William efterlyser fiskevård i Kristinehamn

William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.


William Merläinen är 16 år och går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium.

Kristinehamn drabbades nyligen hårt av översvämningar där både vägtrummor och fördämningar kollapsade. William 16 år uppmanar nu kommunen att tänka på fisken när man återuppbygger konstruktionerna.
William Meriläinen är en hängiven flugfiskare och har under flera år ägnat mycket tid åt att undersöka Kristinehamns strömmande vatten. Han ser en stor potential, men han tycker att det saknas ett helhetsgrepp på fiskevården.
– I kommunen finns mängder av dammar som utgör vandringshinder för bland annat öringen och ålen, berättar William.
— Nu när ändå massa dammar måste lagas och göras om efter översvämningarna, så är det ett bra tillfälle att samtidigt se till att fisken kan komma fram och inte blir instängd mellan dammarna. Jag önskar att de som bestämmer i Kristinehamn ska tänka mer på naturen och fisken, säger William.

Bra exempel från USA

När William inte visste var han skulle vända sig med detta förslag, frågade han Fiskejournalen.
– William har en viktig poäng här, säger Martin Falklind, Fiskejournalens chefredaktör.
– Efter stormen Irene i USA till exempel, passade man på att byta alla trasiga vägtrummor mot nya, fiskvänliga vägtrummor som dessutom var mer tåliga mot översvämningar.
– Jag hoppas att Kristinehamn antar hans utmaning och ser över vad de kan göra för att förbättra livsmiljön för arter som är bundna till strömmande vatten, nu när de ändå har ett fokus på rinnande vatten.
William Meriläinen går på Forshagaakademins sportfiskegymnasium och han har både fiske, biologi och fiskevård på schemat. Tillsammans med Fiskejournalen skickar han nu denna uppmaning till Kristinehamns kommun och Länsstyrelsen i Värmlands Län och hoppas att de tar intryck av hans idé.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!