Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
”Muddy waters” i Åre

I Åre har exploateringen av Åreskutan än en gång lett till att vattenmiljön och livet däri får ta smällen. En av Åresjö-öringens viktiga lekbäckar rinner grå/brun av lervatten.
Åter syns skadorna efter exploatering av Åreskutan. Nya nedfarter byggs, hotell och stugområden projekteras. Vikbäcken, strax öster om Åre by, rinner grå av lervatten. Där bäcken möter sjön har stora massor sedimenterat och skapat ett nytt utlopp. Bäcken är en viktig leklokal för öringen i Åresjön.
Skistar, som driver skidanläggningen i Åre, har tagit på sig skulden för det inträffade. Leran kommer från de nya skidbackar som färdigställdes förra sommaren i Högåsen/Sadeln-området.
De sedimenteringsdammar som skapats har inte fungerat och när snösmältningen satte igång så tog vattnet nya vägar ner i bäcken.
Denna typ av lerras och sedimentering är idag ett av de största hoten mot Åresjön och Åreälven som är skyddade enligt natura 2000.
Mer att läsa finns på www.arefiske.blogspot.com
Fredrik ”Lunkan” Lundkvist

Lervattnet i Vikbäcken har sedimenterat och gett bäcken ett nytt utlopp i Åresjön. (Foto: Fredrik Lundkvist)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta