100 havsöringar på 90 dagar

Mads Grosell avslöjar de bästa tipsen för ett effektivt och fångstinriktat havsöringsfiske. Under 90 dagar fångade han hela 100 havsöringar. Läs Mads observationer och bli en bättre havsöringsfiskare.

Här kommer en rapport från den danska fiskeprofilen Mads Grosell som lyckats med konststycket att fånga 100 havsöringar på 45 helgturer. En svårslagen bedrift som dessutom fört med sig massor av intressant kunskap. Kunskap som du som fiskar havsöring på svenskt vatten borde kika närmare på.

Att danskarna är duktiga havsöringsfiskare är inget att sticka under stolen med. I Danmark är havsöringsfisket en folksport av historiska mått, en sysselsättning som engagerar hela familjer och inte bara de mest inbitna spösvingarna. Ser man till den sammanlagda tiden som det danska folket lägger på att utveckla havsöringsfisket så har vi svenskar fortfarande mycket att lära.
Här kommer kommer en mycket intressant observation av sportfiskaren Mads Grosell kring 100 fångade havsöringar, som han fångat vid 90 olika fisketillfällen. Experimentet ägde rum mellan januari och mars i år från Sjællands öppna kustlinje.

100 havsöringar
Om man sammanställer alla hundra havsöringar så är endast fyra av fiskarna under femtio centimeter. En fisk är färgad, en utlekt och nittiofyra är blanka. Tjugo av öringarna var över sextio centimeter. Tjugotvå av fiskarna fick följa med hem som mat och sjuttioåtta fick friheten åter. Mads har uppmärksammat att havsöringarna ofta jagar i mindre grupper om tre till åtta individer. De stora fiskarna är oftast enstöringar.

– Får du ett hugg så säg till din fiskekompis att lägga ett snabbt kast på samma plats då det garanterat är mer fisk i området, berättar Mads.

Även mindre havsöringar går hårt mot lite större beten.

Fångstgivande platser
De platser som enligt Mads varit mest fångstgivande är kuperade områden med mycket sten, till och med några fåtal stenar skapar ståndplatser där fisken söker skydd. Även kluster av blåstång fungerar som uppehållsområden för havsöringen, Mads förtydligar:

– Så kallad vertikal struktur med klassiska ”badkar” nära kustlinjen är mycket produktiva, ungefär 80 procent av fisken har jag fångat på dessa platser. Nästan alla fiskar är fångade på grundare än 1,5 meters djup. Så var noga med att aldrig glömma att kasta runt de innersta badkaren, även om det betyder att du måste kasta mot land, avslöjar Mads.

– Så kallad vertikal struktur med klassiska ”badkar” nära kustlinjen är mycket produktiva, ungefär 80 procent av fisken har jag fångat på dessa platser.

Väder, vind och vattenstånd
Mads berättar att dagar med ganska hård västlig vind brukar vara de bästa dagarna. Norrgående ström har visat sig vara överlägset bäst. Ju starkare desto bättre. Fallande högvatten har utan tvekan gett bäst resultat.

En schysst ”badkarsfisk” har klippt Mads Sandeel Line Thru i färgen pink pout.

Effektiva färger
När det kommer till val av färger så har Mads haft bäst resultat med färgerna motoroil, sandeel ghost, kobberbassen och pink pout. Mads flikar in med ett påstående:

– En liten detalj som jag märkt gör stor skillnad, framför allt under de kalla månaderna är om jag målar några ”huggpunkter” med röd UV-färg på betena. Det triggar faktiskt till hugg, kanske beror det på att havsöringen är vana romkornstjuvar?

Tre av Mads favoritfärger av betet Line Thru Sandeel. Överst: sandeel ghost, mellan: motor oil UV och nederst pink pout. Klicka på bilden för att hitta din favoritfärg.

Beten, upptackling och fisketeknik
Under det här öringprojektet har Mads haft en sparsmakad beteslåda innehållandes den fångsteffektiva genomlöparen Sandeel Line Thru i 19-gramsvarianten (12,5 centimeter) och betet Line Thru seeker i vikterna 13 och 16 gram. Sandeel Line Thru har fått mest fisketid och enligt Mads ska betet fiskas relativt snabbt med många spinnstopp, helst med en snabb acceleration precis före själva stoppet. På så vis får du betet att vibrera samtidigt som det faller baklänges. Åtta av tio fiskar har tagit just i den stunden.

– För att maximera antal krokade fiskar så använder jag tre pärlor och knyter tafsen direkt till trekroken. Framför betet har jag en glidande stoppknut för att betet inte ska råka kroka av fisken när det glider tillbaka mot kroken efter spinnstoppet. Jag har döpt riggen till Stiff rig 11, berättar Mads.

Tidig morgon och sen kväll är över lag bra tider – men det viktigaste är att du håller koll på vindriktning, strömriktning, hög – och lågvatten. Mads använder en app där han håller koll på aktuella värden och planerar fisket efter bästa förutsättningarna.

Under fiskedagar med mycket drivande sjögräs och tång brukar Mads använda en Line Thru Seeker tillsammans med tre pärlor och enkelkrok. Då minimeras risken att få skräp på kroken. Annars så gäller det att röra på sig så mycket som möjligt, fast ljudlöst utan att plaska och snubbla på sten och musselbankar. Tipset är att du går på sandbankarna och försöker närma dig de heta platserna så smidigt du bara kan. Mads är övertygad om att öringen hör dig:

– Det har varit helt klart för mig att ju tystare jag är desto fler blir huggen, och vise versa.

Fiska mot strömmen
En tumregel är att du fiskar betet mot strömmen, så hemtagningen sker motströms. Teorin är att öringen står med huvudet mot strömmen och uppmärksammar således betet bättre. Känner du en liten stöt i spöet så är det ofta öring som är framme och känner lite på betet.

– Om du känner minsta stöt i betet så är det ofta öringen som är nyfiken. Sätt då fart på betet med några snabba vevtag och avsluta med ett spinnstopp. Det resulterar väldigt ofta i ett stenhårt hugg precis i slutet av spinnstoppet, avslutar Mads.

– Det har varit helt klart för mig att ju tystare jag är desto fler blir huggen, och vise versa.

En och annan havsöring får följa med hem. En svårslagen delikatess på matbordet.

Mads fiskeutrustning
Spö:
9, 3 fot Salmonoid 7 – 23 gram
Rulle: Okuma Inspira 30 or 40
Lina: Silencer HD8 braid 0.12 millimeter
Tafsmaterial: 100% soft Flouro Carbon 0.30 and 0.33 millimeter
Havsöringsbete: 19 gram Line thru sandeel
Havsöringsbete: 13 och 16 gram Line thru seekers
(Mads använder en liten ring för att sammanfoga tafsen till huvudlinan.)

Fiskeutrustning för havsöringfiske finner du i Fiskejournalens butik.

Publicerad: 20 May 2020
Av: sponsrad