Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Sista chansen för fiskbestånden”

 

EU:s fiskepolitik måste bli miljömässigt och sociekonomiskt hållbar, skriver Jan Isakson, Greenpeace (Foto: Joost J. Bakker)

EU:s fiskeriministrar har nu sannolikt sista chansen att undvika en total kollaps för de europeiska fiskbestånden och fiskerisektorn som näring. Vi har tagit fram en fempunktsplan för en hållbar reform av EU:s fiskeripolitik. Det skriver Jan Isakson, havsmiljöansvarig för Greenpeace.
Idag, den 26 april, börjar ett tvådagarsmöte där EU:s fiskeriministrar ska diskutera reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik (GFP). Syftet med kommissionens plan är att undvika ett totalt miljömässigt och socioekonomiskt haveri. Reformrundan som EU:s fiskeripolitik nu går igenom är sannolikt sista chansen vi har att undvika en total kollaps för både de europeiska fiskbestånden och fiskerisektorn som näring, enligt Jan Isaksson, havsmiljöansvarig för Greenpeace.
Europas fiskevatten var en gång i tiden världens mest produktiva. Greenpeace menar att 40 år av ohållbart fiske har resulterat i utarmade fiskbestånd samt kraftiga försämringar av de marina livsmiljöerna – även inom de områden som ska vara skyddade av EU:s miljölagar.
Greenpeace har tagit fram en fempunktsplan för att uppnå en hållbar reform av EU:s fiskeripolitik. Du hittar Jan Isakssons debattartikel och fempunktsplanen här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta