Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
100-klubben populär

Johan B Andersson från Västerås är frekvent anmälare i 100-klubben och framgångsrik i Meterligan.

För att uppmuntra till återutsättning av stora gäddor startade Fiskejournalen 100-klubben år 2001. Sedan dess har vi registrerat nästan 5000 stora gäddor i klubben.
Det fullkomligt öser in anmälningar till 100-klubben. Jämfört med förra året anmäls fler än dubbelt så många gäddor och ökningen ser inte ut att avta. Totalt finns nu nästan 5000 stora gäddor i vårt register.
– Det är jättekul att så många uppmärksammat 100-klubben. Alla har ju chansen att fånga en gädda på 100 centimeter och bevisligen är det många som gör det också, säger Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
Alla nya medlemmar i 100-klubben får en vobbler från CWC. De som vill ha ett minne från sin fångst har möjlighet att köpa ett diplom och ett märke för 50 kronor. Inom 100-klubben finns även tävlingen Meterligan. Här gäller det att få flest meter gädda under ett år. Fina priser utgår till de tio som lyckats bäst under året.
– Jag tror att detta är 100-klubbens styrka. Den vänder sig både till glada amatörer och hårdsatsande proffsfiskare, säger tävlingsledaren Morgan Fihn.
Här hittar du all information om 100-klubben och Meterligan.

Relaterad nyhet från din region
30 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta