ANNONS

100 havsöringar på 90 dagar

Mads Grosell avslöjar de bästa tipsen för ett effektivt och fångstinriktat havsöringsfiske. Under 90 dagar fångade han hela 100 havsöringar. Läs Mads observationer och bli en bättre havsöringsfiskare.

Här kommer en rapport från den danska fiskeprofilen Mads Grosell som lyckats med konststycket att fånga 100 havsöringar på 45 helgturer. En svårslagen bedrift som dessutom fört med sig massor av intressant kunskap. Kunskap som du som fiskar havsöring på svenskt vatten borde kika närmare på.

Att danskarna är duktiga havsöringsfiskare är inget att sticka under stolen med. I Danmark är havsöringsfisket en folksport av historiska mått, en sysselsättning som engagerar hela familjer och inte bara de mest inbitna spösvingarna. Ser man till den sammanlagda tiden som det danska folket lägger på att utveckla havsöringsfisket så har vi svenskar fortfarande mycket att lära.
Här kommer kommer en mycket intressant observation av sportfiskaren Mads Grosell kring 100 fångade havsöringar, som han fångat vid 90 olika fisketillfällen. Experimentet ägde rum mellan januari och mars i år från Sjællands öppna kustlinje.

100 havsöringar
Om man sammanställer alla hundra havsöringar så är endast fyra av fiskarna under femtio centimeter. En fisk är färgad, en utlekt och nittiofyra är blanka. Tjugo av öringarna var över sextio centimeter. Tjugotvå av fiskarna fick följa med hem som mat och sjuttioåtta fick friheten åter. Mads har uppmärksammat att havsöringarna ofta jagar i mindre grupper om tre till åtta individer. De stora fiskarna är oftast enstöringar.

– Får du ett hugg så säg till din fiskekompis att lägga ett snabbt kast på samma plats då det garanterat är mer fisk i området, berättar Mads.

Även mindre havsöringar går hårt mot lite större beten.

Fångstgivande platser
De platser som enligt Mads varit mest fångstgivande är kuperade områden med mycket sten, till och med några fåtal stenar skapar ståndplatser där fisken söker skydd. Även kluster av blåstång fungerar som uppehållsområden för havsöringen, Mads förtydligar:

– Så kallad vertikal struktur med klassiska ”badkar” nära kustlinjen är mycket produktiva, ungefär 80 procent av fisken har jag fångat på dessa platser. Nästan alla fiskar är fångade på grundare än 1,5 meters djup. Så var noga med att aldrig glömma att kasta runt de innersta badkaren, även om det betyder att du måste kasta mot land, avslöjar Mads.

– Så kallad vertikal struktur med klassiska ”badkar” nära kustlinjen är mycket produktiva, ungefär 80 procent av fisken har jag fångat på dessa platser.

Väder, vind och vattenstånd
Mads berättar att dagar med ganska hård västlig vind brukar vara de bästa dagarna. Norrgående ström har visat sig vara överlägset bäst. Ju starkare desto bättre. Fallande högvatten har utan tvekan gett bäst resultat.

En schysst ”badkarsfisk” har klippt Mads Sandeel Line Thru i färgen pink pout.

Effektiva färger
När det kommer till val av färger så har Mads haft bäst resultat med färgerna motoroil, sandeel ghost, kobberbassen och pink pout. Mads flikar in med ett påstående:

– En liten detalj som jag märkt gör stor skillnad, framför allt under de kalla månaderna är om jag målar några ”huggpunkter” med röd UV-färg på betena. Det triggar faktiskt till hugg, kanske beror det på att havsöringen är vana romkornstjuvar?

Tre av Mads favoritfärger av betet Line Thru Sandeel. Överst: sandeel ghost, mellan: motor oil UV och nederst pink pout. Klicka på bilden för att hitta din favoritfärg.

Beten, upptackling och fisketeknik
Under det här öringprojektet har Mads haft en sparsmakad beteslåda innehållandes den fångsteffektiva genomlöparen Sandeel Line Thru i 19-gramsvarianten (12,5 centimeter) och betet Line Thru seeker i vikterna 13 och 16 gram. Sandeel Line Thru har fått mest fisketid och enligt Mads ska betet fiskas relativt snabbt med många spinnstopp, helst med en snabb acceleration precis före själva stoppet. På så vis får du betet att vibrera samtidigt som det faller baklänges. Åtta av tio fiskar har tagit just i den stunden.

– För att maximera antal krokade fiskar så använder jag tre pärlor och knyter tafsen direkt till trekroken. Framför betet har jag en glidande stoppknut för att betet inte ska råka kroka av fisken när det glider tillbaka mot kroken efter spinnstoppet. Jag har döpt riggen till Stiff rig 11, berättar Mads.

Tidig morgon och sen kväll är över lag bra tider – men det viktigaste är att du håller koll på vindriktning, strömriktning, hög – och lågvatten. Mads använder en app där han håller koll på aktuella värden och planerar fisket efter bästa förutsättningarna.

Under fiskedagar med mycket drivande sjögräs och tång brukar Mads använda en Line Thru Seeker tillsammans med tre pärlor och enkelkrok. Då minimeras risken att få skräp på kroken. Annars så gäller det att röra på sig så mycket som möjligt, fast ljudlöst utan att plaska och snubbla på sten och musselbankar. Tipset är att du går på sandbankarna och försöker närma dig de heta platserna så smidigt du bara kan. Mads är övertygad om att öringen hör dig:

– Det har varit helt klart för mig att ju tystare jag är desto fler blir huggen, och vise versa.

