Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
”Muddy waters” i Åre

I Åre har exploateringen av Åreskutan än en gång lett till att vattenmiljön och livet däri får ta smällen. En av Åresjö-öringens viktiga lekbäckar rinner grå/brun av lervatten.
Åter syns skadorna efter exploatering av Åreskutan. Nya nedfarter byggs, hotell och stugområden projekteras. Vikbäcken, strax öster om Åre by, rinner grå av lervatten. Där bäcken möter sjön har stora massor sedimenterat och skapat ett nytt utlopp. Bäcken är en viktig leklokal för öringen i Åresjön.
Skistar, som driver skidanläggningen i Åre, har tagit på sig skulden för det inträffade. Leran kommer från de nya skidbackar som färdigställdes förra sommaren i Högåsen/Sadeln-området.
De sedimenteringsdammar som skapats har inte fungerat och när snösmältningen satte igång så tog vattnet nya vägar ner i bäcken.
Denna typ av lerras och sedimentering är idag ett av de största hoten mot Åresjön och Åreälven som är skyddade enligt natura 2000.
Mer att läsa finns på www.arefiske.blogspot.com
Fredrik ”Lunkan” Lundkvist

Lervattnet i Vikbäcken har sedimenterat och gett bäcken ett nytt utlopp i Åresjön. (Foto: Fredrik Lundkvist)

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta