Annons
Annons

Yrkesfiskare vill inte att laxen ska leka

Annons

östersjölax nekas att leka”Nu får laxen gå upp i älvarna och självdö”, säger yrkesfiskarnas representant Lennart Sundström till SVT i ett nyhetsinslag i somras. Uttalandet upprör Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind, som ifrågasätter både yrkesfiskarens och SVT:s kompetens.
I somras visade SVT ett nyhetsinslag med rubriken ”Gott om lax i bottenviken men också mindre fiske”. Nordnytt rapporterar i inslaget att kustfiskarna inte kommer fylla sin kvot i år, trots att laxuppvandringen har ökat sedan Havs och vattenmyndigheten stoppat fisket till havs.
Anledningen till den minskade efterfrågan är de höga dioxinhalterna i laxen, nivåerna är så höga att EU förbjudit Sverige att exportera den till andra EU-länder. Men att laxen är giftig och farlig att äta är inget som yrkesfiskarnas representant Lennart Sundström reflekterar över i inslaget. Trots dioxinförgiftningen skulle Lennart Sundström vilja sälja mer lax och han tycker det är trist att ”den nu får gå och självdö upp i älvarna och leka”.

Anmärkningsvärd okunskap
Lennart Sundströms uttalande har fått många att reagera, inklusive Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind:
– Det är anmärkningsvärt att en yrkesman inom fisket tycker att det är negativt att en art, som dessutom är utrotningshotad, ska få möjlighet att reproducera sig. Dessutom verkar Lennart Sundström inte vara speciellt påläst vad gäller biologi. Varken Östersjölaxen eller Atlantlaxen dör automatiskt efter leken. Det är laxarterna i Nordamerika som gör det. Våra laxar kan leka flera gånger.
– Ur ett journalistiskt perspektiv är det dessutom märkligt att SVT låter detta totalt felaktiga påstående stå oemotsagt, fortsätter Martin Falklind.
Thomas Johansson från Östersjölaxar i samverkan är också kritisk till Lennart Sundströms uttalande:
– Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så är det förunderligt att några få personer ska tillåtas beskatta våra laxstammar så till den milda grad att många bestånd idag inte ens har 100 lekfiskar som tillåts komma tillbaka varje år. Att dessutom klaga på att man inte får avsättning för sina stora fångster av giftig fisk visar på höjden av arrogans och likgiltighet mot både människor och natur.
Se TV-inslaget här.
Läs tidigare notiser om östersjölax.

LÄS OCKSÅ

Annons
28 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Jag hoppas att Martins kommentar till inslaget skickats till SVT? Såna här dumheter behöver bemötas där andra okunniga eller icke insatta kan se…

 • Ärkepucko… Är det ett för hårt ord i det här fallet?
  Att vi skulle låta laxen göra det den är ämnad att göra är väl en lysande åtgärd. Ännu bättre då om vattenkraften kunde anpassas så att det funkar också. ”Historiskt sett har det aldrig varit så mycket lax som det är nu” Verkar som om att begreppet historiskt har ett väldigt kort tidsspann…

 • Det jag också reagerade på var ”Historiskt sett har det aldrig varit så mycket lax som det är nu”. Det är skrämmande att en yrkesfiskare får möjlighet att stå så där och ljuga fullständigt utan att det ifrågasätts.

 • Industriernas framfart bäddar för döda vatten! Gruva är nästa epok att förgöra våra vatten, Inte ens Politikerna förstår hur dåligt det är för deras kommun, kortsiktiga pengar som hamnar i rikemännens plånbok, inget till varken kommun eller dess innevånare se vattenkraften skogen osv bara massa miljöskulder som sen skall täckas med EU stöd…

 • Vem är förvånad? Dinkie Toysnäringen har ju i alla år fått stå i särställning i media. Man har ingen vana att bli granskad, ifrågasatt och att myndighetsbeslut inte går deras väg.

 • Hörni, när yrkesfiskarna är arbetslösa, kanske de kan gå omkring och dela ut lappar till turisterna att de inte skall äta fisken och den är giftig. På så sätt skapas det jobb lite här och var.

  Blir som vanligt, en gäng förtidspensionärer säljer fisken svart till barnfamiljer. I samma sekund som yrkesfisket är borta, skall iaf jag lobba…

 • Det är lugnt Josef. Sportfisketuristerna behöver inte nödvändigtvis äta fisken för att fiska den. Det är det som kallas sportfiske. Man kan släppa tillbaks fisken. Jag antar att du tycker det är dåligt att glesbyggden tjänar mer pengar på en sportfiskad lax än på en yrkesfiskad?
  Men din ide om att sätta arbetslösa yrkesfiske i nya jobb är…

 • När man har förverkat sin rätt till en resurs eller om det helt enkelt inte är lönsamt längre, så får man byta jobb. Det är helt normalt. Jag ser fram emot din lobbying(läs trolla) här inne för en totalfredning av laxen. Lägg din energi här inne där den har absolut noll effekt. Lycka till!

 • Jag blir förvånad att Martin Falklind inte kan mer fakta om laxen det verkar vara en stor brist i Sverige.Det är vattenkraften som har dödat fisket. Stor del av laxen är kompensations odlad och den skall inte vara rödlistad dessutom enligt yrkesfiskarnas egna undersökningar innehåller laxen mycket liten halt av dioxin.Samarbete- information behövs

 • Tompa! Du är helt ute och cyklar! För det första säger du emot dig själv: Hur kan vattenkraften döda fisket om den kompensationsodlar? Och vad har du för belägg för dina påståenden? Och vad vet du om vad Martin Falklind vet? Yrkesfiskarnas egna undersökningar av dioxinhalten skrattar man åt. Därför att det är den akkumulerade dioxinmängden som är

 • skadlig. Inte enstaka individ (ackumulera betyder lagra, samla, uppsamla, öka). Vattenkraften är ett stort problem men det är det giriga yrkesfisket också som nu börjar visa sina rätta färger när Europa inte längre vill ha deras smygexporterade dioxinlax. Snacka om att vara skrupelfri! Lite lustigt att yrkesfiskare vill ha sammarbete just nu.

 • Gustav. Vildlaxen skulle inte vara hotad om det inte fanns kraftverk i våra älvar som det är nu finns det ytterst få älvar där laxen kan leka engagera er i den frågan istället för att trampa på några få kustfiskare som kämpar för sin överlevnad.när det gäller dioxin finns det ett gränsvärde för detta.Att kustfiskare skulle vara giriga är löjligt.

 • Gustav, föreslår att du glömmer allt du fått lära dig på propagandaministeriet hos sportfiskarna. Det kommer inte bli något drag efter älvarna i Norrland. Därför är det bättre redan nu att några infödningar(ush vilket fult ord) fiskar den resurs som de gjort i många år, än att en gäng utspökade snobbar utan klimattänk skall ha kul.

 • Tompa, du har helt rätt i att vattenkraften är en av de största bovarna vad gäller utrotningen av laxen. Men nu handlade inte den här notisen om vattenkraften utan om en yrkesfiskare och en SVT-reporter som sprider märklig information till tv-tittarna. Och det tycker vi givetvis är värt att uppmärksamma.

 • Man tror inte detta är sant, den Yrkesfiskaren är en riktig skojare som hellre förgiftar folk
  med Dioxinlax i stället för att söka sig ett varaktigt arbete. Yrkesfiskare sågar hela tiden på den gren de sitter på. Se bara hur de har gjort med Torsken i Östersjön på 70iotalet.
  Skandal är det minsta man kan säga.

 • ”Ett gäng utspökade snobbar utan klimattänk”. Är det så du tänker om Sportfiskare, Josef? Du har inte tänkt på att ”infödingarna” (som du säger) Säkerligen skulle ha större inkomster i bygden om det enbart tilläts sportfiske? Jag tror inte du vet särskilt mycket om förnyelsebara energier, elöverskottet och biologisk mångfald heller för den…

 • … delen. Det är fullt möjligt att sikta på klimatneutral energiproduktion som även skonar den biologiska mångfalden. Du vill uppenbarligen ha kvar vattenkraften som den är idag? Inte miljöanpassa den? Inte satsa på klimatneutrala alternativ. En sak är säker: Du har bara dina egna intressen i huvudet. Det har du visat ofta nog.

 • Men jag förstår att du tycker det är pinsamt när dina kollegor kläcker ur sig sådant som detta reportaget handlar om. Du låter också ganska bitter för den delen. Hoppas det smakar!

 • Franz!
  Torsfisket får du nog läsa på lite bättre!
  Alla yrkesfiskare är inga banditer!
  Utbyggda,vattenkraft,säl fisket både sport o ykesfisket bär ett annsvar!
  Den stora boven är nog både utbyggnad o vattenkraft,miljörförstöring av älvarna.
  Inga lekbottnar inga yngel i heller!
  Jag försvarar inte uttalandet i heller!

 • Torskfisket Magnus, jag levde då och fiskade Torsk när det begav sig, men när Västkustfiskare upptäckte att det fanns Torsk i Östersjön då styrde de faktisk sina båtar hit och dammsög bottnarna priset på Torsk störtdök då, de fick knappt betald. Det har inte mycket att göra med utbyggnad av kraftverk. Eventuellt spelar säl och miljöförstöring in.

 • Gustav, jo jag ser på VISSA sportfiskare så. Den delen av sportifiskare som jag tänker på har följande attribut:
  1) försöker bara hitta ondska hos yrkesfiskare
  2) åker världen runt för att fånga en fisk
  3) självklart med i WWF
  4) givetvis overhört klimatsmarta
  5) Kan ha hur mycket säl som helst för det är ju ändå yrkesfiskets fel alltihopa

 • Media är oerhört blind. Att man inte orkar att göra lite research ibland är skrämmande. Inte första gången man får se yrkesfiskare få stå och ljuga i media.
  Kommer ihåg uppdrag granskning där Palle fiskare och hans två anställda i öresund lade hela torskens nedgång på sportfisket.
  Ingen sa emot honom.

  Det är dags för oss att undervisa…

 • Danne, nu är det så att man trålar inte i Öresund, därför skall beståndet vara(harkel).

  NU kan vi säkert ha en nedgång för jag har ju redan aviserat att torskbeståndet i Öresund skall krasha, det gjorde jag 2010 i en debatt med Martin Falklind. MF kan gärna länka om han vill.

  http://fiskeritidende.dk/fa-torsk-og-rodspaetter/

  Bornholm…

Annons
AKTUELLT

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons