Westrin om Jämtkrafts planer i Långfors

Gunnar Westrin ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.

Kampanjen för att förmå Östersunds kommun att i linje med sitt beslut i kommunalfullmäktige inte bygga ut Långfors i Långan med ny vattenkraft fortsätter. Tidigare ställde sig Markoolio på vår sida för en frisk och återställd miljö i Långan, nu är det författaren och flugfiskenestorn Gunnar Westrin som talar ut.

Som vi tidigare skrivit om så pågår sedan flera decennier en kamp mellan Jämtkraft, som vill bygga ny vattenkraft i den mot vattenkraft skyddade Nedre Långan, och miljö- och sportfiskeorganisationer som Naturskyddsföreningen, Älvräddarna och Sportfiskarna som vill skydda vattendraget och få bort de gamla resterna av ett tidigare vattenkraftverk.
Sedan 1 september pågår en kampanj där du kan hjälpa till genom att via denna länk skicka ett brev till AnnSofie Andersson. Hon är kommunalråd och även ordförande i Jämtkraft med en vädjan att följa kommunens beslut från i våras. Beslutet innebär att ägarna, Östersunds kommun, ska ge Jämtkraft i uppdrag att istället ta bort nuvarande rester av den gamla dammen och kraftverket, och återställa forsen till så nära ursprungligt skick som möjligt.
Nu träder Gunnar Westrin, som förutom att vara en fenomenal författare och driven flugfiskare också var drivande i att rädda Råneälven från utbyggnad av vattenkraft, in i kampen. Han ser kopplingen mellan friska och naturliga vattendrag utan vattenkraft och turism.
– Jämtkrafts arrogans mot det levande vattnet kommer att inverka menligt på framtida turistsatsningar. Jämtland är ett av våra stora turistlän, och en fortsatt vattenkraftsutbyggnad kommer att undergräva den allt mer växande naturturismen, menar Gunnar.

Att sportfiske i utbyggda vatten inte är en framtid att satsa på inser Gunnar och många med honom.

Arter av fiskar och bottenfauna försvinner eller minskar och fiske bredvid en vattenkraftsdamm är inget som det går att bygga en turistdestination på. Här kan du hjälpa till genom att skicka brevet till AnnSofie Andersson och tala om att den mot vattenkraft skyddade Långfors mår bäst av att inte ha ett kraftverk och en damm mitt i forsen.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!