Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Båtbranschen måste ta miljöansvar”

Havs- och vattenmyndigheten saknade miljöanpassade produkter på årets båtmässa i Göteborg. (Foto: Morgan Fihn)

Havs- och vattenmyndigheten deltog i år på Båtmässan i Göteborg för fösta gången. Man reagerade på hur få miljöanpassade produkter utställarna visade upp. Till nästa års mässa vill man se en ändring.
– På nästa års båtmässa hoppas jag att besökarna kan möta ett miljömässigt hållbart båtliv. Jag kommer ta initiativ till en diskussion med mässledningen om ett miljötorg där utställare med miljövänliga produkter kan visa upp sina varor, säger Thomas Johansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.
Thomas tycker att det var slående hur få miljöanpassade produkter mässan kunde visa upp. Han säger sig ha en stark känsla av att många båtmänniskor vill värna om levande hav och sjöar – och tror därför att ett miljötorg kommer bli efterfrågat.
Läs mer på havochvatten.se.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta