" /> 100-klubbarna ramlar in | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
– Ett av mina roligaste fisken, trots vädret, försäkrar Tobias Johansson.
100-klubbarna ramlar in

Gäddfångsterna fortätter att ramla in i anmälningsform i Fiskejournalens 100-klubben. Alla gäddor som anmäls och godkänns deltar också automatiskt i vår uppskattade tävling Meterligan.

En av alla som fångat en gädda under augustis inledning är Tobias Johansson, Helsingborg. I ett besök hos släkten i Västerbottenssjön blev det fiske i Bodaträsket. Trots ett bedrövligt väder hade Tobias det mycket trevligt.
– Det var ett av mina roligaste fiskepass hittills, trots vädret. Efter en timmes trollingrunda som inte gav nått hugg så stannade vi vid en grynna som brukar ge fisk. Jag körde några kast med en större jigg, men när min kusin fick en abborre direkt på en mindre jigg så bytte jag också. Det högg direkt.
Den lilla jiggen visade sig vara rätt medicin för dagen En fin gädda uppenbarade sig snart vid båten. Efter håvning, avkrokning och mätning släpptes så fisken tillbaka i sjön.
Den 105 centimeter långa gäddan innebar nytt personbästa för Tobias, som nöjd proklamerar att han redan beslutat att besöka Västerbotten varje sommar framöver.

I Meterligan är det allmänt den omutliga Nicklas Hallnor som ståtar i täten. Han lär bli svårslagen i år också, men kanske kan någon ta sig ikapp och förbi under höstkanten. Följ spänningen på vår hemsida. Där ska du också titta in för att se de erbjudanden om häftigt gäddfiske vi tagit fram till dig som är medlem i 100-klubben. Missa inte det!

Ställning i Meterligan

1       4953 cm     Nicklas Hallnor, Piteå
2       3384 cm     Hampus Pacholik, Kil
3       1850 cm     Viktor Sundkvist, Arjeplog
4       1824 cm     Jörgen Carlsson, Mora
5       1612 cm     Magnus Ranberg, Arjeplog

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta