske i Vindelälven.

”Som biosfärområde kan Vindelälven-Juhtatdahka bland annat arbeta för att göra fisket tillgängligt för alla”

-Som biosfärområde kan Vindelälven-Juhtatdahka bland annat arbeta för att göra fisket tillgängligt för alla, inklusive barnfamiljer, människor med funktionsnedsättning och inbitna sportfiskare. Då kommer vi kunna marknadsföra Vindelälven-Juhtatdahka som ett fantastiskt frilufts- och sportfiskeområde, hälsar Johanna Gardeström.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Publicerad: 22 August 2017
Av: Hans Hällman