Fiska mot strömmen
En tumregel är att du fiskar betet mot strömmen, så hemtagningen sker motströms. Teorin är att öringen står med huvudet mot strömmen och uppmärksammar således betet bättre. Känner du en liten stöt i spöet så är det ofta öring som är framme och känner lite på betet.

– Om du känner minsta stöt i betet så är det ofta öringen som är nyfiken. Sätt då fart på betet med några snabba vevtag och avsluta med ett spinnstopp. Det resulterar väldigt ofta i ett stenhårt hugg precis i slutet av spinnstoppet, avslutar Mads.

– Det har varit helt klart för mig att ju tystare jag är desto fler blir huggen, och vise versa.

En och annan havsöring får följa med hem. En svårslagen delikatess på matbordet.

Mads fiskeutrustning
Spö:
9, 3 fot Salmonoid 7 – 23 gram
Rulle: Okuma Inspira 30 or 40
Lina: Silencer HD8 braid 0.12 millimeter
Tafsmaterial: 100% soft Flouro Carbon 0.30 and 0.33 millimeter
Havsöringsbete: 19 gram Line thru sandeel
Havsöringsbete: 13 och 16 gram Line thru seekers
(Mads använder en liten ring för att sammanfoga tafsen till huvudlinan.)

Fiskeutrustning för havsöringfiske finner du i Fiskejournalens butik.

Annons

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
Annons
AKTUELLT

Skonsammare fiskemetoder ska gynna torsken i Skagerrak och Kattegatt

Nu införs nya regler i Skagerrak och Kattegatt som innebär att mer selektiva fiskeredskap ska användas vid trålning efter kräfta och fisk. Beståndssituationen för torsk i framför allt Kattegatt är allvarlig. Torskbeståndet befinner sig under biologiskt säkra gränser. Fiskekvoterna har därför sänkts rejält i år. Under året införs skonsammare fiskemetoder för att ytterligare minska trycket

Pryltipset: Två gäddkombos under tusenlappen

En sommar utan gädda är ingen sommar. Men för att fånga gäddan krävs fiskeprylar. Här kommer två färdiga gäddfiskeutrustningar för dig som själv inte orkar leta. Alla under tusenlappen dessutom. Sommaren står för dörren och du känner att fiskeivern pockar på. Några raska steg till garderoben för att syna fiskutrustningen. Besvikelse. Utrustningen har sett bättre

Så går det för pionjärerna som odlar gös och abborre

Tidigare i vintras kom beskedet att det satsas miljarder på en landbaserad laxodling i Sotenäs. Några som redan vet hur det är att odla fisk på land är bröderna Claes och Per Eke-Göransson utanför Vadstena. De har som enda svenskar både gös och abborre i sin odling. Många är ense om att de svenska röding-

Sportfiskarna söker en projektledare till Region Nord

Sportfiskarna söker en projektledare till Region Nord med placering på kontoret i Luleå. En stor del av tjänsten är inom Sportfiskarnas utomhuspedagogiska projekt Skolbäcken. Sportfiskarna erbjuder en spännande och utvecklande roll i en organisation på frammarsch. I tjänsten som projektledare får du möjlighet att arbeta med något du verkligen brinner för, självständigt och med konkreta

Bosses 30:e färna över tre kilo – nytt potentiellt svenskt rekord

Bosse Teuchler är ett välkänt namn inom det svenskt mete. Klockan 23:30 en fin natt under maj fick han möte med en drömfisk, ett nytt potentiellt svenskt rekord. Bosse är en rutinerad metare. Många personer inom metet ser honom som en levande legend. Han har flera stora fiskar på meritlistan vilket även inkluderar tre svenska

ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in

Lägerarrangörerna har tyvärr fått fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets två fiskeläger i Forshaga som Sportfiskarna arrangerar. Skälet är bland annat nuvarande restriktioner för resande under pandemin. – På grund av rådande omständigheter, samt att våra lägerdeltagare brukar komma från spridda delar av landet, kommer årets ABU-läger att ställas in. Anmälningar till lägren

Tjuvfiskare hotade fisketillsyningsman

Ännu en gång har tjuvfiskare tagits på bar gärning vid den populära Kalvsjön i Småland. Den här gången hotades fisketillsyningsmannen. Nyligen uppmärksammade Fiskejournalen om tjuvfiske vid Kalvsjön, utanför Värnamo. Nu har det tjuvfiskats igen. Det är Värnamo.nu som rapporterar om att tjuvfiskarna den här gången togs på bar gärning och därefter hotade fisketillsyningsmannen och smet från

Snart skarv istället för sill på svenska tallrikar?

Håller du så smått på att planera midsommarmaten? Då kanske det är läge att göra en djärv rockad, åtminstone i framtiden: Byt ut sillen mot skarv! Det kommer ständiga rapporter om att bestånden av sill och strömming utanför svenska kusten håller på att kollapsa. Något som däremot har ökat kraftigt de senaste åren, till många

Fiskeskola för unga i Vänersborg

Vänersborgs Kommun satsar på bredden för kommunens ungdomar. Nu kan unga i Vänersborg anmäla sig till sommarens fiskeskola som genomförs vecka 25 till vecka 28. Denna sommar genomför Vänersborgs Kommun en fiskeskola. 10 st ungdomar i åldern 10-14 år kommer att under en veckas tid få lära sig mycket inom sportfiskets underbara värld. Kursen är

Kall premiär i Gimån

I år innebar första metardagen fiskepremiär på den välkända fiskesträckan Stavreströmmen utanför Bräcke. Några tappra fiskare prövade lyckan. Att äntligen få lov att börja fiska och få chansen till både stor harr och en gimåöring, det är vad många väntat på under hela den kalla vintern. Våren i Jämtland har varit både iskall och med kalla

Annonser