Nyligen kunde Jörgen Larsson skriva in abborre nummer 100 över 1,5 kilo i bokföringen. Ännu mer anmärkningsvärt är dock att denna jubileumsabborre också representerar Jörgens 20:e vatten med abborre över 1,5 kilo. I nästa nummer av Fiskejournalen avslöjar Jörgen några av hemligheterna bakom framgången. " /> 100 abborrar över 1,5 kilo i 20 olika vatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Jörgen Larsson bokförde nyligen jubileumsfisken - nu har tagit 100 abborrar över 1,5 kilo i 20 olika vatten. Frågan är om det finns någon annan svensk som lyckats med det här konststycket?
100 abborrar över 1,5 kilo i 20 olika vatten

Nyligen kunde Jörgen Larsson skriva in abborre nummer 100 över 1,5 kilo i bokföringen. Ännu mer anmärkningsvärt är dock att denna jubileumsabborre också representerar Jörgens 20:e vatten med abborre över 1,5 kilo. I nästa nummer av Fiskejournalen avslöjar Jörgen några av hemligheterna bakom framgången.
Sedan Jörgen fångade sin första abborre över 1,5 kilo, en vårdag 1981 har han bokfört 100 fiskar från sjöar, dammar, åar, floder och skärgårdar i Sverige, Danmark, Holland och Spanien.
– För att förtydliga så har jag räknat olika platser i skärgården längs ostkusten som olika vatten, det är fyra skilda områden för närvarande, påpekar Jörgen.

Den vackra jubileumsabborren, som mätte 49,5 centimeter och vägde 1,92 kilo, togs för övrigt på en 10 centimeter Shad Teez…

Den vackra jubileumsabborren, som mätte 49,5 centimeter och vägde 1,92 kilo, togs för övrigt på en 10 centimeter Shad Teez i färgen ”Headlight” i en stor och djup klarvattensjö i början av april.

Fiskejournalen gratulerar Jörgen till den anmärkningsvärda bedriften samtidigt som vi kan berätta att i nästa nummer av Fiskejournalen så kommer Jörgen avslöja sina bästa tips för vårabborren – en stekhet artikel helt enkelt. Kika i butikshyllorna den 18 april efter Fiskejournalen nummer 4.

Relaterad nyhet från din region
59 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta