Garmin Fiskefestival Sillen är inte särskilt svårfångad i Öresund och den som får den största belönas med ett presentkort med ett värde på hela 10 000 kronor. (Foto: Anders Nicander)[/caption] " /> 10 000 för största sillen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige nicander
10 000 för största sillen
Garmin Fiskefestival

Sillen är inte särskilt svårfångad i Öresund och den som får den största belönas med ett presentkort med ett värde på hela 10 000 kronor. (Foto: Anders Nicander)

Havsfisketävlingen Garmin Fiskefestival genomförs i Borstahusen söder om Helsingborg 14-15 september. Som en tävling i tävlingen får den som fångar den största sillen ett presentkort på hela 10 000 kronor från fiskeguideföretaget Nordic Sea Angling.
En mycket sympatisk – och demokratisk  – idé som gör svenska havsfisketävlingar extra trevliga är att göra en tävling i tävlingen där största fisk av arter som sill och makrill ger fina priser. Sill och makrill är riktiga folkfiskar och ofta är det slumpen som avgör vem som får den största för dagen. Nordic Sea Angling som står för priset har fyra fiskekamper av högsta klass i Norge och man ordnar resor till fiskeparadiset Panama.

Öresund bjuder annars på ett strålande fiske och de team som anmäler sig till arttävlingen har mycket spännande att se fram emot. I kommande nummer av Fiskejournalen berättar vi om de båda havsfisketävlingarna Pater Noster Cup och Garmin Fiskefestival. Under förra årets tävlingar hade jag själv den stora äran att vara med i Team Omegas båt för att se och lära.
För anmälan och mer info om Garmin Fiskefestival 14-15 september 2013 klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta