Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
“Vi är inte emot en fiskväg i Billsta”

Här vid dammen ovanför kraftverket i Billstaån tar det stopp för alla fiskar som vill vandra uppåt för att leka och föröka sig.

Östersundsposten rapporterade nyligen om Jämtkrafts ovilja att anlägga en fiskväg i samband med sin ombyggnation av Billsta kraftverk. Jämtkraft kontrade med ett pressmeddelande om sitt gedigna miljöarbete och högt ställda ambitioner inom miljöområdet. Till Fiskejournalen säger Jämtkraft att de inte är emot en fiskväg – bara de slipper betala den.
När Jämtkraft ansökte om att få riva Billsta kraftverk söder om Östersund och istället bygga ett nytt, tändes ett hopp hos många miljöintressenter om att öringen åter skulle få vandra upp till sina forna lekområden. Nästa år startar rivningen och då finns chansen att samtidigt bygga en fiskväg.

Men i Östersundsposten deklarerar Jämtkraft öppet att de inte har någon nytta av en fisktrappa. I artikeln höjs många kritiska röster mot bolaget och dess motstånd till fiskväg. En av kritikerna är Kammarkollegiet som i domstolsförhandlingarna tyckte att Jämtkraft borde följa den moderna miljöbalken. Den kräver bästa möjliga teknik, det vill säga en fungerande fiskväg. Två sakkunniga ledamöter i miljödomstolen höll med, men den tredje, domaren Jim Emilsson, bestämde att Jämtkraft skulle få tillstånd att bygga utan fiskväg. Hans argument: ”Eftersom ingen fisk har kunnat vandra förbi kraftverket under alla dessa år kommer nybygget i alla fall inte att göra saken värre.”
Akut hotad
Ordföranden i Storsjöns fiskevårdsområde, Sven-Ola Öhlund, är förvånad och besviken. Han berättar för Fiskejournalen att Billsta-öringen är akut hotad, eftersom den bara kan leka nedanför kraftverket. Ombyggnaden är ett allvarligt hot mot lekmöjligheterna.
– En fiskväg är troligtvis räddningen för den unika öringstammen. Om Jämtkraft någon gång skall ta ett miljöansvar så är det nu, säger Öhlund.
Höga ambitioner
Jämtkraft har nu bemött Östersundspostens artikel med ett pressmeddelande, där bolaget deklarerar sina högt ställda ambitioner inom miljöområdet. Man skriver även att en dialog förs med intresserade parter “… för att utreda förutsättningar för att återskapa vandringsvägar för fisk i Billstaån.
Fiskejournalen kontaktar pressansvarige Anders Rubensson för att Jämtkraft ska få utveckla vad de menar med sina ambitioner:
– Det är ju så många som hävdar saker och ting, som du kanske såg i den där artikeln i ÖP. Att en fisktrappa skulle gynna fisket och si och så, men det finns ju inga studier eller underlag som visar oss det ena eller andra.
Så det blir alltså ingen fiskväg?
– Vi är öppna för att diskutera frågan. Vi har ingenting emot fiskvägar, tvärtom. Men i dagsläget är inställningen att vi inte kommer att bekosta den.

I morgon tittar vi närmare på Jämtkrafts övriga kraftverk och vilka som har fiskvägar.
Här
hittar du artikeln om Billsta från Östersundposten.
Jämtkrafts pressmeddelande hittar du här.
Har du några egna erfarenheter av Jämtkraft och deras miljöengagemang?
Kontakta oss eller kommentera i fältet nedan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta