Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
100-klubben populär

Johan B Andersson från Västerås är frekvent anmälare i 100-klubben och framgångsrik i Meterligan.

För att uppmuntra till återutsättning av stora gäddor startade Fiskejournalen 100-klubben år 2001. Sedan dess har vi registrerat nästan 5000 stora gäddor i klubben.
Det fullkomligt öser in anmälningar till 100-klubben. Jämfört med förra året anmäls fler än dubbelt så många gäddor och ökningen ser inte ut att avta. Totalt finns nu nästan 5000 stora gäddor i vårt register.
– Det är jättekul att så många uppmärksammat 100-klubben. Alla har ju chansen att fånga en gädda på 100 centimeter och bevisligen är det många som gör det också, säger Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
Alla nya medlemmar i 100-klubben får en vobbler från CWC. De som vill ha ett minne från sin fångst har möjlighet att köpa ett diplom och ett märke för 50 kronor. Inom 100-klubben finns även tävlingen Meterligan. Här gäller det att få flest meter gädda under ett år. Fina priser utgår till de tio som lyckats bäst under året.
– Jag tror att detta är 100-klubbens styrka. Den vänder sig både till glada amatörer och hårdsatsande proffsfiskare, säger tävlingsledaren Morgan Fihn.
Här hittar du all information om 100-klubben och Meterligan.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta