Sponsrad

Visskvarn får fiskväg

Under 2019 planerar Tranås Energi att komma igång med bygget av fiskvägen runt anläggningen i Visskvarn.

För några månader sedan gav Mark- och miljödomstolen Tranås Energi tillstånd att bygga en fiskväg runt deras vattenkraftverk i Visskvarn. Nu har beslutet precis tagits om att genomföra projektet.
Beslutet om att bygga fiskvägen runt Visskvarn var inte svårt att fatta för Tranås Energi. Åtgärden är en del i strategin för att öppna upp hela vattenvägen mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen och bygget är en förutsättning för att detta mål ska nås.

öppna upp hela vattenvägen mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen…

– Vi tittar naturligtvis också på den budgetkalkyl vi tagit fram för projektet i sitt beslut, och att vårt miljöarbete uppskattas av våra kunder är en stor del i att vi kan visa att projektet går ihop sig, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Forsnäs kommer först
Bygget av fiskvägen i Visskvarn planeras påbörjas under 2019, först ska Tranås Energi nämligen sätta igång med bygget av en fiskväg ca en mil bort, vid anläggningen i Forsnäs.
– Just nu jobbar vi med förberedelserna inför byggstarten där. Ett kontrollprogram ska tas fram, prover ska tas, elfiske ska utföras och vi ska bestämma vilka entreprenörer som ska utföra projektets olika delar, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för vattenkraftproduktionen på Tranås Energi.’

Åtgärderna som görs kommer främst att uppskattas av öringen, som kommer att få fler lek- och uppväxtplatser i området.

Byggstarten i Forsnäs kommer att ske i mitten av augusti, då den varmaste perioden då djurlivet är som mest känsligt har passerat. Medan fiskvägen, som byggs i form av ett omlöp, byggs i dammen kommer en dammvall att byggas upp för att arbetet ska kunna utföras i torrhet. På så sätt undviks de risker som finns med att ha maskiner som arbetar i vattnet. Vattnet kommer att kunna flöda som vanligt vid sidan om vallen under hela byggperioden, så inget stopp kommer att uppstå.

Det naturliga flödet förbi anläggningen i Forsnäs kommer att bli en del av fiskvägen och här kommer det att göras en del biotopvårdande åtgärder som utförs med handkraft, utan maskiner. Åtgärderna som görs kommer främst att uppskattas av öringen, som kommer att få fler lek- och uppväxtplatser i området.

Vill du också ha ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi? Anmäl ditt intresse och få en offert via e-post! 

AKTUELLT

Rött ljus för Östersjötorsken

I Världsnaturfondens nysläppta fiskguide får all torsk från Östersjön rött ljus. Även konsumtion av lax, gädda och piggvar från Östersjön får tummen ner.

18-kilosgädda på karpmete!

Nog hade Jack Sharlotte siktet inställt på stor och stark fisk när han nyligen riggade upp sina karpspön i det engelska vattnet Pasture Wood Fishery. Men han var knappast förberedd på att rullen nästan skulle tömmas av en brutal rusning. Till slut kom fisken in mot land och Jack trodde knappt sina ögon när karphåven

Klagar till kommunen: ”För lite vatten havet”

Högtryck råder över stora delar av Sverige och många njuter av sommarens tidiga ankomst. Men alla är inte nöjda och Öckerö kommun har fått motta klagomål från flera personer. ”Det finns för lite vatten i havet, säger de .

Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Dubbelmunnad fisk?

Vi avslutar arbetsveckan med en märklig film på en karp som knappast liknar sina släktingar. Vad fisken råkat ut för kan vi bara gissa oss till – men teorier på sociala medier saknas knappast. 

Gäddfisketävling i stadsmiljö

På lördag den 26 maj är det dags för Böjda spön Streetmasters 2018 i Karlstad. Tävlingssugna streetfiskare ger sig då ut på jakt efter Klarälvens storgäddor.

Sensationellt hajfynd vid norska kusten

Vad var det för en märklig haj som Arnt Grødal lyfte ombord från ytvattnet utanför Kristiansund? Forskare kan inte bekräfta arten men tror att det rör sig om en lövfjällhaj. I så fall är det den första observationen i norskt vatten.

Olagligt nätfiske avslöjat i Kalix

Länsstyrelsen i Norrbotten beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll flera arter, bland annat havsöring och sik.

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!