WWF svarar på kritik

– WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren, säger Inger Näslund WWF Sverige.


Efter SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fick WWF Norge hård kritik av Fiskejournalens läsare. Vi kontaktade svenska WWF för att höra hur de ställer sig till laxodlingsindustrin och kritiken av WWF Norge.
Många av Fiskejournalens läsare blev både arga och besvikna på den bild som SVT:s dokumentär Laxfestens baksida gav av WWF Norge. Vi bad därför den Svenska delen av organisation bemöta denna kritik. Inger Näslund är naturvårdsexpert inom marint och fiske på WWF Sverige och här nedan kan du läsa hennes svar.
WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren.
I WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur (2011) har den chilenska laxen också röd färg, vilket betyder köp inte. Konventionellt odlad norsk lax och övrig lax från Nordeuropa har gul färg – det vill säga ”tänk efter”. WWFs råd är att köpa fiskar som är miljöcertifierade enligt den globala fiskmärkningen MSC eller Krav.
WWF Norge har ett samarbetsavtal med fiskproducenten Marine Harvest kring laxodlingar i Norge.  Det har varit ett effektivt sätt att påverka företaget för att skärpa miljökraven och arbeta efter målinriktade hållbarhetskriterier. Självklart behövs både piska och morot, lagstiftning och frivilliga åtgärder. Men WWF är övertygade om att det går att driva företagen och marknaden i rätt riktning.
Nästa steg är att få odlad fisk certifierad, så att vi får tydlig spårbarhet och konsumenterna kan göra bra val. Globalt arbetar WWF med att ta fram internationella certifieringskriterier genom organisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC. Den kommer att bli ett verktyg för att tydligt skilja mellan företag som tar miljö – och socialt förändringsarbete på allvar och de som inte gör det.

Inger Näslund, Expert marint och fiske, Världsnaturfonden WWF Sverige.

Fiskejournalen kommer givetvis att fortsätta granskningen av laxodlingsindustrin. Vill du veta mer om laxodling och dess miljökonsekvenser redan nu? Besök vår sida Engagera Dig.
Här kan du se dokumentären.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!